Iuscenko viziteaza Rusia pentru a rezolva criza gazelor

Marti, 12 Februarie 2008, ora 09:36
880 citiri
Iuscenko viziteaza Rusia pentru a rezolva criza gazelor

Presedintele ucrainean Viktor Iuscenko merge marti la Moscova pentru a incerca sa rezolve un conflict cu Gazprom care ameninta sa lase tara sa fara un sfert din cantitatea de gaz pe care o importa si care ridica semne de intrebare cu privire la tranzitul stabil al gazelor ruse catre Europa, transmite Reuters.

Gazprom a amanat luni cu cateva ore termenul la care ameninta ca sisteaza furnizarea de gaz rus Ucrainei, in cazul in care negocierile dintre cele doua parti pentru plata unei datorii de 1,5 miliarde de dolari nu ajung la niciun rezultat. Gazprom a amanat termenul, de la ora 10.00 (9.00 ora Romaniei) la ora 18.00 (17.00, ora Romaniei), pentru a permite presedintelui Iuscenko sa il intalneasca pe Vladimir Putin, inainte de a sista gazele.

O sursa de la Kremlin citata de Reuters a declarat ca Iuscenko poate conta pe o atitudine pozitiva fata de el. Rusia nu vrea sa-si indeparteze si mai mult Ucraina, divizata intre aspiratii occidentale si alianta traditionala cu Rusia.

"Ucraina este o tara vecina importanta, cu care ar trebui sa avem relatii prietenoase, deschise si sincere, spre deosebire de cele neutre pe care le avem cu Polonia, de exemplu", a declarat consilierul lui Putin pentru politica externa Serghei Prihodko.

Totusi, analistii spun ca intalnirea dintre cei doi lideri nu garanteaza rezolvarea disputei.

"Situatia cu Ucraina pare foarte dificila in special pentru ca Ucraina nu are o pozitie unitara in ceea ce priveste modul cum ii vor fi livrate gazele pe viitor. Consideram ca sunt foarte mari sansele ca Gazprom sa isi puna in practica amenintarea de a reduce livrarile", a declarat Aleksandr Razuvaiev, seful departamentului de analiza de piata de la banca rusa Sobinbank.

Atat Ucraina cat si Rusia au dat asigurari Europei ca nu trebui sa se teama ca alimentarea sa cu gaz va avea de suferit de pe urma conflictului.

Gazprom insista ca disputa este pur comerciala, dar Rusia risca sa fie din nou perceputa ca folosindu-si resursele economice pentru a exercita presiuni politice asupra unei tari vecine. Disputa intervine la mai putin de doua luni de la revenirea lui Timosenko la putere, dupa alegeri anticipate menite sa il inlocuiasca pe fostul premier prorus Viktor Ianukovici. Timosenko este asteptata la Moscova spre sfarsitul lunii februarie.

Pe langa problema gazului, pe agenda discutiilor se vor afla si alte dosare delicate.

Daca Ucraina va dori sa discute despre stationarea flotei ruse in Ucraina, Moscova va ridica, fara indoiala, chestiunea apropierii de NATO si aderarea Kievului la OMC, organizatie la care este candidata si Rusia.

Asigurand ca Ucraina va face "in asa fel incat Rusia sa adere la OMC cat mai curand posibil", Iuscenko a sugerat intr-un interviu ca va folosi aderarea tarii sale la aceasta organizatie pentru a-i intari pozitia in diferendele comerciale cu Moscova.

Livrări americane pentru Ucraina prin Germania și Polonia
Livrări americane pentru Ucraina prin Germania și Polonia
Pentagonul a pregătit de luni de zile pachete de arme și muniții pentru Ucraina. Sunt disponibile livrări prin Polonia și prin centrele logistice ale armatei americane din Germania. Acum...
Guvernul de la Kiev a interzis prelungirea sau eliberarea pașapoartelor la consulatele din străinătate, în încercarea de a rezolva problema lipsei de trupe
Guvernul de la Kiev a interzis prelungirea sau eliberarea pașapoartelor la consulatele din străinătate, în încercarea de a rezolva problema lipsei de trupe
Guvernul ucrainean a aprobat reglementări care interzic temporar bărbaţilor de vârstă militară să solicite paşapoarte în străinătate, înăsprind şi mai mult restricţiile în...
#vizita moscova, #criza gaz, #Ucraina , #Rusia