Gazprom, compania care furnizeaza un sfert din gazul Europei, incearca sa puna la punct intelegeri de furnizare a gazului la Marea Caspica, in Africa si peste tot in jurul lumii unde europeni ar putea gasi furnizori alternativi.
Presedintele Gazprom EP International BV a declarat in cadrul Forumului tarilor exportatoare de gaz ca intentioneaza sa faca din Gazprom o companie globala. "Incercam sa pozitionam Gazprom in zone despre care credem ca sunt strategic preferabile, precum nordul Africii, vestul Africii, America Latina si Asia", conform Bloomberg.
Gazprom, cel mai mare exportator de gaz, la nivel mondial, trebuie sa se adapteze incercarilor Uniunii Europene de a-si diversifica sursele de gaz, in incercarea de a scapa de dependenta de Rusia. Prin cautarea de noi parteneriate, Gazprom inlatura competitia din Europa care reprezinta principala sa piata de desfacere.
"Criteriile noastre sunt foarte simple", a explicat Ivanov, "existenta si disponibilitatea rezervelor de hidrocarbon, apropierea fata de pietele de desfacere si, de vreme ce proiectele noastre sunt consumatoarea de timp si capital, o buna relatie cu guvernul tarii respective".
Gazprom a purtat discutii in Algeria luna trecuta cu privire la construirea conductei trans-Sahariene din Nigeria unde a convenit sa se foloseasca de campurile de caz, printr-o noua companie, si sa construiasca o legatura catre nordul tarii.
In regiunea Caspica, Gazprom a semnat o intelegere capitala pentru strategia sa: de a cumpara gaz din Azerbaijan, amenintand direct planurile Europei de a adauga aceasta tara printre furnizorii sai.
"Gazprom este, in acest moment, prezent si implicat in toate tarile care ar putea furniza gaz Europei", a explicat Chris Weafer, strateg sef la Uralsib. "In termeni politici, Cortina de Fier a disparut. In termeni energetici, a fost inlocuita cu tevile de gaz ale Gazpromului care pot merge nestingherite din Nigeria, prin Africa de Nord, prin Golf si Asia Centrala, pana la Cercul Polar".
Rusia, detinatoare a celor mai mari rezerve de gaz, la nivel mondial si un actor nou pe piata de gaz lichefiat, si-a trimis reprezentantii la Forumul tarilor exportatoare de gaz, saptamana aceasta, pentru a discuta bugetul comun si pentru a numi oficialii grupului.
Tarile importatoare de gaz si-au exprimat ingrijorarea ca membrii forumului vor colabora pentru a decide investitia si productia OPEC, incercand sa modeleze strategia acestuia.
Rusia a reusit sa foloseasca amplele sale rezerve de hidrocarburi ca pe un instrument de negociere cu guvernele si cu producatorii de energie de peste tot din lume. Adjunctul primului ministru, Igor Sechin, a declarat pe 19 iunie ca producatorii straini de petrol care doresc sa lucreze in Rusia ar trebui sa ofere Rusiei participatii in companii pentru proiectele de peste granita acesteia.
Saptmana urmatoare, guvernul rus a invitat Royal Dutch Shell, producatorul european care operreaza din Canada pana in vestul Africii, sa coopereze la dezvoltarea depozitelor Sakhalin-3 si Sakhalin-4 din extremul orient rusesc.
"Rusia negociaza cu Shell pentru a primi participatii la intelegerea deja existenta cu Nigeria si pentru a prinde rapid Africa", a declarat Weafer. "Sakhalin-3 si Sakhalin-4 sunt semne de bunavointa".