Presa internationala: Gazprom reincepe sa se extinda

Marti, 30 Iunie 2009, ora 08:47
1022 citiri
Presa internationala: Gazprom reincepe sa se extinda

Gazprom Neft, subsidiara axata pe petrol a celei mai mari companii de gaz din lume, Gazprom, si-a marit participatia la Sibir Energy, companie listata la bursa londoneza, prin preluarea uneia dintre companiile actionare.

Gazprom Neft a achizitionat pe 22 iunie 100% din actiunile Orton Oil Company care, la randu-i, detinea 50 de procente din compania Bennfield, unul dintre actionarii principali ai Sibir, conform unei declaratii Gazprom citata de AFP.

Conform agentiei Interfax si ziarului rusesc Vedomosti, Bennfield detine 46.7 procente din Sibir Energy. Tranzactia face ca, in momentul de fata, Gazprom sa fie actionarul majoritar al Sibir Energy, cu o participatie totala de 57.5 procente.

Detaliile financiare nu au fost facute publice insa conform Interfax, compania a fost achizitionata cu o diferenta considerabila in plus fata de valoarea actuala de piata. Vedomosti estimeaza vaoarea tranzactiei undeva in jurul sumei de 525 milioane de euro.

Subsidiara gigantului rusesc din industria energetica a cautat in ultimul timp tranzactii care sa-i permita alimentarea planurilor de expansiune.

In aprilie, Gazprom a semnat o intelegere in valoare de patru miliarde de dolari, prin care a achizitionat 20 de procente din compania italiana Eni, prin intermediul Gazprom Neft.

Presedintele Gazprom, Alexander Dykuv a facut public, intr-o declaratie, faptul ca nu exista nicio intentie in a cumpara si diferenta da actiuni al Sibir Energy si ca in momentul de fata nu exista in curs nicio negociere.

Totusi, a adaugat: "Daca se va lua o decizie atunci vor fi si negocierile si, probabil, se vor achizitiona si actiunile".

Printre ceilalti actionari se numara autoritatile locale moscovite care detin 19 procente din Gradison Consultants care, la randu-i, detine cealalta jumatate din Bennfield.

Actiunile Sibir Energy de la bursa londoneza sunt in prezent suspendate de la tranzactionare din cauza unei investigatii pe rol cu privire la unele afaceri imobiliare controversate efectuate de fostul actionar majoritar al companiei, Chalva Tchigirinski.

Sibir Energy este o companie ruseasca infiintata in Londra a carei principala activitate este exploatarea resurselor de petrol si gaz din Siberia. Infiintata in 1996, Sibir Energy detine rezerve estimate in jurul a 680 milioane de barili si produce peste 80.000 de barili de petrol pe zi.

Actiunile Sibir sunt tranzactionate pe piata londoneza alternativa Alternative Investment Maket, parte a London Stock Exchange.

Principalele active ale companiei sunt reprezentate de campurile petroliere Salym din Siberia, 51 de procente la Moscow Oil Refinery, parteneriatul operational cu Gazprom Neft si o participatie substantiala in retelele de distributie a benzinei din Moscova.

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost în...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#gazprom, #Rusia, #petrol, #gaz, #recesiune globala , #Rusia