Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Romania va importa gaze din Rusia, prin intermediari, pana in 2030

Vineri, 22 Februarie 2008, ora 07:00
1894 citiri
Romania va importa gaze din Rusia, prin intermediari, pana in 2030

Prelungirea pana in 2030 a contractului dintre Gazprom si WIEE, prin care se alimenteaza Distrigaz Sud, vorbeste clar despre posibilitatile Romaniei de a importa direct gaze din Rusia, a declarat Marc Hirt, directorul adjunct pe probleme comerciale al Distrigaz Sud, informeaza Ziarul Financiar.

"Gazprom alege daca Romania va importa direct gaze, dar pana atunci vedem ca rusii au prelungit (in 2006 - n.r.) contractul cu WIEE pana in 2030. Acest lucru exprima destul de bine vointa rusilor si sansele Romaniei de import direct de gaze. Dupa acest moment, cand productia interna va scadea, iar nevoia de import se va mari, este posibil sa se ajunga la o relatie directa cu Gazprom numai pentru aceste cantitati suplimentare", spune oficialul Distrigaz Sud, companie detinuta de Gaz de France (GdF).

Declaratiile lui Hirt vin la scurta vreme dupa ce directorul general al companiei, Bernard Arnaud, spunea ca din 2012, cand expira contractul incheiat intre Distrigaz Sud si WIEE, Romania ar putea avea sanse sa importe direct din Rusia.

Asta numai dupa ce Distrigaz Sud va fi inclusa in negocierile la nivel de grup ale GdF cu Gazprom.

"GdF contracteaza gazul direct de la Gazprom pentru alimentarea Frantei, fara intermediari. In 2005, cand am preluat Distrigaz Sud am incercat sa facem acelasi lucru, dar Gazprom nu a vrut si ne-a indicat partenerul agreat de ei, WIEE, cu care avea un contract pana in 2012. WIEE avea obligatia sa respecte acest contract, iar noi aveam nevoie de gaz. Acesta este motivul pentru care am semnat pana in 2012", mai spune Hirt.

Practic, singura sursa de alimentare cu gaze de import a francezilor de la Distrigaz Sud pentru piata locala este reprezentata de contractul cu WIEE. Chiar daca contractul dintre cele doua companii expira in 2012, rusii au prelungit deja contractul cu WIEE pana in 2030, ceea ce inseamna ca si Distrigaz Sud va continua sa ia gaze prin intermediari cel putin pana in 2030, in conditiile in care WIEE va ramane partenerul agreat de Gazprom in relatia cu Distrigaz Sud.

"In Franta, avem contracte directe din 1976, contracte cu o valabilitate de 20 de ani care au fost prelungite. Cand am venit in Romania, exista deja un actor pe piata gazelor si acesta era WIEE. Este adevarat ca a existat o perioada in care Romania importa gaze direct din Rusia, dar intre timp multe s-au schimbat. Romgaz-ul s-a spart, iar aceasta separare a dizolvat practic entitatea de negociere unica cu Gazpromul", a mai precizat Hirt.

Romania importa in prezent circa 35% din necesarul de consum exclusiv din Rusia si numai prin intermediarii agreati de Gazprom. WIEE este detinuta in proportii egale de Gazprom si de nemtii de la BASF, grup cu activitati in industria chimica.

In acelasi timp, Hirt spune ca preturile la care importa Franta gaze direct sunt similare cu cele pe care le are Romania. Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor, a declarat recent ca intermediarii prin care intra gazul rusesc in Romania aduc 10% in plus la costul gazelor platit de romani.

"Prioritatea noastra este in acest moment incheierea de contracte pe termen lung cu cei doi producatori locali: Petrom si Romgaz", spune Hirt.

Distrigaz Sud este in discutii avansate cu Romgaz pentru incheierea unui contract de aprovizionare cu gaze pe trei ani, incepand cu 1 aprilie, si poarta discutii in acest sens si cu Petrom, acesta fiind un pas major de la contractele cu o durata de trei luni - un an incheiate pana acum cu cele doua firme. Principala problema in calea incheierii unor contracte pe termen lung este evolutia preturilor la productia interna, mai precis lipsa unui calendar concret de aliniere.

Hirt apreciaza recenta scumpire a gazelor cu 8,5% de la 1 februarie ca fiind una tardiva, pentru ca trebuia implementata inca de la inceputul anului, si insuficienta.

"Rata de import a crescut de la 36% la aproape 46% din cauza temperaturilor foarte scazute, iar leul s-a depreciat in raport cu dolarul", a precizat el.

Distrigaz Sud, alaturi de E.ON Gaz Romania sunt cele mai mari companii de distributie a gazelor din Romania. Afacerile Distrigaz Sud au ajuns in 2006 la 909 mil. euro

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#Distrigaz Sud, #gaze, #importuri, #Rusia , #Rusia