Rusia este dispusa sa reesaloneze datoriile MoldovaGaz fata de Gazprom, a declarat Andrei Fursenko, presedintele comisiei moldo-ruse de colaborare economica si ministru al invatamantului si stiintei in Federatia Rusa.
La randul sau, vicepresedintele Consiliului de Administratie al concernului rus Gazprom, Valerii Golubev, aflat intr-o vizita de lucru la Chisinau, a declarat ca problema principala cu care se confrunta concernul rus, in calitate de actionar majoritar al MoldovaGaz, este cea a datoriei pentru gazele furnizate de Gazprom pe teritoriul Republicii Moldova, informeaza Stirea Zilei.
Reprezentantul Gazprom a precizat ca nu exista probleme in privinta respectarii obligatiilor contractuale de catre partenerii din dreapta Nistrului, dar este vorba despre datoriile de 2 miliarde de dolari ale Transnistriei.
"In acest context, urmeaza sa cautam solutii pentru depasirea situatiei create, sub aspect juridic si economic", a declarat vicepresedintele Consiliului de Administratie al concernului rus.
Totodata, ministrul economiei de la Chisinau, Valeriu Lazar, a precizat ca societatea pe actiuni moldo-rusa MoldovaGaz si Gazprom, cel mai mare producator de gaze din lume, vor prezenta un plan concret de restructurare pana in luna aprilie.
MoldovaGaz este o intreprindere mixta moldo- rusa. Concernul rus Gazprom detine 50% din actiuni, Guvernul Republicii Moldova - 35,33 %, iar autoproclamata republica moldoveneasca transnistreana - 13,44%.
Premierul molovean Vlad Filat a declarat ca, in ceea ce priveste partea transnistreana, este nevoie de dorinta, pentru ca solutii se vor gasi.
In prezent, Republica Moldova datoreaza Rusiei pentru gazul livrat peste 2,2 miliarde dolari, dintre care 95% provin din Transnistria, potrivit Unimedia.
Nu este prima restructurare de acest fel a datoriilor MoldovaGaz. Anterior, Moscova a acceptat anularea unor penalitati pentru restantele companiei, dar si amanarea achitarii datoriilor.
Gazprom intentiona la un moment dat sa obtina pachetele de control ale celor trei centrale electrice pentru termoficare (CET-uri) din Republica Moldova, dar si pachetul de control al MoldovaGaz, de 75% plus o actiune, in contul datoriei pentru gaze.