Ademenirea Romaniei in South Stream este o strategie de bluf a Rusiei

Miercuri, 22 Octombrie 2008, ora 18:47
1591 citiri
Ademenirea Romaniei in South Stream este o strategie de bluf a Rusiei

Discutiile purtate de Gazprom cu Romania despre posibila includere in South Stream reprezinta doar o alta strategie "de bluf" a Rusiei, prin care creeaza o falsa concurenta intre tari ca sa obtina o pozitie de avantaj in negocierile cu Serbia si Bulgaria, considera expertul Vladimir Socor.

Expertul fundatiei Jamestown din Washington Vladimir Socor scrie in Eurasian Daily Mail ca prin recenta intalnire dintre Gazprom si reprezentantii Transgaz si Romgaz, Moscova incearca sa creasca presiunea asupra Serbiei si Bulgariei, ceea ce nu inseamna insa ca Romania nu ar putea musca "momeala" lasandu-se tentata de oferta.

Socor trece rapid in revista ultimele evolutii ale problemei: "Presedintele Gazprom Aleksei Miller s-a intalnit saptamana trecuta, in prezenta ambasadorului roman la Moscova, cu presedintii companiilor romane Transgaz si Romgaz.

Comunicatul Gazprom sugera, alaturi de alte informatii obtinute pe surse de presa rusa, ca Rusia se gandeste sa includa Romania in proiectul South Stream. In acest caz, Gazprom ar urma sa modifice ruta initiala si sa construiasca o sectiune a conductei prin Romania, excluzand astfel alte state din proiect".

Gazprom a trecut oferta South Stream pe agenda discutiilor legate de contractele pentru furnizari de gaze catre Romania si posibila construire a unui centru pentru rezerve de gaz la Margineni, subliniaza expertul. Conducerea Gapzprom se pregateste, la randul ei, pentru o vizita in Romania ca sa continue discutiile dupa alegerile parlamentare care vor avea loc in noiembrie in Romania.

Socor explica in termeni clari strategia Rusiei, care se bazeaza pe crearea unei false concurente intre tarile care au nevoie de gaz.

"Gazprom cauta sa tenteze cat mai multe tari creand o concurenta intre ele, prin perspectiva incheierii unor acorduri individuale avantajoase in jurul proiectului South Stream. Pachetele avantajoase ar include contracte de furnizare, taxe de tranzit si construirea unui centru de rezerve de gaz, ceea ce confera tarii statutul de hub (nod) energetic.

Fiind constiente de potentialul limitat al Rusiei pentru exportul de gaze in anii urmatori, tarile sa grabesc sa incheie contracte de furnizare inaintea vecinilor, profitand de orice posibila oportunitate de tranzit si depozitare", subliniaza expertul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
România are peste 242.000 de clădiri publice al căror consum este peste 200-250 kWh/metrul pătrat, iar media recomandată la nivel european este de 140kWh/metrul pătrat, se arată într-un...
O americancă demontează clișeele despre România. Clipul este viral pe rețelele de socializare VIDEO
O americancă demontează clișeele despre România. Clipul este viral pe rețelele de socializare VIDEO
Americanca Janna, stabilită de mai bine de cinci ani în România, a captat atenția pe TikTok prin demontarea stereotipurilor comune despre țara noastră. Clipul ei este viral acum cu peste...
#South Stream, #Romania, #ademenire, #Rusia, #bluf, #Vladimir Socor , #South Stream