South Stream, in linie dreapta: Gazprom a anuntat cand va incepe lucrarile la sectiunea offshore

Marti, 25 Noiembrie 2014, ora 14:37
1261 citiri
South Stream, in linie dreapta: Gazprom a anuntat cand va incepe lucrarile la sectiunea offshore

Constructia sectiunii offshore a gazoductului South Stream ar trebui sa inceapa pe 15 decembrie, cu o luna intarziere.

Anuntul a fost facut de Vladimir Markov, directorul departamentului de relatii generale al gigantului rus Gazprom, informeaza agentia Interfax.

"Proiectul merge inainte conform planului, avand doar o mica intarziere", a spus acesta.

"Toate lucrarile preliminare au fost finalizate, iar constructia ar trebui sa inceapa pe 15 decembrie", a adaugat Markov, care a precizat ca data nu este totusi una fixa.

Ce spun autoritatile ruse ca se va intampla cu South Stream

Desi a fost amanat cu o luna, acesta sustine ca proiectul South Stream avanseaza conform planului. "Calendarul este respectat, iar conducta va fi construita la timp", a spus Markov.

El a insistat asupra faptului ca portiunea offshore nu va fi afectata de sanctiunile Occidentului. Aceasta va avea o lungime de 931 de kilometri, intre orasul Anapa din Rusia si portul bulgar Varna, pe sub Marea Neagra.

UE respinge acest proiect

Construirea conductei trebuie sa fie aprobata de Uniunea Europeana, care face eforturi in vederea reducerii dependentei de gazul rusesc, cu o pondere de aproximativ o treime in importurile UE in prezent.

Reprezentantii Comisiei Europene au declarat ca South Stream, in forma actuala, nu respecta legislatia europeana privind concurenta, in conditiile in care nu ofera acces unor terte parti.

Mai mult, Bruxelles-ul sustine ca proiectul incalca masura care interzice furnizorilor de gaze naturale sa controleze si accesul la conductele care transporta gazele naturale. Dupa anexarea Crimeii de catre Rusia, in luna iulie a acestui an, Executivul european a cerut Guvernului bulgar sa suspende lucrarile la gazoductul South Stream.

Bulgaria triseaza cu South Stream: Comisia Europeana ameninta cu sanctiuni

Pe de alta parte, autoritatile ungare au adoptat recent un amendament ce permite unei companii sa realizeze o conducta de gaze chiar daca nu are licenta necesara pentru operarea ei, deschizand astfel drumul constructiei gazoductului South Stream.

Vecinii Romaniei dau semne clare ca sustin gazoductul South Stream: Ce decizie a luat Ungaria

Mai mult, directorul companiei ungare implicate in acest proiect a declarat ca tara sa ar putea demara in urmatoarele sase luni lucrarile de constructie la sectiunea din conducta South Stream de pe teritoriul sau si sa finalizeze proiectul in 2017.

Gazoductul va porni din Rusia spre Bulgaria, pe sub Marea Neagra. In tara vecina Romaniei, conducta se va ramifica in doua, mergand spre nord, prin Serbia, Croatia, Ungaria, Slovenia, Austria, si spre sud, catre Grecia si sudul Italiei.

Citeste si:
Raed Arafat dă asigurări că testele pentru Covid din școli nu pot fi contaminate la asamblarea kit-urilor
Raed Arafat dă asigurări că testele pentru Covid din școli nu pot fi contaminate la asamblarea kit-urilor
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri, 3 decembrie, că nu există riscul contaminării testelor de salivă din școli în momentul în care se...
Raed Arafat, despre posibila sa demitere: ”DSU nu e un om. Dacă deranjează şeful, păstrezi sistemul”
Raed Arafat, despre posibila sa demitere: ”DSU nu e un om. Dacă deranjează şeful, păstrezi sistemul”
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri, 3 decembrie, că atribuțiile instituției pe care o conduce sunt stabilite prin lege. Medicul a subliniat că...