South Stream, in purgatoriu: Se spulbera visul lui Putin de a boicota tranzitul de gaze prin Ucraina?

Joi, 14 August 2014, ora 21:52
8053 citiri
South Stream, in purgatoriu: Se spulbera visul lui Putin de a boicota tranzitul de gaze prin Ucraina?
Foto: Wikipedia

Visul presedintelui rus Vladimir Putin de a livra gaze naturale catre Uniunea Europeana ocolind Ucraina pare ca se spulbera, avand in vedere tensiunile din regiune.

Gazoductul South Stream, un proiect in valoare de 46 miliarde de dolari, "patronat" de Gazprom, se afla in purgatoriu si, cel mai probabil, va ramane acolo pentru multi ani, potrivit unui raport realizat de consultantii Eurasia Group, o firma americana de analiza a riscului, citat de Bloomberg.

Acest lucru inseamna ca tara macinata de conflicte va ramane in continuare un punct de tranzit pentru aproape jumatate dintre livrarile de gaz naturale care pornesc din Rusia catre batranul continent.

Gazprom si OMV sfideaza UE: Au semnat acordul pentru construirea South Stream

Nicio sansa!

Trupele rusesti marsaluiesc la granita cu Ucraina, deci liderii europeni nu pot decat sa aiba o voce comuna impotriva Moscovei.

Razboi in Ucraina: Lupte grele la Donetk

"Nu exista nici cea mai mica sansa ca UE sa puna din nou pe masa negocierilor proiectul South Stream, avand in vedere tensiunile geopolitice. In plus, disputele in ceea ce priveste normele legale vor duce la amanarea proiectului pentru multi ani", sustine Emily Stromquist, analist specializat pe zona Eurasia.

Daca va fi realizat, gazoductul ar urma sa aiba 2.446 de km, va porni din Rusia, va trece pe sub Marea Neagra si va intra in UE prin Bulgaria, ocolind astfel Ucraina.

Cine este "pentru"

Desi Comisia Europeana si-a exprimat ingrijorarile privind acest proiect, sustinand ca violeaza mai multe legi comunitare, unele state membre, mai ales cele din sud, s-au declarat in favoarea South Stream.

"Din punct de vedere politic, va fi greu pentru CE sa isi dea aprobarea pentru gazoduct, avand in vedere ca acest lucru ar insemna ca Ucraina si-ar pierde avantajul pe care il detine in fata Rusiei", a explicat Katja Yafimava, analist la Oxford Institute for Energy Studies.

"In mod egal, va fi foarte dificil pentru blocul comunitar sa blocheze prea mult timp acest proiect atata vreme cat nu poate asigura aprovizionarea cu resurse din alte parti", a continuat expertul.

OMV apara South Stream

Divergentele dintre Occident si Rusia privind Ucraina nu vor afecta planificatul gazoduct South Stream, a afirmat duminica directorul general al companiei energetice austriece OMV, Gerhard Roiss (foto).

"Nimeni nu ne poate spune sa nu construim o conducta. Este o problema ce tine de legislatia interna... fiecare decide pentru el insusi. O conducta este un proiect pe 50 de ani, deci cineva trebuie sa priveasca situatia in mod realist.. cateva luni de intarziere nu reprezinta o problema", a declarat seful OMV, intr-un interviu acordat publicatiei britanice Financial Times.

In iunie, un consortiu de firme condus de societatea rusa Stroitransgaz, companie vizata de sanctiunile americane, a fost selectat pentru a construi sectiunea din Bulgaria a gazoductului South Stream.

OMV da asigurari: Sanctiunile europene nu vor afecta gazoductul South Stream

In reactie, Comisia Europeana a cerut Bulgariei sa suspende lucrarile. Executivul comunitar sustine ca South Stream incalca legislatia comunitara in domeniul concurentei, deoarece nu ofera acces tertelor parti. In plus, proiectul South Stream vine in contradictie cu politica UE de diversificare a surselor de aprovizionare si de reducere a dependentei de Rusia.

Stroitransgaz, care a devenit tinta sanctiunilor impuse de SUA dupa anexarea Crimeei de catre Rusia, este controlata de omul de afaceri rus Gennady Timchenko. Potrivit Forbes, Timchenko este al saselea cel mai bogat om de afaceri din Federatie si are legaturi cu presedintele Vladimir Putin.

In ciuda acestor probleme, Gerhard Roiss, care a semnat in iunie un acord cu Gazprom pentru infiintarea unei companii mixte care va fi responsabila pentru construirea sectiunii din Austria a conductei South Stream, sustine ca nu se asteapta ca proiectul sa fie subminat si orice intarzieri sunt gestionabile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
#South Stream amanare constructie, #South Stream amanare, #constructie South Stream , #South Stream