South Stream, ingropat definitiv: Ce alternative are UE pentru Romania si celelalte tari din sud-est

Miercuri, 10 Decembrie 2014, ora 16:24
5317 citiri
South Stream, ingropat definitiv: Ce alternative are UE pentru Romania si celelalte tari din sud-est
Foto: South Stream/Gazprom

Uniunea Europeana (UE) ia in considerare mai multe alternative la gazoductul South Stream, proiect ingropat de Rusia.

Ministrii de resort din Bulgaria, Slovenia, Austria, Croatia, Italia, Grecia si Romania au avut, marti, o intrevedere la Bruxelles cu Maros Sefcovic, comisarul european care se ocupa de proiectul Uniunii energetice, pentru a discuta despre viitorul acestor state in ceea ce priveste aprovizionarea cu gaze.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, ei au discutat despre necesitatea unei piete interconectate si de faptul ca e nevoie de crearea infrastructurii necesare in acest sens.

Telul poate fi atins prin implementarea unor proiecte regionale precum constructia unor terminale de gaz natural lichefiat, care sa fie legate de Coridorul Sudic, sau prin dezvoltarea depozitelor offshore din Marea Neagra si din estul Marii Mediterane si transportarea resurselor in restul Europei.

De asemenea, Comisia Europeana a insistat asupra realizarii unor conducte care sa lege tarile sudice de cele nordice, o idee vehiculata pe Batranul Continent inca din 2009.

Totusi, mentiunile facute in cadrul intalnirii interministeriale nu contin date concrete, atrage atentia agentia TASS, citata de Oil&Gas Eurasia.

In acest context, Romania, Grecia si Bulgaria au semnat, marti, un acord de colaborare pentru dezvoltarea unei infrastructuri regionale de gaze.

Romania, Grecia si Bulgaria lucreaza la o regionala de gaze

Coridorul Sudic ar urma sa transporte gaz din Marea Caspica prin Georgia si Turcia, prin gazoductul Tanap (care va transporta pana la 16 miliarde de metri cubi de gaz de la platforma Shah Deniz din Azerbaijan, pana la granitele Turciei cu Grecia si Bulgaria), iar apoi prin Grecia, Albania si Italia, prin conducta TAP.

Anunt oficial: South Stream e ingropat

La cererea Comsiei Europene, Rusia a anuntat in mod oficial, marti seara, ca proiectul South Stream este ingropat.

Gazprom a remis o declaratie in care transmite ca decizia de a abandona gazoductul este finala, potrivit EurActiv.

South Stream, ale carui lucrari au fost lansate in decembrie 2012, ar fi urmat sa lege pe un traseu de 3.600 kilometri Rusia de Bulgaria, pentru a se indrepta apoi spre Europa de Vest, prin Serbia, Ungaria si Slovenia, ocolind Ucraina. Gazoductul era prevazut sa aiba o capacitate de 63 de miliarde metri cubi pe an.

South Stream: Rusia vrea sa negocieze constructia altui gazoduct

Pe de alta parte, Rusia si Turcia au semnat un acord pentru constructia unui gazoduct care sa lege cele doua tari prin Marea Neagra.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#alternative South Stream, #proiecte gaze UE, #gaze UE , #South Stream