Vecinii Romaniei dau semne clare ca sustin gazoductul South Stream: Ce decizie a luat Ungaria

Marti, 04 Noiembrie 2014, ora 12:35
6418 citiri
Vecinii Romaniei dau semne clare ca sustin gazoductul South Stream: Ce decizie a luat Ungaria
Foto: Wikipedia

Parlamentul ungar a aprobat o lege care deschide calea pentru constructia gazoductului South Stream, prin care resursele rusesti vor ajunge in Europa ocolind Ucraina. Maghiarii se alatura astfel altor doua natiuni cu care se invecineaza Romania, adica bulgarii si sarbii, care vor sa mearga inainte cu acest proiect.

Autoritatile de la Budapesta au adoptat un amendament ce permite unei companii sa realizeze o conducta de gaze chiar daca nu are licenta necesara pentru operarea ei, informeaza Bloomberg.

Masura a primit 132 de voturi "pentru" si 35 "impotriva".

"Adoptarea acestui amendament incurajeaza proiectul South Stream dezvoltat de Gazprom. Ungaria vrea sa demonstreze Rusiei ca ia in serios constructia gazoductului", a explicat Attila Holoda, expert in domeniul energiei.

Saptamana trecuta, directorul companiei ungare implicate in proiectul South Stream declara ca tara sa ar putea demara in urmatoarele sase luni lucrarile de constructie la sectiunea din conducta South Stream de pe teritoriul sau si sa finalizeze proiectul in 2017.

"Premierul Viktor Orban testeaza limitele Uniunii Europene prin sprijinirea Rusiei. Insa Uniunea Europeana a oprit Bulgaria si ne va opri si pe noi", a declarat analistul maghiar Andras Deak.

UE zice "stop", Rusia merge inainte

Construirea conductei de gaze naturale South Stream va continua in pofida semnalelor negative din partea Uniunii Europene, au anuntat autoritatile de la Moscova.

"South Stream continua. Acordurile semnate raman in vigoare. Ele nu pot fi reziliate unilateral", a declarat recent ministrul rus al Energiei, Aleksandr Novak.

Proiectul, a carui valoare este estimata la 40 de miliarde de dolari, prevede livrarea de gaze naturale din Rusia catre centrul Europei pe o ruta care ocoleste Ucraina.

Ce spun autoritatile ruse ca se va intampla cu South Stream

Construirea conductei trebuie sa fie aprobata de Uniunea Europeana, care face eforturi in vederea reducerii dependentei de gazul rusesc, cu o pondere de aproximativ o treime in importurile UE in prezent.

Reprezentantii Comisiei Europene au declarat ca South Stream, in forma actuala, nu respecta legislatia europeana privind concurenta, in conditiile in care nu ofera acces unei a treia parti.

Bulgaria una zice, alta face. Ce pozitie a luat Romania

Ungaria nu este singura tara din Uniunea Europeana care sfideaza deciziile blocului comunitar.

Bulgaria triseaza cu South Stream: Comisia Europeana ameninta cu sanctiuni

La nivel declarativ, autoritatile de la Sofia au sustinut ca au ordonat incetarea lucrarilor, asa cum a cerut Comisia Europeana, insa presa bulgara a obtinut un document din care reiese ca fostul ministru al Dezvoltarii Regionale, Desislava Terzieva, a aprobat, pe 31 iulie 2014, construirea unui punct terminal al South Stream in regiunea Pasha Dere si a unei statii de compresare.

Mai mult, Marlene Holzner, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru Energie a precizat ca UE se gandeste sa forteze si mana Serbiei, pentru a impiedica avansarea lucrarilor la proiect, chiar daca tara nu apartine UE.

Desi trei state vecine dau semnale clare ca vor ca proiectul South Stream sa mearga inainte, presedintele Traian Basescu a mentionat la finalul lunii trecute ca "niciun gram, niciun metru cub de gaz romanesc" nu va tranzita proiectul South Stream.

Basescu: Niciun metru cub de gaz romanesc nu va tranzita South Stream. Avem resurse

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#Ungaria lege South Stream, #Ungaria South Stream, #Ungaria proiect South Stream, #vecini Romania South Stream , #South Stream