Gazprom e cea mai profitabila companie din lume

Joi, 08 Iulie 2010, ora 22:18
2339 citiri
Gazprom e cea mai profitabila companie din lume

Grupul rus Gazprom a fost cea mai profitabila companie din lume in anul 2009, chiar daca se claseaza pe locul 50 in functie de cifra de afaceri, a anuntat revista americana Fortune, cu ocazia publicarii clasamentului Fortune Global 500.

Grupul american Wal-Mart Stores Inc, cel mai mare grup de distributie din lume, ocupa prima pozitie in functie de cifra de afaceri.

Gazprom este cea mai profitabila companie din lume, chiar daca in 2009 profitul sau net a scazut cu 17,8 procente pana la 24,56 miliarde de dolari. Comparativ, profiturile marilor companii petroliere s-au diminuat cu peste 50 de procente anul trecut, ca urmare a fenomenului de corectie fata de preturile ridicate la petrol inregistrate in 2008.

In aceste conditii, Gazprom, companie controlata in proportie de 49 de procente de guvernul rus, a trecut de pe locul doi pe primul loc, devansand gigantul petrolier american Exxon Mobil, care a cazut pe locul al doilea, dupa ce timp de cinci ani la rand a fost cea mai profitabila companie din lume. Pe locul al treilea este banca chineza ICBC, cu un profit de 18,83 miliarde de dolari, urmata de grupul petrolier britanic BP.

Wal-Mart a trecut pe primul loc in functie de cifra de afaceri inregistrata in 2009, devansand companiile petroliere Royal Dutch Shell si Exxon Mobil care in 2008 au ocupat primele doua locuri. Veniturile Wal-Mart au crescut cu 0,6 procente in 2009 pana la 408 miliarde dolari, in timp ce veniturile Shell si Exxon au scazut cu 40 si, respectiv, 36 de procente, pana la aproximativ 285 de miliarde de dolari pentru ambele companii.

Zece din primele 20 de companii cele mai profitabile din lume sunt americane (ExxonMobil, Microsoft, Wal-Mart, Procter & Gamble, IBM, Goldman Sachs, Merck, AT&T, Wells Fargo si Johnson & Johnson), patru sunt din Marea Britanie (BP, Barclays, Vodafone, Royal Dutch Shell), trei sunt banci din China (ICBC, China Construction Bank, Bank of China), o companie este din Rusia (Gazprom), una din Brazilia (Petrobras) si o banca din Spania (Banco Santander).

Prezenta Chinei in clasamentul Fortune Global 500 a crescut in 2009 pana la 36 de companii, cu noua mai mult decat in 2008, ceea ce plaseaza China pe locul al treilea dupa SUA si Japonia.

Veniturile tuturor celor mai mari 500 de companii din lume au scazut cu 8,3 procente in 2009, pana la 23.100 miliarde de dolari, in timp ce profiturile lor cumulate au crescut cu 16,9 procente, pana la 960,5 miliarde de dolari.

Cele mai mari 500 de companii din lume aveau in 2009 un numar de 57,9 milioane angajati, cu 2,3 procente mai mult decat in 2008. 11 din cei 500 de directori generali sunt femei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#gazprom Fortune Global 500, #gazprom cea mai profitabila , #stiri Gazprom
Comentarii
Poza vala
vala
rank 5
Gazprom e cea mai profitabila companie din lume
Poza DECEBALUS
DECEBALUS
rank 5
Da, pai fraierii de europeni contribuie din plin la propasirea GAZPROM !