Gazprom nu va livra Transnistriei gaze la preturi preferentiale

Miercuri, 27 Februarie 2008, ora 15:34
803 citiri
Gazprom nu va livra Transnistriei gaze la preturi preferentiale

Gazprom nu va livra Transnistriei gaze la preturi preferentiale, ci la aceleasi tarife pe care le practica si in cazul Republicii Moldova, hotarare luata, miercuri, in cadrul intrunirii dintre liderul transnistrean Igor Smirnov si reprezentantii conducerii concernului rus, informeaza NewsIn.

Costul a o mie de metri cubi de gaze urmeaza sa ajunga si in Transnistria la nivelul preturilor europene - 257 dolari pana in 2011, a anuntat serviciul de presa al liderului de la Tiraspol.

O alta chestiune sensibila discutata la intalnirea care a avut loc marti, a fost problema datoriei Transnistriei catre Gazprom. Regiunea separatista, care are o populatie de aproximativ 700.000 locuitori, are o datorie de peste 1,677 miliarde dolari fata de Gazprom, ceea ce inseamna aproximativ 2.300 de dolari pe cap de locuitor, in conditiile in care salariul mediu nu depaseste 80 dolari. Numai anul trecut, datoria Transnistriei la gaze a crescut cu peste 200.000 dolari.

In urma discutiilor s-a convenit asupra "unui program de achitare a acestei datorii, dar si unui complex de masuri care prevad schimbarea politicii tarifare practicate fata de Transnistria", a declarat reprezentantul Gaprom, Anatoli.

Oficialul nu a dat alte detalii referitoare la modul in care Transnistria ar urma sa-si achite datoria la gaze. Se stie insa ca Gazprom este interesat de preluarea pachetului de actiuni de aproximativ 30% ce revine Transnistriei in compania mixta Moldova-Gaz, unde concernul rus deja detine 50% plus o actiune.

Potrivit comunicatului de la Tiraspol, Igor Smirnov a pus problema activitatii intreprinderilor transnistrene in conditiile cresterii preturilor la gaze.

In 2008, Tiraspolul, la fel ca si Chisinaul, primeste gazele cu 192,75 dolari pentru o mie de metri cubi, cu 23 de dolari mai mult ca in anul 2007. Pretul de vanzare la consumatori este insa cu mult mai mic.

Costul mediu suportat de consumatorii transnistreni in 2008 este de 64 dolari. Intreprinderile platesc 105 dolari, iar populatia aproximativ 50 dolari, se arata in datele Ministerului Industriilor de la Tiraspol.

Susținătorii oligarhului fugar Ilan Șor, care au creat la Moscova o alianță electorală anti-Maia Sandu, se plâng de hărțuire pe aeroportul din Chișinău VIDEO
Susținătorii oligarhului fugar Ilan Șor, care au creat la Moscova o alianță electorală anti-Maia Sandu, se plâng de hărțuire pe aeroportul din Chișinău VIDEO
Liderii noului bloc electoral pro-rus Victorie, care gravitează în jurul oligarhului fugar Ilan Şor şi se opun planurilor preşedintei Maia Sandu de a adera la Uniunea Europeană, au declarat...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Tiraspol, #Transnistria, #Chisinau, #gaze, #taxe, #gazprom , #stiri Gazprom