Gazprom pune mana pe Petrom? Negocieri controversate cu OMV

Vineri, 27 Iunie 2014, ora 10:51
4889 citiri
Gazprom pune mana pe Petrom? Negocieri controversate cu OMV

Gigantul rus Gazprom poarta negocieri cu fondul IPIC din Abu Dhabi in vederea preluarii unui pachet de 24,9% din actiunile companiei austriece de petrol si gaze OMV, conform unei surse apropiate discutiilor.

Concretizarea acestui demers va duce la consolidarea relatiilor ruso-austriece, deja controversate, noteaza Reuters.

OMV este actionarul majoritar al Petrom.

Gazprom ar gasi, astfel, o portita de intrare in Uniunea Europeana, care se confrunta cu probleme serioase in ceea ce priveste proiectul South Stream, gazoductul ce ar urma sa treaca prin Europa Centrala pana in Austria, si care a sanctionat Rusia pentru anexarea Crimeii.

Potrivit sursei citate, cele doua parti nu au luat inca o decizie in ceea ce priveste pretul pentru pachetul de actiuni.

Reprezentantii companiei austriece de stat OIAG, care detine 32% din OMV intr-un acord de actionariat comun cu International Petroleum Investment Co (IPIC) din Abu Dhabi si coordoneaza astfel de tranzactii, au precizat ca IPIC nu a indicat faptul ca ar vrea sa vanda actiuni.

OMV: Ideea ca UE sa renunte la energia din Rusia, nerealista. Sa acceleram South Stream

Conflict de interese?

"Ca actionar al OMV, Gazprom ar obtine un control asupra constructiei si operatiunilor conductei South Stream. Ar putea avea loc un conflict de interese, deoarece Gazprom ar cumpara gaz de la Gazprom", a spus un analist de la East European Gas Analysis, din SUA.

OMV a fost prima companie din Occident care a semnat, in 1968, un contract comercial pe termen lung cu Uniunea Sovietica si este in continuare un client important al Gazprom.

Gazprom si OMV sfideaza UE: Au semnat acordul pentru construirea South Stream

Compania rusa si OMV au semnat in aceasta saptamana contractul de constructie a gazoductului South Stream pe teritoriul Austriei, in ciuda opozitiei Uniunii Europene fata de acest proiect, pe fondul conflictului din Ucraina.

Quarterly Report - Editia 4

Samsung Galaxy Z Fold 6 Slim: Noi specificații dezvăluite. Ce va oferi smartphone-ul
Samsung Galaxy Z Fold 6 Slim: Noi specificații dezvăluite. Ce va oferi smartphone-ul
Zvonurile despre noile modele Samsung Galaxy Z Fold 6 Ultra și Z Fold 6 FE au circulat de ceva vreme, iar acum a apărut informația despre o posibilă variantă suplimentară, denumită Samsung...
Spotify renunță complet la Car Thing, dispozitivul pentru mașini
Spotify renunță complet la Car Thing, dispozitivul pentru mașini
Spotify a decis să înceteze definitiv producția și suportul pentru Car Thing, playerul muzical pentru mașini, la mai puțin de un an de la lansarea sa. Utilizatorii au început să primească...
#Gazprom actiuni OMV, #Gazprom OMV South Stream, #Rusia gaze Europa , #stiri Gazprom