Gazprom se declara gata oricand sa reia negocierile cu Ucraina

Miercuri, 07 Ianuarie 2009, ora 11:58
1356 citiri
Gazprom se declara gata oricand sa reia negocierile cu Ucraina

Compania rusa Gazprom este gata sa reia in orice moment negocierile cu Ucraina pentru furnizarea de gaze, a declarat vicepresedintele Gazprom, Aleksandr Medvedev.

"Din nefericire, situatia continua sa se deterioreze. Ieri seara, Ucraina a inchis complet toate conductele de tranzit spre Europa de pe teritoriul sau", a spus el, citat de AFP.

Kievul a inchis si cel de-al patrulea gazoduct de tranzit al gazelor rusesti catre Europa, a spus el miercuri intr-o conferinta de presa de la Berlin, dupa ce Ucraina anuntase ca Rusia a sistat complet exportul de gaze spre clientii europeni.

Daca se va prelungi, intreruperea alimentarii cu gaz a tarilor europene risca sa puna "probleme tehnice serioase" pentru gazoducte, din cauza frigului, a mai spus el, citat de AFP.

Declaratia oficialului de la Gazprom este o continuare a razboiului declaratiilor dintre cele doua parti, care si-au aruncat reciproc responsabilitatea pentru perturbarea aprovizionarii tarilor europene.

Marti, cand Ucraina a anuntat ca Rusia a redus drastic volumul de gaze pompat in conductele ucrainene si destinat consumatorilor europeni, Gazprom a replicat ca reducerea presiunii in tarile europene este cauzata de fapt de partea Ucraineana.

Astfel, Rusia a acuzat Ucraina ca a inchis trei dintre cele patru gazoducte de tranzit de pe teritoriul sau, Urengoi-Pomary-Ujgorod, Progress si Soiuz.

Miercuri dimineata, Ucraina a anuntat ca Rusia a sistat complet furnizarea de gaz catre Ucraina, care nu mai primea oricum gaz pentru consumul propriu, ci doar pentru tranzit.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#Gazprom negocieri Ucraina, #Rusia gaze Ucraina , #Ucraina