Ucraina isi plateste datoriile catre Gazprom, dar fara penalitati

Marti, 30 Decembrie 2008, ora 20:36
1080 citiri
Ucraina isi plateste datoriile catre Gazprom, dar fara penalitati

Ucraina a anuntat marti ca va plati pentru gazul furnizat in noiembrie si decembrie de Gazprom, in valoare de circa 1,5 miliarde de dolari, dar nu si penalitatile.

Grupul rus a insistat permanent pentru plata intregii sume datorate, de peste doua miliarde de dolari, relateaza AFP.

"Banii vor fi virati in doua-trei ore. Vom plati doar pentru livrarile din noiembrie si decembrie", a declarat purtatorul de cuvant al Naftogaz Valentin Zemlianski.

Plata penalitatilor va fi discutata dupa ce vor fi platite datoriile pentru gazul furnizat, a explicat el.

Gazprom solicita Kievului peste doua miliarde de dolari pentru gazul livrat in noiembrie (805,8 milioane de dolari) si decembrie (862,3 milioane), plus penalitati din cauza intarzierii platilor (450 milioane).

Contactat de AFP, purtatorul de cuvant al Gazprom, Serghei Kuprianov, a refuzat sa comenteze anuntul Naftogaz.

Insa Gazprom ceruse de mai multe ori in ultimele zile rambursarea integrala a datoriilor pe care le are Ucraina, in caz contrar amenintand ca va sista livrarile de gaz la 1 ianuarie 2009.

Cu cateva minute inainte de anuntul Naftogaz, Guvernul ucrainean anuntase ca garanteaza "reglarea datoriei pentru gazele naturale importate in noiembrie si decembrie 2008 (...) pana la suma de doua miliarde de dolari".

Purtatorul de cuvant al Naftogaz a declarat, pe de alta parte, ca un contract pentru livrarile de gaz catre Ucraina pentru 2009 va putea fi semnat inainte de 1 ianuarie, cand expira actualul contract. "Speram sa semnam contractele pentru 2009 astazi (marti - n.red.) sau maine (miercuri - n.red.)", a spus purtatorul de cuvant.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut semnificativ pentru a doua lună consecutiv în România. Dacă pe parte de construcții inginerești prăbușirea începută în ianuarie a fost...
Probleme cu transmisia la mașinile Ford. Compania recheamă aproape 500.000 de autovehicule
Probleme cu transmisia la mașinile Ford. Compania recheamă aproape 500.000 de autovehicule
Gigantul auto american Ford recheamă peste 450.000 de vehicule, în Statele Unite, după ce au fost detectate probleme la nivelul bateriei, care pot conduce la pierderea puterii de transmisie și...
#Ucraina datorie Gazprom, #penalitati furnizare gaz, #plata integrala , #Ucraina