Ziare.com

Un miliardar propune un consortiu ruso-ucraineano-european pentru tranzitul de gaz

Luni, 02 Februarie 2009, ora 09:20

   

Un miliardar propune un consortiu ruso-ucraineano-european pentru tranzitul de gaz
Ucraina ar trebui sa infiinteze un consortiu alaturi de Gazprom si companii europene precum E.ON si GDF Suez, pentru a garanta aprovizionarea cu gaz a Europei, dupa disputa de luna trecuta, a declarat miliardarul ucrainean Dmitri Firtas, actionar la intermediarul RosUkrEnergo.

Firtas controleaza 45% din actiunile companiei RosUkrEnergo, unicul importator de gaz in Ucraina din 2006, in timp ce omul de afaceri ucrainean Ivan Fursin are 5%, iar Gazprom 50%. Acordul incheiat intre Moscova si Kiev in 19 ianuarie pentru a pune capat crizei gazului prevedea eliminarea intermediarilor, deci si a RosUkrEnergo.

Potrivit lui Firtas, citat de Moscow Times in editia electronica, investitorii rusi, ucraineni si europeni ar putea detine fiecare cate o treime din consortiul propus. "Sunt convins ca ar trebui infiintat un asemenea consortiu", a spus Firtas. "Avand in vedere ca gazul rusesc merge spre Europa, companii precum E.ON din Germania, Gaz de France si Wingas ar trebui sa fie interesate".

Miliardarul ucrainean propune ca Ucraina sa contribuie la consortiu cu sistemul sau de conducte, care ar putea valora circa 20 de miliarde de dolari. Gazprom ar putea contribui cu zacaminte de gaz care sa furnizeze 50 de miliarde de metri cubi de gaz pe an in urmatorii 25 de ani, in timp ce companiile europene ar investi bani.

Nici purtatorii de cuvant a companiilor Gazprom si Naftogaz, nici cei ai companiilor europene mentionate nu au comentat aceasta propunere.

Firtas, in varsta de 43 de ani, are o avere estimata la 3,8 miliarde de dolari, potrivit revistei poloneze Wprost, si are afaceri in special in energie, industria chimica si constructia de conducte.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 605 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor