O bonă din județul Suceava, acuzată că a furat peste 35.000 de euro de la familia care a angajat-o, a fost condamnată în primă instanță la trei ani de închisoare cu executare de Judecătoria Suceava.
Sentința a fost atacată cu apel, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel Suceava, unde este așteptată pronunțarea sentinței finale.
Curtea de Apel Suceava este așteptată să pronunțe în 29 noiembrie 2022 sentința finală într-un dosar de furt în care o bonă a fost condamnată în primă instanță la trei ani de închisoare cu executare pentru că a furat, de la familia pentru care lucra, 36.620 euro, 610 lire sterline, 200 forinți, 20 dolari și mai multe bijuterii din aur, argint și alte materiale semi-prețioase, valoarea bijuteriilor fiind evaluată de persoanele vătămate la suma de aproximativ 7000 lei.
Totul s-a întâmplat în perioada 20 noiembrie – 3 decembrie 2018, când femeia a fost angajată ca bonă la o familie care ținea în podul locuinței, într-o valiză, economiile a două familii. Banii erau puşi într-o cutie metalică cu capac, care se afla la rândul său într-o pungă din plastic. Aceasta era pusă într-un geamantan de voiaj, asigurat cu două sisteme care se încuiau cu cheia.
„Banii erau puşi în plicuri din hârtie simple, de culoare albă, pe fiecare plic fiind făcute diferite menţiuni scrise cu privire la conţinutul acestuia”, se arată în rechizitoriu. În cursul anchetei, femeia a recunoscut că a furat banii, dar nu a recunoscut că a furat și bijuterii.
Astfel, bona a declarat că după ce și-a început activitatea a avut acces în toate încăperile locuinței, inclusiv în podul casei, unde urca săptămânal pentru a pune hainele la uscat. Într-una din aceste ocazii a constatat că în pod se aflau mai multe obiecte, inclusiv geamantane.
Femeia a declarat că „a observat că unul dintre aceste geamantane era închis, însă nu era asigurat cu cheia, iar în momentul în care l-a deschis a constatat că în interior se aflau bani, în valută Euro, care erau așezați într-o pungă de nailon transparent”.
Bona a declarat că „a sustras punga în care se aflau banii, pe care a pus-o în poșetă, iar la terminarea programului de muncă s-a deplasat la domiciliu”. Ulterior, femeia a continuat să meargă la lucru până când păgubiții au constatat că le lipsesc banii.
Trimisă în judecată, femeia nu a mai recunoscut acuzațiile aduse, dar în urma procesului judecat la Judecătoria Suceava a fost găsită vinovată și condamnată la trei ani de închisoare cu executare pentru furt.
„Instanța apreciază că fapta inculpatei prezintă un grad de pericol social ridicat în condiţiile în care, profitând de încrederea acordată de persoanele vătămate şi de faptul că avea acces facil în toate încăperile imobilului unde desfăşura activităţi de bonă, a sustras o sumă extrem de mare de bani şi mai multe bijuterii.
Mai mult, după săvârşirea faptei, inculpata a continuat să meargă la locuinţa persoanelor vătămate, ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat, a început să cheltuie sumele de bani sustrase pe diferite produse de mobilier, îmbrăcăminte şi alte obiecte, după ce în prealabil, fie personal, fie prin interpuşi, schimba banii din valută în lei. Constată instanţa că, prin comportamentul adoptat, inculpata a dat dovadă de îndrăzneală infracţională şi de indiferenţă făţişă faţă de normele de drept”, se arată în sentința Judecătoriei Suceava, care nu este definitivă.
Judecătorul a mai arătat că a „inculpata a adoptat o poziţie procesuală oscilantă, în sensul că deşi în faza de urmărire penală, la momentul audierii în calitate de suspect, a recunoscut parţial săvârşirea faptei, ulterior, fără vreo justificare pertinentă, a negat orice implicare în comiterea acesteia”.
Sentința finală va fi pronunțată de Curtea de Apel Suceava.