Silvicultorul liberal care s-a speriat cumplit la poze cu arbori tăiați. Traumatizat, s-a îngrijit ca autorul fotografiilor să ajungă inculpat

Vineri, 16 Decembrie 2022, ora 11:50
8882 citiri
Silvicultorul liberal care s-a speriat cumplit la poze cu arbori tăiați. Traumatizat, s-a îngrijit ca autorul fotografiilor să ajungă inculpat
Șeful de ocol Gelu Puiu, fost secretar de stat în Ministerul Mediului, de unde a fost demis FOTO Arhivă personală

Un caz kafkian de justiție este înregistrat în județul Suceava, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc.

Un cetățean din localitatea suceveană Vama s-a ales cu plângere penală, transformată în dosar penal și trimitere în judecată pentru faptul că a sesizat tăieri ilegale de arbori în pădurile din comună.

Reclamantul, pe nume Ilie Bucșă, i-a trimis pe WhatsApp șefului Ocolului Silvic Vama, Gelu Puiu, zece mesaje, pe parcursul lunilor septembrie-octombrie 2019, potrivit unei cronologii întocmite de Recorder. Bucșă sesiza, din calitatea de cetățean, faptul că a găsit zeci de cioate nemarcate, fapt care indica tăieri ilegale masive în pădurea pe care Gelu Puiu trebuia s-o păzească.

Ilie Bucșă și unul dintre mesajele pe care i le-a trimis șefului de ocol Gelu Puiu, la care a atașat și o fotografie FOTO Recorder

Puiu, membru PNL și apropiat al lui Gheorghe Flutur, șeful Consiliului Județean Suceava, nu a răspuns la niciunul dintre mesajele respective și nici n-ar fi luat măsuri pentru stoparea defrișării ilegale.

În octombrie 2019, atât Bucșă, cât și Puiu au apărut într-o investigație publicată de Recorder și intitulată "Pe urmele hoților de lemn: cum funcționează sistemul de șpăgi care decimează pădurile României". Ancheta a vizat neregulile din Ocolul Silvic Moldovița, condus de George Zlei, dar și din Ocolul Silvic Vama, condus de Gelu Puiu.

Ilie Bucșa a povestit jurnaliștilor cum se luptă cu morile de vânt sesizând defrișările ilegale și cum a fost agresat, alături de fratele său, din acest motiv.

În decembrie 2019, la scurt timp după mesajele primite de la cetățeanul Ilie Bucșă și de la ancheta Recorder, Gelu Puiu a fost numit secretar de stat în Ministerul Mediului.

În aprilie 2021, Gelu Puiu avea să fie demis din funcția de secretar de stat la Ministerul Mediului după ce o altă anchetă Recorder releva cum membrul PNL Suceava s-a lăudat că a schimbat peste 20 de directori din sistemul silvic prin aceeași metodă: amenințându-i cu controale care sigur vor descoperi o neregulă. În locul acestora, au fost numiți în sistem membri PNL.

După demitere, Puiu a fost renumit șef al Ocolului Silvic Vama. În paralel, "s-a ocupat" și de Ilie Bucșă, în sensul că l-a reclamat pentru hărțuire, motivul fiind că i-a trimis indicii legate de fapte penale în pădurea pe care trebuia s-o păzească.

Plângerea a constat în capturi de pe WhatsApp cu mesajele trimise. Procurorul Dan Blănaru, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc, a considerat că liberalul apropiat de Gheorghe Flutur are dreptate să se considere lezat și a întocmit un dosar penal.

Procurorul Dan Blănaru, cel care a considerat că Gelu Puiu a fost traumatizat de pozele cu arbori tăiați FOTO Facebook/ Dan Blănaru

„Acțiunile inculpatului conduc atât la lezarea libertății psihice a persoanei vătămate cât și la crearea unei stări de temere care au avut drept repercusiuni desfășurarea deficitară a vieții de familie, a activităților uzuale și crearea unui deficit de menținere a relațiilor și performanțelor la locul de muncă”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorul Blănaru.

Astfel, reclamantul Ilie Bucșă a ajuns trimis în judecată și inculpat pentru infracțiunea de "hărțuire". Procesul a fost înregistrat la Judecătoria Câmpulung Moldovenesc pe data de 21 noiembrie 2022. Bucșă a mărturisit reporterilor Recorder că trăiește dintr-un venit lunar de 3.000 de lei și că o primă factură primită de la avocatul tocmit să-l reprezinte în proces are valoarea de 1.500 de lei.

Cetățeanul din localitatea suceveană se arată convins că astfel de dosare penale halucinante sunt tentative de a-i speria pe cei care încearcă să înfrunte mafia defrișărilor ilegale.

iPhone 17 Pro pregătește upgrade-uri discrete la camere, dar cu un focus pe procesarea software
iPhone 17 Pro pregătește upgrade-uri discrete la camere, dar cu un focus pe procesarea software
În timp ce utilizatorii așteaptă inovații majore pentru seria iPhone 17 Pro, ultimele informații oferite de Digital Chat Station, un leaker renumit din China, sugerează că schimbările...
Oppo Find N5 promite să fie cel mai subțire telefon pliabil din lume. Design compact & performanțe premium
Oppo Find N5 promite să fie cel mai subțire telefon pliabil din lume. Design compact & performanțe premium
Oppo își extinde gama de telefoane pliabile prin lansarea modelului Find N5, o soluție compactă și elegantă pentru utilizatorii care preferă telefoane cu dimensiuni reduse, dar fără a...
#gelu puiu, #ilie bucsa, #defrisari ilegale, #procuror dan blanaru, #Gheorghe Flutur , #defrisari ilegale
  1. iPhone 17 Pro pregătește upgrade-uri discrete la camere, dar cu un focus pe procesarea software
  2. Oppo Find N5 promite să fie cel mai subțire telefon pliabil din lume. Design compact & performanțe premium
  3. Semne de speranță pentru industria auto. După un an plin de concedieri colective, piața se calmează. „Angajatorii trebuie să investească în atragerea de talente tinere”
  4. Angajații din IT, în fața unor mari schimbări pe piață. „Pozițiile care erau căutate în mod tradițional au început să fie înlocuite”
  5. Ucraina arată cu degetul America: SUA au plătit bani grei Rusiei în timpul războiului, chiar la Moscova
  6. Detaliul important din Samsung Galaxy S25 Ultra care primește un „downgrade” surprinzător! Adio funcționalitate Bluetooth
  7. ANAF a început să impoziteze cu 70% veniturile care nu pot fi justificate. Câți bani au plătit deja românii
  8. Putin stă pe o bombă cu ceas: Prăbușirea puterii președintelui s-a pus în mișcare, după ultima mutare
  9. Șoferii români, la mila pieței internaționale: „Costurile mari aduc scumpiri în lanț”
  10. Google aduce funcția „Undo”, simplificând corectarea textelor. Când va fi disponibilă pentru utilizatori