Silvicultorul liberal care s-a speriat cumplit la poze cu arbori tăiați. Traumatizat, s-a îngrijit ca autorul fotografiilor să ajungă inculpat

Vineri, 16 Decembrie 2022, ora 11:50
8558 citiri
Silvicultorul liberal care s-a speriat cumplit la poze cu arbori tăiați. Traumatizat, s-a îngrijit ca autorul fotografiilor să ajungă inculpat
Șeful de ocol Gelu Puiu, fost secretar de stat în Ministerul Mediului, de unde a fost demis FOTO Arhivă personală

Un caz kafkian de justiție este înregistrat în județul Suceava, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc.

Un cetățean din localitatea suceveană Vama s-a ales cu plângere penală, transformată în dosar penal și trimitere în judecată pentru faptul că a sesizat tăieri ilegale de arbori în pădurile din comună.

Reclamantul, pe nume Ilie Bucșă, i-a trimis pe WhatsApp șefului Ocolului Silvic Vama, Gelu Puiu, zece mesaje, pe parcursul lunilor septembrie-octombrie 2019, potrivit unei cronologii întocmite de Recorder. Bucșă sesiza, din calitatea de cetățean, faptul că a găsit zeci de cioate nemarcate, fapt care indica tăieri ilegale masive în pădurea pe care Gelu Puiu trebuia s-o păzească.

Ilie Bucșă și unul dintre mesajele pe care i le-a trimis șefului de ocol Gelu Puiu, la care a atașat și o fotografie FOTO Recorder

Puiu, membru PNL și apropiat al lui Gheorghe Flutur, șeful Consiliului Județean Suceava, nu a răspuns la niciunul dintre mesajele respective și nici n-ar fi luat măsuri pentru stoparea defrișării ilegale.

În octombrie 2019, atât Bucșă, cât și Puiu au apărut într-o investigație publicată de Recorder și intitulată "Pe urmele hoților de lemn: cum funcționează sistemul de șpăgi care decimează pădurile României". Ancheta a vizat neregulile din Ocolul Silvic Moldovița, condus de George Zlei, dar și din Ocolul Silvic Vama, condus de Gelu Puiu.

Ilie Bucșa a povestit jurnaliștilor cum se luptă cu morile de vânt sesizând defrișările ilegale și cum a fost agresat, alături de fratele său, din acest motiv.

În decembrie 2019, la scurt timp după mesajele primite de la cetățeanul Ilie Bucșă și de la ancheta Recorder, Gelu Puiu a fost numit secretar de stat în Ministerul Mediului.

În aprilie 2021, Gelu Puiu avea să fie demis din funcția de secretar de stat la Ministerul Mediului după ce o altă anchetă Recorder releva cum membrul PNL Suceava s-a lăudat că a schimbat peste 20 de directori din sistemul silvic prin aceeași metodă: amenințându-i cu controale care sigur vor descoperi o neregulă. În locul acestora, au fost numiți în sistem membri PNL.

După demitere, Puiu a fost renumit șef al Ocolului Silvic Vama. În paralel, "s-a ocupat" și de Ilie Bucșă, în sensul că l-a reclamat pentru hărțuire, motivul fiind că i-a trimis indicii legate de fapte penale în pădurea pe care trebuia s-o păzească.

Plângerea a constat în capturi de pe WhatsApp cu mesajele trimise. Procurorul Dan Blănaru, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc, a considerat că liberalul apropiat de Gheorghe Flutur are dreptate să se considere lezat și a întocmit un dosar penal.

Procurorul Dan Blănaru, cel care a considerat că Gelu Puiu a fost traumatizat de pozele cu arbori tăiați FOTO Facebook/ Dan Blănaru

„Acțiunile inculpatului conduc atât la lezarea libertății psihice a persoanei vătămate cât și la crearea unei stări de temere care au avut drept repercusiuni desfășurarea deficitară a vieții de familie, a activităților uzuale și crearea unui deficit de menținere a relațiilor și performanțelor la locul de muncă”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorul Blănaru.

Astfel, reclamantul Ilie Bucșă a ajuns trimis în judecată și inculpat pentru infracțiunea de "hărțuire". Procesul a fost înregistrat la Judecătoria Câmpulung Moldovenesc pe data de 21 noiembrie 2022. Bucșă a mărturisit reporterilor Recorder că trăiește dintr-un venit lunar de 3.000 de lei și că o primă factură primită de la avocatul tocmit să-l reprezinte în proces are valoarea de 1.500 de lei.

Cetățeanul din localitatea suceveană se arată convins că astfel de dosare penale halucinante sunt tentative de a-i speria pe cei care încearcă să înfrunte mafia defrișărilor ilegale.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#gelu puiu, #ilie bucsa, #defrisari ilegale, #procuror dan blanaru, #Gheorghe Flutur , #defrisari ilegale