Despre Mircea Geoana

Mircea Dan Geoana este un om politic, etichetat de Ion Iliescu drept “prostanac”, care din 2005 pana in februarie 2010 a fost presedinte al Partidului Social Democrat. Din decembrie 2008, indeplineste functia de presedinte al Senatului.

Nascut pe 14 iulie 1958, Geoana este casatorit cu Mihaela Geoana si are 2 copii: Ana Maria si Alexandru.

Geoana este specialist in politica externa, a fost ambassador la Washington si ministru de externe in Guvernul Nastase.

A candidat la Primaria Capitalei in 2004 si a pierdut din primul tur in fata lui Traian Basescu. Tot Traian Basescu l-a invins in 2009 in cursa pentru presedintia Romaniei.

In 2004, a fost propunerea pentru functia de premier a PSD, partid care castigase alegerile, dar presedintele Traian Basescu nu a vrut sa o ia in seama si l-a desemnat pe Calin Popescu Tariceanu, care a alcatuit un Guvern PD-PNL-UDMR-PUR.

Studii

- 2005 - doctorat in economie mondiala la Academia de Studii Economice Bucuresti

- 1999 Program de dezvoltare manageriala la Grupul Bancii Mondiale, Harvard Business School

- 1994 –Curs privind institutiile democratice la NATO

- 1988 - 1993 - Universitatea Bucuresti, Facultatea de Drept

- 1991 - 1992 - Ecole Nationale d'Administration- Paris

- 1978 - 1983 - Institutul Politehnic Bucuresti, Facultatea de Mecanica

Activitate profesionala

-In noiembrie 2008 a fost ales senator de Dolj, in colegiul din Dabuleni, castigand mandatul din prima cu 64% din voturi.

- In perioada 2004-2008 a fost senator de Dolj si presedinte al Comisiei pentru Politica Externa a Senatului Romaniei, membru al Comisiei Parlamentului Romaniei pentru Integrare Europeana

- 2005 - reprezentant personal al Presedintelui in exercitiu al OSCE pentru Georgia

- Intre 2000 si 2004 a fost ministrul Afacerilor Externe in Guvernul Nastase

- In 2000 a fost, de asemenea, profesor la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative si la Universitatea „Nicolae Titulescu” din Bucuresti

- 2001 - Presedinte in exercitiu al OSCE

- In perioada 1996 - 2000 a fost ambasador extraordinar si plenipotentiar al Romaniei in Statele Unite ale Americii

- Intre 1994 si 1995 a fost director general in Ministerul Afacerilor Externe

- In perioada 1993 - 1995 a detinut functia de purtator de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe

- In perioada 1991 - 1994 a fost director in Ministerul Afacerilor Externe

- Intre 1983 si 1990 a lucrat ca inginer la Trustul Energomontaj din Bucuresti

Activitate politica

- In februarie 2010 a pierdut presedintia PSD in fata lui Victor Ponta

- In decembrie 2009 a pierdut alegerile prezidentiale in turul 2 in fata lui Traian Basescu

- Din decembrie 2008 este presedinte al Senatului 

- Din 21 aprilie 2005 pana pe 20 februarie 2010 a fost presedinte al Partidului Social Democrat

- In perioada 2001 - 2005 a ocupat functia de vicepresedinte al Partidului Social Democrat

- Din ianuarie 2006 este co-presedinte al Comitetului Internationalei Socialiste pentru Europa de Sud-Est

Cariera in diplomatie

Pentru ca vorbea limba franceza, Mircea Geoana a devenit dupa Revolutie referent in Ministerul de Externe, repartizat pe relatia cu Franta.

Acolo l-a remarcat ministrul Adrian Nastase, care a vrut sa-l avanseze in functia de sef al protocolului din minister, dar a refuzat functia.

In 1991, l-a numit in schimb directorul Directiei Afaceri Europene (NATO, Uniunea Europeana, OSCE, UEO, Consiliul Europei).

In 1991 a condus delegatia romana cu ocazia Comitetului Inaltilor Functionari ai CSCE.

In 1993, dupa ce a terminat Facultatea de Drept, a fost numit purtator de cuvant al MAE.

A mai preluat si functia de director general al Directiei Generale Asia, America Latina, Orientul Mijlociu si Africa (1994), respectiv al Directiei Generale Europa, America de Nord, Asia, America Latina Orientul Mijlociu si Africa (1995) din cadrul MAE.

In 1996, este numit ambasadorul Romaniei in Statele Unite, devenind astfel, la 37 de ani, cel mai tanar ambasador din corpul diplomatic roman.

In martie 2000 i-a fost acordat rangul diplomatic de ambasador.

In decembrie 2000, el devine, pentru patru ani, ministrul Afacerilor Externe in Guvernul Nastase.

Batalia pentru primarie

In 2004 a candidat din partea PSD la Primaria Capitalei.

Creditat cu cea mai mare cota de incredere, in unele sondaje de opinie il depasea pe liderul PSD, Adrian Nastase, Mircea Geoana parea o reteta de succes pentru Primaria Bucurestilor.

Rezultatele au indicat insa o diferenta de circa 26 de procente fata de Traian Basescu, castigator al fotoliului de primar din primul tur.

Ratarea postului de premier

Dupa ce PSD a castigat alegerile legislative din noiembrie 2004, presedintele Traian Basescu a refuzat sa il numeasca premier pe Mircea Geoana, la propunerea social-democratilor.

Geoana fusese nominalizat candidat al PSD pentru functia de premier, in tandem cu Adrian Nastase, care nu a fost ales presedinte al Romaniei.

Geoana a fost cel care a condus campania electorala parlamentara a PSD, in urma careia partidul a castigat alegerile.

Presedinte al PSD

Dupa pierderea alegerilor prezidentiale de catre Adrian Nastase, Mircea Geoana a decis sa candideze la sefia PSD impotriva lui Ion Iliescu.

Convins si sprijinitde grupul de la Cluj, Geoana a venit cu un proiect progresist care promitea reformarea PSD, asa incat, in aprilie 2005, a fost ales de colegii sai in fruntea partidului.

In cursa pentru presedintia PSD Mircea Geoana a intrunit 964 de voturi pentru si 541 de voturi impotriva, iar contra-candidatul sau, Ion Iliescu, a obtinut 530 voturi pentru si 975 impotriva.

Senator de Dabuleni

In august 2008, Mircea Geoana a decis ca vrea sa reprezinte in Senat, patria lubenitelor, comuna Dabuleni, localitate din sudul Olteniei. Geoana si-a anuntat candidatura pentru un nou mandat de senator intr-un colegiu din Dolj.

"Cred ca nu mai este niciun secret pentru mine ca voi candida pentru Senatul Romaniei, din nou, de aici, de la Dolj. Este o decizie pe care am luat-o destul de usor si de simplu pentru ca sunt senator al acestui judet din 2004, sunt membru al organizatiei locale de-aici, din Craiova, si sunt un om care am radacinile si inima aici, in Dolj, in Oltenia si in echipa de aici“, a declarat Geoana.

Localitatea Dabuleni se afla in sudul Olteniei, la sud de Craiova, in vecinatatea Dunarii, intr-o zona cu sol nisipos, numita si "Sahara Olteniei". Orasul este cunoscut ca "patria lubenitelor" si ca o zona viticola.

Alegerea sa a fost buna, pentru ca Mircea Geoana a obtinut fara emotii mandatul de senator cu 64% din voturile exprimate in colegiul din Dabuleni.

Presedinte al Senatului

In decembrie 2008, Mircea Geoana a fost ales presedintele Senatului, cu 96 de voturi pentru si 35 impotriva.

Mircea Geoana a tinut un scurt discurs dupa ce a fost ales presedinte al Senatului, spunand ca este necesara "transformarea sistemului politic romanesc si recastigarea increderii romanilor in Parlament". El a asigurat ca "va milita pentru transparenta activitatii senatoriale", adaugand ca activitatea legislativa ramane un reper al democratiei romanesti.

Anterior, Geoana a declarat ca doreste sa preia functia de presedinte al Senatului si ca va fi un presedinte "superjucator" al acestei institutii. In plus el ar vrea sa devina si "omul doi in CSAT", subiect cu care a discutat si cu PD-L si cu Traian Basescu. "Am sa fiu un presedinte al Senatului superjucator!", a declarat Geoana, parafrazand expresia lui Traian Basescu de presedinte jucator.

Esec la prezidentiale

Consiliul National largit al Aliantei PSD+PC s-a reunit pe 14 mai 2009, in prezenta a 10.000 de persoane, pentru a lansa strategia si candidatii la PE, precum si pentru a oficializa candidatura lui Mircea Geoana in cursa pentru Cotroceni.

Propunerea de a-l nominaliza pe presedintele PSD, Mircea Geoana, drept candidat al partidului la alegerile prezidentiale a fost inaintata chiar de Ion Iliescu, presedintele de onoare al partidului. Basescu a fost votat de 50,33% dintre alegatori, in timp ce Mircea Geoana a primit 49,66% din sufragii, potrivit rezultatelor finale anuntate de BEC.

Rezultatele oficiale de la BEC au intors estimarile institutelor de cercetare. Potrivit exit-pollurilor, Mircea Geoana ar fi obtinut circa 51%, iar Traian Basescu in jur de 49% din voturile alegatorilor in turul doi al alegerilor prezidentiale. Un singur institut, insa, il dadea castigator pe Basescu, cu 50,4% din voturi. Geoana si-a proclamat victoria si a sarit in sus de bucurie in seara de 6 decembrie, pentru ca in dimineata urmatoare sa aiba parte de o dureroasa trezire la realitate.

Ca urmare a acestor diferente intre sondaje si rezultate oficiale si a numeroaselor nereguli la vot, PSD a decis sa conteste rezultatul scrutinului la Curtea Constitutionala, reclamand frauda electorala. Insa CCR a decis ca alegerile sunt valide si l-a declarat castigator pe Basescu.

Scandalul flacarii violet

Dupa ce a pierdut alegerile prezidentiale, apropiati ai lui Mircea Geoana au adus in discutia publica ideea ca forte oculte l-au impiedicat pe acesta sa devina presedinte.

  Sotia sa, Mihaela, a afirmat, intr-o emisiune televizata, ca este de parere ca atat ea cat si Mircea Geoana au fost "atacati energetic" in timpul campaniei electorale, inclusiv la dezbaterea finala dinaintea turului al doilea al alegerilor.

“Cred ca a fost atacat energetic foarte mult, erau chiar in sala oameni care lucrau la acest lucru. Nu stiu daca e o teorie sau alta, dar era pur si simplu paralizat, n-a fost tot timpul, au fost anumite bucati, care erau probabil decisive. Cred eu, e o parere personala. Cred ca el le-a simtit atunci. Vreau sa spun ca am simtit foarte mult eu personal, nu aveam energie, nu ma puteam concentra, nu puteam face lucruri, nu eram eu. Sincer, eu nu cred foarte mult in lucrurile astea, dar stiu ca s-au intamplat", a afirmat Mihaela Geoana.

Cel care a pomenit, insa, primul, despre presupusele fenomene paranormale din campania electorala a fost chiar coordonatorul campaniei prezidentiale a PSD. Viorel Hrebenciuc afirma, in decembrie 2009, dupa turul al doilea, referindu-se la confruntarea electorala dintre Traian Basescu si Mircea Geoana, ca in ziua de joi, in general, Traian Basescu este in forma maxima pentru ca este ziua flacarii violet.

El a invocat si faptul ca cei de la PD-L, ca si Basescu, au purtat in campanie cravate si pulovere violet: "In ziua de joi, in general, Traian Basescu este in forma maxima pentru ca cel putin cei care se ocupa de… stiu ce inseamna ziua de joi, este ziua flacarii violete si daca ati observat, toti cei din PD purtau violet, si cravatele, si puloverele si puloverul pe care-l purta Basescu, deci exista o filiatie aici, dar e de cu totul alta natura. Eu cred in treaba asta si de-aia nu-i cazul sa dezvoltam aici subiectul, ar trebui sa facem o emisiune separata numai pe acest subiect. Sa n-o luati ca o gluma chestia asta".

Si Mircea Geoana insusi a reluat ideea, conform careia Traian Basescu ar s-ar folosi de serviciile unor specialisti in ezoterism.

"Eu cred ca domnul Basescu crede in asa ceva, pentru ca ii foloseste. Cred ca una e ca ii foloseste in campanie, treaba domniei sale ce foloseste, si alta e cand ii foloseste in institutia prezidentiala. Si stau si ii intreb pe cei care se ocupa de protectia presedintelui si de integritatea sistemului de securitate nationala ce cauta oameni de acest gen in proximitatea presedintelui atunci cand isi face treaba ca presedinte nu ca simplu candidat?", a spus Geoana.

Ulterior, insa, dupa ce stirea a aparut inclusiv in presa straina, Geoana si-a nuantat spusele. “Eu nu am vorbit de asa ceva. Eu am spus ca am remarcat o persoana care mi s-a parut ca nu avea ce sa caute acolo (la confruntarile din campanie, n.r). Atata tot. Nu cred in aceste chestiuni si nu vreau sa comentez aceste chestiuni. Cred ca s-au denaturat in mod deplasat spusele mele", a afirmat Geoana, referindu-se la mediatizarea declaratiilor sale si ale sotiei lui privind presupusele "atacuri energetice" din campania electorala.

Invins de Victor Ponta

In februarie 2010, Mircea Geoana a fost invins de Victor Ponta in cursa pentru un nou mandat de presedinte al PSD. 

La aflarea rezultatului votului, Geoana i-a urat noului presedinte PSD, Victor Ponta, mult succes.  "Ii urez lui Victor Ponta tot succesul. Victor, daca iti merge tie bine o sa mearga si partidului si Romaniei. O sa fac ceva ce fostii presedinti nu au stiut sa faca atunci cand au predat mandatul. Asadar, nu va spun sa aveti grija pe mana cui lasati partidul, ci va spun ca aveti pe mana cui sa lasati partidul pentru ca Victor Ponta este un om tanar, cu perspective", a declarat Mircea Geoana.

Stafiile trecutului

Faptul ca Mircea Geoana a fost mentinut pe intreaga durata a presedintei lui Emil Constantinescu, ca ambasador in Statele Unite, a nascut unele controverse.

Explicatia oficiala a fost aceea ca Geoana si sotia au reusit sa se faca placuti la Washington. Alte voci au spus ca dupa ce a aflat ca Emil Constantinescu a castigat alegerile din 1996, Mircea Geoana i-a trimis acestuia o scrisoare prin care si-ar fi exprimat bucuria ca, in sfarsit, „am scapat” de „stafiile trecutului” sau „de cancerul democratiei romanesti”.

Scrisoarea, trimisa prin fax presedintelui Constantinescu, l-ar fi determinat pe acesta sa-l mentina la Washington pe ambasadorul Geoana.

Aceasta scrisoare nu a fost data niciodata publicitatii.

Episodul “Prostanacul”

Ion Iliescu l-a numit pe Mircea Geoana in 2004 "prostanac", eveniment ce l-a stigmatizat pe toata perioada sa de cariera politica ulterioara.

"Mircea Geoana s-a purtat ca un prostanac intre cele doua tururi de scrutin ale prezidentialelor, cand s-a dus prin tara si a spus ca UDMR va fi alaturi de PSD la guvernare", declara atunci Iliescu.

"Cand Iliescu m-a facut prostanac, am decis sa candidez la sefia partidului", a precizat Geoana.

In 2006, Iliescu a incercat sa clarifice afirmatia facuta: "Eu am zis "prostanac", nu am zis prost. Un prostanac poate fi un om inteligent care calca in strachini. Ni se intampla tuturor".

In ciuda acestui “compliment”, Mircea Geoana il considera pe Iliescu indispensabil, fapt pentru care l-a si readus in partid ca presedinte onorific.

"Ion Iliescu este un personaj despre care este greu sa spui ca nu exista. Dupa 2005, ar fi fost usor sa il dau deoparte, dar am tinut mai mult la partid decat la orgoliu. Eu i-am facut invitatia sa revina ca presedinte de onoare. Si nu a fost comod. Ai ce sa inveti de la Iliescu", a adaugat Geoana.

Viata privata

Mircea Geoana este fiul fostului sef al Comandamentului Apararii Civile din Romania, generalul Ioan Geoana.

Casatorit cu Mihaela Geoana, de profesie arhitect, are 2 copii: Ana Maria si Alexandru. Sotia sa, Mihaela, este recunoscuta ca o persoana implicata mai degraba in acte caritabile, ea fiind presedinta fundatiei „Renasterea”, dar si a ONG-ului „Millenium for Human Rights”. Soacra, Margareta, la randul ei, conduce fundatia „Tinerii Romaniei”.

Soacra revolutionara

Soacra lui Mircea Geoana este vizata de o ancheta privind evenimentele din decembrie '89 in Bucuresti. Margareta Costea are un dosar contestat de revolutionar. Ea putea fi pusa sub acuzatie pentru "fapte asimilate activitatilor de terorism".

A fost cercetata cu privire la prezenta ei in curtea Televiziunii Romane intr-un autocamion in care se aflau sticle incendiare.

"In ziua de 23 (n.r. - decembrie '89), am revenit (eu locuind la o distanta de doua minute de TV) si am inceput - la indemnul unui om in varsta de circa 40 de ani, imbracat intr-un costum maro - impreuna cu mai multe persoane sa punem sticle intr-un camion pentru a fi facute incendiare. Eu puneam straifurile de panza in sticle, pentru aceasta m-am urcat prin fata camionului, dar, la coborare - pentru ca prin fata se urcau altii-, am incercat sa cobor prin spate, unde insa oblonul nu era prins, si am cazut, tragand dupa mine si o lada cu sticle care mi-au cazut pe picior.

Am fost dusa la un punct sanitar, unde mi s-au dat primele ingrijiri si de acolo, la Spitalul de Urgenta, dupa tratamentul impus, mi s-a pus piciorul in fasa ghipsata". Aceasta a fost declaratia pe care a sustinut-o si a semnat-o, in deplinatatea facultatilor mintale, doamna profesor universitar Margareta Costea, intamplator soacra domnului presedinte al PSD, Mircea Geoana.

Aceasta declaratie a facut-o celebra pe doamna Costea si, la un moment dat, chiar presedintele Emil Costantinescu i-a conferit o importanta distinctie: "Titlul de LUPTATOR PENTRU VICTORIA REVOLUTIEI DIN DECEMBRIE 1989".

Dosarul Costea se invarteste de mai mult timp pe la Procuratura. Toti procurorii au luat act de faptul ca Margareta Costea ar fi pregatit sticle incendiare si atat.

Activitate editoriala

- 2006 – “America, Europa si Modernizarea Romaniei - Fundamente pentru un proiect romanesc de societate”, publicata de Editura Economica

- 2005 - “Drumul spre Europa si Lumea transatlantica” – primul volum al cartii „Politica externa a Romaniei la inceputul secolului XXI”, publicata de Editura Univers Enciclopedic

Alte activitati

- Presedinte al Institutului Aspen Romania

- Presedinte de onoare al Asociatiei George C. Marshall Romania

- Membru fondator al Clubului Harvard Romania-Moldova

- Membru fondator al Asociatiei Fostilor Studenti Romani la ENA (Ecole Nationale d’Administration)

- Membru in Consiliul de Conducere al Institutului Aspen Italia

Distinctii

- Ordinul National „Steaua Romaniei” in grad de Comandor (1 decembrie 2000 [1]) pentru servicii deosebite aduse in politica externa a Romaniei

- Legiunea de Onoare - Franta (octombrie 2002)

Arbitru de fotbal

Mircea Geoana a fost si arbitru de fotbal la Bragadiru si Voluntari.

„Am luat-o de jos, de la Divizia Onoare” - spunea Geoana intr-un interviu. Numai eu stiu cate injuraturi am auzit, dar si cata conditie fizica am facut. Nu va puteti imagina cata pasiune poate sa fie la un meci de Divizia Onoare, la Bragadiru sau Voluntari. Am facut-o cu pasiune”.

Link-uri utile:

Mircea Dan Geoana
Mircea Dan Geoana

Data nasterii: 14 iulie 1958

Cariera:  ministru de Externe, ambasador in SUA, presedinte PSD

Evenimente importante:  - in 2005, Ion Iliescu l-a facut "prostanac"

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Mircea Geoana, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.

Bancuri despre Mircea Geoana

La o defilare, un demonstrant striga cat putea de inflacarat: - Caldura mare, caldura...citeste tot bancul
Geoana merge pe munte si se intalneste cu un urs. Nestiind ce sa faca, incepe sa se...citeste tot bancul
Stiti care tara din Europa are cei mai multi cetateni de culoare ? Romania - 49,6%...citeste tot bancul