Secretarul general adjunct al NATO, despre exerciţiile militare: cea mai bună apărare este descurajarea unui potenţial adversar

Sambata, 20 Ianuarie 2024, ora 15:50
1179 citiri
Secretarul general adjunct al NATO, despre exerciţiile militare: cea mai bună apărare este descurajarea unui potenţial adversar
Militari îndreptându-se spre exercițiile din Suedia FOTO / Twitter Tactical News PL

Adjunctul secretarului general al NATO, Mircea Geoană, transmite populaţiei din ţările membre ale Alianţei să nu se îngrijoreze atunci când aude despre exerciţii militare ample ale trupelor ţărilor membre, el explicând că ”cea mai bună apărare este descurajarea unui potenţial adversar”. Afirmaţia lui Geoană a fost făcută în contextul în care acesta discuta despre cel mai mare exerciţiu militar al NATO din 1988 încoace - Steadfast Defender 24.

”Când auziţi de exerciţii, să nu deveniţi preocupaţi. E bine că facem acest lucru pentru că cea mai bună apărare este descurajarea unui potenţial adversar. Ceea ce sper pentru România, vorbesc acuma ca român, este ca din această investiţie mai mare (...) să putem să asistăm la o renaştere a industriei de apărare şi de dublă întrebuinţare în România. E păcat să nu încerci să creezi joburi, să nu creezi un ecosistem de inovare şi în jurul zonei de apărare. Suntem un miliard de oameni în NATO, suntem cea mai mare alianţă din istoria umanităţii şi cred că suntem cu toţii bucuroşi că suntem în NATO”, a afirmat Mircea Geoană la evenimentul de lansare a cărţii sale ”Bătălia pentru viitorul României”, care a avut loc, sâmbătă, la Ploieşti.

Acesta mai spune că, în ultimele aproape trei decenii, România a ”colectat ceea ce se numeşte dividendele păcii” şi subliniază nevoia de investiţii în domeniul apărării.

NATO a anunţat, joi, lansare unui vast exerciţiu militar, Steadfast Defender 24, cel mai important ”de decenii”, care se va desfăşura timp de mai multe luni de zile şi la care vor lua parte 90.000 de militari din cadrul Alianţei Nord-Atlantice, vizând să arate că-şi poate apăra teritoriul până la frontiera cu Rusia.

Acest exerciţiu ”va arăta că NATO poate desfăşura şi susţine operaţiuni complexe în mai multe domenii, timp de mai multe luni, pe (o suprafaţă de) mii de kolometri, din Marele Nord şi până în Europa Centrală şi în orice condiţii”, anunţă orgzanizaţia, din care fac parte 31 de state.

Trupe urmează să fie desfăşurate în întreaga Europă - până la sfârşitul lui mai -, într-un ”scenariu al unui conflict emergent cu un adversa cvasiegal”, potrivit NATO.

Potrivit noilor planuri-cadru de apărare ale Alianţei, principalii săi adversari sunt Rusia şi organizaţii teroriste.

”Alianţa îşi va demonstra capacitatea de a consolida zona euro-atlantică printr-o deplasare transatlantică de forţe din America de Nord”, anunţă Christopher Cavoli.

Quarterly Report - Editia 4

Jocurile politice care îl țin încă pe Klaus Iohannis în cursa pentru șefia NATO. ”Biden nu are ce să-i ofere”
Jocurile politice care îl țin încă pe Klaus Iohannis în cursa pentru șefia NATO. ”Biden nu are ce să-i ofere”
Klaus Iohannis și-a anunțat candidatura pentru funcția numărul unu în NATO și chiar și în ciuda unei susțineri covârșitoare pentru Mark Rutte din partea statelor membre NATO, inclusiv...
Conferința pentru reconstrucția Ucrainei: ajutor de urgență
Conferința pentru reconstrucția Ucrainei: ajutor de urgență
Rusia bombardează termocentrale în Ucraina. Kievul este silit să se gândească înainte de conferinţa de reconstrucţie din Germania la reparaţii de urgenţă. Atacul asupra unui magazin...
#Geoana, #NATO, #exercitii militare, #tactica, #descurajare , #stiri Europa