Ce carti de capatai au politicienii de azi

Sambata, 02 Mai 2009, ora 09:33

   

Ce carti de capatai au politicienii de azi
Ion Iliescu se declara marcat de "Rascoala", Theodor Paleologu si Mircea Geoana au, printre putinele lucruri in comun, lecturile din Machiavelli, iar liderii PIN, Cozmin Gusa si Lavinia Sandru isi amintesc ca "Alexis Zorba", a lui Nikos Kazantzakis, a fost cartea care le-a marcat viata amandurora.

In schimb, Marian Vanghelie, autorul celebrelor "almanahe", a refuzat sa raspunda solicitarii jurnalistilor de la Gandul, care au incercat sa afle ce carti au influentat viata personalitatilor de astazi.

Vanghelie a declarat ca "eu sunt un practician si nu as vrea sa raspund la acesta intrebare, intrucat mi se pare tendentioasa".

Nici presedintele Traian Basescu nu a dat curs anchetei jurnalistilor de la Gandul. In schimb, fostul presedinte Ion Iliescu a recunoscut ca dupa romanele lui Jules Verne a trecut la "Rascoala" lui Liviu Rebreanu, "o carte care m-a marcat, intr-adevar, si care m-a facut sa inteleg problematica sociala specifica Romaniei", pe care a citit-o la recomandarea tatalui, ilegalist comunist.

Actualul sau sef pe linie de partid, Mircea Geoana spune ca a fost marcat nu de o carte anume ci de o serie de lecturi, "din care probabil 'Principele' lui Machiavelli e cea mai importanta. Mi-a marcat viata in sensul pragmatismului luminat".

Primarul general Sorin Oprescu a declarat ca a fost profund impresionat de "Contele de Monte Cristo", "pentru tot ce spune ea despre cate poate face omul si cat poate duce el".

Viorel Hrebenciuc afirma ca personajul care i-a marcat viata a fost Martin Eden, al lui Jack London, iar actualul ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu a nominalizat drept carte de capatai "Agonie si Extaz", a lui Irving Stone, "o carte pe care am citit-o de mai multe ori si cred ca mi-a mobilizat vointa extraordinar de mult, o iubesc si acum".

Dostoievski uneste doua personalitati care nu par a avea prea multe in comun: Ioan Talpes si Sergiu Andon. In timp ce fostul director al SIE pune pe locul intai "Fratii Karamazov", pentru ca "exista acolo imaginea lumii, care se schimba incredibil. Un drum de la penibil la sublim. De la rudimentar la supraomenesc", Sergiu Andon spune ca eroul sau favorit, cu al carui destin se si identifica, este printul Maskin, din romanul "Idiotul", de Dostoievski.

"Eu ma consider un 'idiot' in viata, pentru ca, la fel ca si printul, tin mereu garda deschisa, spun tot ce-mi trece prin cap si astfel descumpanesc multa lume", spuen Andon.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1979 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
opus9
rank 5
Un sondaj de opinii si niste intrebari de acest gen...in mod firesc ar trebui analizat de psihologi si nu de reporteri !
.
opus9
rank 5
Pe aceasta tema, o duzina de psihologi foarte seriosi si-ar putea sustine tot atatea teme de doctorat !
Cineva povestea despre un asasin care si-a spintecat ambii parinti cu sange rece si era disperat ca si-a murdarit galosii cu ocazia respectiva !
s&b
rank 1
opus 9
e f interesant nu opus dei...?
f interesant ca toate cartile au mesaje secrete...si ne duc cu gandul pe cei care mai avem inca ochii deschisi la anumite lucruri..FRATII KARAMAZOV...CONTELE DE MONTE CRISTO..etc...RASCOALA..tipic ILIESCU populist etc...
ffff interesant TREBUIE SA O SPUN BRAVO VANGHELIE CARE A FOST MAI DESTEPT DECAT TOTI SA NU RASPUNDA!!!si cred ca e nu mai cult dar mai INTELIGENT..intr-un mod practic..
we will see soon..the rising sun!!
s&b
rank 1
am spus opus dei?
am spus opus dei?..am vrut sa spun opus9
6.6.6.
rank 1
dedicatie pentru politicienii romani
dedicatie pentru politicienii romani: jules verne - "cinci sampamani in balon" sau "calatorie spre centrul Pamantului". DUCA-SE!!!

ACUM FOARTE TARE (PE BUNE): PARODIE CU IMNUL TURISMULUI AL LUI NUTZI UDREA - INTRATI PE:

www.trilulilu.ro/TokioHotel1988/181b9419054452

vizionare placuta.
Constantin13
rank 2
Bine ca ...
TOVARASUL ILIESCU nu sa aratat la fel de profund "impresionat" de PODURILE DE FLORI DE PESTE PRUT si de Basarabenii care cereau UNIRE in 90 si pe care ia refuzat cu ordine venite de la Moscova!
Nemaivorbind de tineri omorati in Universitate si doarele de 20 de ani ale caror dovezi sau prescris si Tovarasul asa si nu a fost inchis ! LA JILAVA FOSILA COMUNISTA !
6.6.6.
rank 1
analfabetule
ca iliescu e un comunist si criminal o stie toata lumea.

dar tie, pdl-ist de frunte, scoala iti e complet straina. ne poti lipsi de comentariile tale agramate?
ioan-alexandru_vl
rank 2
Interpretari in realitate!
Multi politicieni au fost marcati de cartile bune, din care au incercat sa se inspire in activitatea zilnica, si ale caror personaje au incercat sa le interpreteze in viata de zi cu zi. Unii au reusit mai mult, unii mai putin, altii chiar deloc.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor