Iliescu sau Geoana? (Opinii)

Marti, 08 Noiembrie 2011, ora 09:20
4083 citiri
Iliescu sau Geoana? (Opinii)
Foto: ziuaveche.ro

Teribil de multe comentarii defavorabile a starnit Mircea Geoana in propriul partid din cauza vizitei facute in SUA ca lider al Opozitiei inaintea sefilor cu certificat ai USL. Mai mult, fostul conducator al PSD a fost propus, luni, pentru inlocuirea din functia de presedinte al Senatului iar Victor Ponta, a declarat ca partidul va incepe, marti, procedurile pentru excluderea lui Mircea Geoana din formatiunea politica.

Insa daca ar analiza mai fara patima ce reprezinta seful Senatului pentru potentialul electoral al aliantei, multi si-ar inghiti cuvintele.

Dupa cum bine remarca duminica seara Cozmin Gusa, Mircea Geoana este singurul care l-a invins pe Ion Iliescu, care si-a asumat lupta cu un partid inert intr-un moment cand nimeni nu-i dadea nicio sansa. Altii, precum Adrian Nastase, situat printre critici, n-au avut curajul, si regreta. Dar nu au nici acum taria sa faca pasul urmator, adica sa nu-i mai dea impresia presedintelui-fondator ca fara el, PSD se va prabusi.

Este adevarat, gafa lui Geoana din ajunul infruntarii finale cu Traian Basescu i-a adus actualului sef al statului inca un mandat, trimitand in ridicol o oaste fara precedent. Fara lipsa sa de viziune, Romania ar fi avut astazi alt presedinte, iar PSD s-ar fi aflat la guvernare. Peste asa ceva este greu de trecut.

Insa este momentul ca ganditorii Opozitiei sa uite si sa construiasca, sa-si consolideze sansele de a castiga alegerile. Aici, Mircea Geoana poate avea un rol esential, si nu numai datorita bunelor sale relatii diplomatice.

Mult timp am considerat ca fara Ion Iliescu, PSD ar pierde pana la 10 procente din electorat. M-am gandit mai bine, si am descoperit ceva: alegatorii "sai" nu reprezinta decat bazinul traditional al social-democratilor, nucleul dur, oamenii care ar stampila trei trandafiri indiferent cine ar sta in fruntea partidului. Si lor li s-a adresat Geoana la congresul din aprilie 2005. Atunci a vorbit despre modernizarea PSD, atat a echipei de comanda si a structurilor interne, cat si a apucaturilor, si a reusit sa ridice in picioare 1600 de delegati veniti la Sala Palatului pentru a decide viitorul partidului.

Este acelasi Mircea Geoana, si cu toate ca nu va scapa niciodata de stampila de "prostanac", faptul ca se incearca ridiculizarea lui, ignorand potentialul unei miscari de descarcare de trecut, ma face sa ma intreb daca nu cumva acest apelativ este meritat mai cu seama de catre Victor Ponta si Crin Antonescu.

USL n-ar pierde procentele atribuite lui Ion Iliescu odata cu delimitarea, fie si subtila, de acesta, insa i-ar castiga pe romanii care pastreaza distanta din cauza a ceea ce reprezinta fostul lider. Sunt multi alegatori aflati in bazinul electoral al PNL, de pilda, care nu accepta coabitarea cu cel considerat autor moral al mineriadelor, motiv pentru care ingroasa randurile nehotaratilor.

Sunt convins ca Victor Ponta, de unde trebuie sa porneasca despartirea de Ion Iliescu, cunoaste aceste lucruri. Ma intreb ce mai asteapta.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Mircea Geoana , #Ion Iliescu