Marea problema a lui Mircea Geoana

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 27 Martie 2009, ora 18:36
9075 citiri
Marea problema a lui Mircea Geoana
Foto: Gandul

In an cu alegeri prezidentiale, Mircea Geoana are o problema mai mare decat Traian Basescu. Ea poarta numele Ion Iliescu.

Fostul presedinte si grupul din jurul sau se comporta in acest moment ca un partid separat, aflat in opozitie.

Mai exista, desigur, si grupul de la Peris, al lui Mitrea, care urmareste, de asemenea, debarcarea lui Mircea Geoana, insa acesta nu-i da nici pe departe la fel de multa bataie de cap presedintelui PSD.

Ion Iliescu nu l-a avut niciodata la inima pe Mircea Geoana. Sa nu uitam ca i-a pus pe frunte o eticheta de nesters. Insa intre timp insa, "prostanacul", pe care-l dispretuia, a mai crescut, s-a mai smecherit, a mai invatat cum se fac jocurile cele mari, si, treptat, a reusit sa-l impinga pe Ion Iliescu spre o pozitie marginala.

Fostul presedinte a inceput sa resimta acut acest lucru odata cu impunerea votului uninominal impotriva vointei lui, apoi, mai grav, atunci cand PSD s-a alaturat PD-L la guvernare, iar acum vede prin partid, in zona deciziilor sau a candidaturilor, oameni pe care ii detesta: intai Cozmin Gusa, acum Lavinia Sandru.

A ajuns chiar in penibila situatia de a soma PSD sa aleaga intre el si Lavinia Sandru. Apeland la aceasta ultima arma pe care o are la dispozitie arata cat de departe a ajuns, de facto, de luarea marilor decizii in partid. Atat doar ca Ion Iliescu nu se resemneaza niciodata, ba dimpotriva, tinteste foarte sus.

Ajustarea strategiei castigatoare

Asa cum si-a pus un primar general al capitalei, asa vrea Ion Iliescu sa-si puna un presedinte de tara. Iar scenariul este aproximativ acelasi. Luam un om cat de carismatic gasim, cu imagine antisistem si fara vulnerabilitati majore, ii punem in gura un discurs antisistem si incepem sa cream in jurul lui legenda.

Anul trecut a fost aleasa formula independentului, insa Ion Iliescu are suficienta experienta poltica pentru a sti ca o campanie prezidentiala este cu totul altceva.

Desfasurarea de forte pe care o presupune scoate din carti un independent, iar inselatoria cu independentul care are in spate un aparat de partid este mai greu de regizat la nivel national intr-un scrutin cu asemenea miza.

In plus, cine sa fie independentul? Sorin Oprescu se dezumfla pe zi ce trece din mandatul sau dezastruos la primarie, iar altul cu alura asemanatoare gata sa-si paraseasca partidul si sa intre pe un drum atat de accidentat la capatul caruia sta balarurul Basescu nu se arata.

Si atunci, strategia a fost ajustata. In loc de independent il avem pe noul presedinte PNL Crin Antonescu, in jurul caruia a inceput crearea legendei de tip Obama, ca tot e la moda, desi intre cei doi politicieni diferenta de calibru si consistenta e similara cu diferenta de culoare dintre ei.

Iliescu + Patriciu, gand la gand cu bucurie

Imediat dupa preluarea sefiei liberalilor, Crin Antonescu a fost elogiat de Ion Iliescu intr-o formulare cu bataie directa la Geoana. Presedintele de oanoare al PSD a declarat ca si l-ar fi dorit in partid pentru ca "este inteligent, are un discurs agreabil si este un om decent si fara apetenta in imbogatirea personala".

Reverente, ofrande, riscuri

La randul sau, presedintele PNL i-a facut o reverenta pana la pamant lui Ion Iliescu: "Pot sa apreciez, ceea ce nu pot aprecia la altii, la alti oameni politici din Romania, la multi, faptul ca de la Ion Iliescu din '90 la Ion Iliescu din '96, la Ion Iliescu din 2000, din 2008, e o evolutie pe care n-ai cum sa n-o remarci si n-ai cum sa n-o respecti (...). Daca, in 1990 (...) cineva mi-ar fi spus Uite, dragul meu, va veni o vreme cand, vorbind despre Ion Iliescu, te vei raporta la el ca un model sau ca un personaj benign, ca un personaj de treaba si ca un personaj pe care eventual sa-l bagi intr-o ecuatie de sustinere a democratiei din Romania trebuie sa va spun ca, patimas cum sunt, cred ca s-ar fi intamplat nenorocire, adica ne-am fi apucat de pieptii hainei"

N-a cantat cocosul de trei ori si, hop, Sorin Oprescu isi aseaza ofranda de capital politic, cat a mai ramas, la picioarele aceluiasi Crin Antonescu, stiut fiind ca mare parte din electoratul sau (din nou, cat a mai ramas din el) este electorat PSD, deci, teoretic, votanti ai lui Mircea Geoana.

Este clar unde se va duce la prezidentiale sustinerea grupului Iliescu din PSD, ceea ce in primul tur de scrutin unde confruntarea principala va fi intre Geoana si Antonescu, ar putea fi hotarator.

Fostul presedinte vrea, in prima faza, sa discrediteze candidatura lui Ion Iliescu, lovind astfel si in consilierul de campanie al acestuia, dusmanul sau de moarte Cozmin Gusa.

In felul acesta ii va pune la indoiala puterea din partid si l-ar putea impinge, ca masura extrema de recastigare a spijinului gruparii disidente, catre sabotarea tot mai accentuata a coalitiei la guvernare. Imaginea de carcotas destabilizator l-ar putea costa mult, din punct de vedere electoral, pe Geoana, dar asta e tot in avantajul lui Antonescu, cel pacificator si unificator, nu-i asa?.

Iar daca pana la urma Mircea Geoana, lipsit de o parte consistenta din voturile PSD, nu va intra in turul al doilea, sansele sale de a mai ramane in fruntea PSD ar fi practic nule.

Ion Iliescu nu are probabil mari sperante ca, daca ajunge in finala, noul sau protejat sa-l invinga pe Traian Basescu, dar nu se stie niciodata.

Dar chiar daca pierde, prin distantarea de guvernarea trecuta, opozitia de acum, verbul ascutit si ghidajul fostului presedinte, Antonescu i-ar putea provoca lui Traian Basescu mai multe rani decat Mircea Geoana. Altfel spus, gand la gand cu bucurie cu Dinu Patriciu.

Exista totusi o fisura in aceasta probabila strategie. Sprijinul lui Ion Iliescu ar putea pica foarte prost pentru electoratul liberal. Vorbim totusi despre stanga cea mai stanga si, mai ales, multi simpatizanti ai PNL poate ca nu au uitat ciomegele incasate pe spinare de la minerii adusi in Bucuresti de fostul presedinte.

Asa ca Antonescu ar putea pierde in partea aceasta ce castiga in cealalta. Poate tocmai de aceea, Ion Iliescu a facut un mic pas inapoi, nuantandu-si laudele la adresa lui Crin Antonescu.

Pe Mircea Geoana il astepta vremuri grele si, cine stie, poate teama ca Crin Antonescu sa nu-si ia avant sa-l faca un partizan al cuplarii prezindentialelor cu europarlamentarele in iunie. Cum spuneam, el are acum o problema mai mare decat cea numita Traian Basescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
#Mircea Geoana, #Ion Iliescu, #sustinere Antonescu, #PSD, #PNL , #Ion Iliescu
Comentarii