Revista Presei: Recensamant cu scandal, ultimatumul lui Boc si atacul lui Geoana

Vineri, 21 Octombrie 2011, ora 08:36
4512 citiri
Revista Presei: Recensamant cu scandal, ultimatumul lui Boc si atacul lui Geoana
Foto: Arhiva

Recensamantul populatiei si al locuintelor din Romania, cea mai importanta masuratoare statistica a ultimilor zece ani, care ne costa peste 4,6 milioane de euro, a debutat cu scandal, titreaza cotidianele centrale in editia de vineri.

Nici rafuielile din PDL nu scapa de lupa presei. Dupa ce o declaratie a Monicai Macovei a starnit o adevarata avalansa de replici, seful PDL, Emil Boc, le da un ultimutum democrat-liberalilor.

Schimburi de replici taioase au loc si in Opozitie. Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, are o problema in a accepta orice alt lider al partidului in afara de el insusi, considera Mircea Geoana.

"Recensamantul incepe cu scandal", titreaza Puterea, subliniind ca una dintre informatiile pe care romanii trebuie sa le ofere operatorilor de la recensamant nu este deloc pe placul PSD. "Opozitia acuza ca Puterea va folosi CNP-urile pentru fraudarea viitoarelor alegeri", explica Jurnalul National care a fost motivul care a declansat scandalul.

Pe de alta parte, presedintele PDL, Emil Boc, le-a transmis colegilor din partid care nu mai contenesc in a-si arunca sageti ca vor fi dati afara din randurile democrat-liberalilor daca nu inceteaza atacurile. "Boc, ultimatum in PDL: Reveniti la sentimente mai bune sau veti fi dati afara", dezbate pe larg Adevarul acest subiect.

Situatia este tensionata si in Opozitie, unde presedintele Senatului, Mircea Geoana, a lansat un atact la adresa lui Ion Iliescu, apreciind ca presedintele de onoare al PDL "Are o rautate adunata in timp", scrie Evenimentul Zilei.

Jurnalul National: Recensamantul incepe cu scandal

Recensamantul populatiei si al locuintelor, pentru care sunt alocate milioane de euro, a fost marcat deja de problema miilor de recenzori care au renuntat din cauza sumei prea mici cu care sunt platiti - 50 de lei pe zi.

Totodata, un mare scandal a pornit de la obligativitatea declararii, pe langa alte date, si a codului numeric personal, scrie Jurnalul National.

Chestionarul referitor la persoane cuprinde, in zona de informatii de identificare, in afara de rubricile legate de numele persoanei si data nasterii, o rubrica referitoare la codul numeric personal.

Puterea: PSD saboteaza Recensamantul 2011

Cum la recensamantul precedent, din anul 2002, CNP-ul nu a fost solicitat, prevederea introdusa acum a declansat criticile Opozitiei.

Aceasta acuza ca Romania este singura tara din Uniunea Europeana unde se solicita astfel de date de identificare personala. De asemenea - sustine Opozitia - prin solicitarea "ilegala" a CNP, Puterea ar urmari sa-si faca o baza de date pentru a frauda alegerile de anul viitor.

"Recensamantul are caracter statistic, de imagine globala, datele furnizate de cineva nu duc la persoana respectiva. E inexplicabil din punct de vedere democratic, dar explicabil din punct de vedere al intentiei de fraudare a alegerilor de catre puterea PDL faptul ca cetatenii sunt obligati sa-si spuna CNP-ul", a comentat senatorul PSD Georgica Severin, citat de Puterea.

In acest context, si alti social-democrati precum fostul premier Adrian Nastase sau senatorul Dan Sova au cerut populatiei sa nu divulge CNP-urile.

Adevarul: Boc, ultimatum in PDL

In alta ordine de idei, seful PDL, Emil Boc, vrea sa faca pace in partid.

"Cei care mai ataca partidul pentru a-si face imagine personala fie revin la sentimente mai bune, fie vor fi dati afara. Fie pleaca, fie raman alaturi de partid, dar in interesul partidului", a declarat seful Executivului, citat de Adevarul.

Deputatul PDL Cezar Preda a acuzat-o de ipocrizie pe Monica Macovei, in legatura cu criticile acesteia la adresa PDL, sugerandu-i sa-si faca un alt partid, alaturi de Sever Voinescu, Cristian Preda si Teodor Baconschi. A urmat un razboi deschis in PDL, in care Cristian Preda a spus ca "fesenistii din PDL nu ne-au iubit niciodata".

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a replicat ca Cezar Preda este "lamentabil". Totodata, Monica Macovei a declarat recent ca "as vrea sa fac un partid nou, trebuie un partid nou".

Evenimentul Zilei: Mircea Geoana, atac la Iliescu

Apele nu sunt mai linistite nici in randul social-democratilor, unde Mircea Geoana arunca sageti catre presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu.

Geoana opineaza ca Iliescu are o problema in a accepta orice alt lider al partidului in afara de el insusi, scrie Evenimentul Zilei.

"As vrea sa spun un lucru, pe care cred ca il simt foarte multi pesedisti. Este o dificultate pe care domnul Iliescu o are cu a accepta oricare alt lider al partidului in afara de domnia sa. Cand era Adrian Nastase presedintele partidului, etichete si atacuri mai mult sau mai putin directe, dar dureroase, si care au dus la pierdere de imagine si de voturi.

Cand am fost eu, nu mai discut, eu macar am avut curajul sa il infrunt in batalie directa si sa il infrang. Acum Victor Ponta, pe care l-a sustinut. Este cel putin ciudat si extrem de prost perceput de public cand Ion Iliescu si Roberta Anastase spun practic acelasi lucru, ca Victor Ponta nu ar suficient pregatit pentru a fi prim-ministru si domnul Nastase ar fi poate un prim-ministru mai bun.

Nu pot sa spun ca nu recunosc acest tip de atac in atacuri pe care le-a exersat cu destul de multa abilitate si la adresa mea, si a lui Nastase. (...) Cred ca este un fel de rautate adunata in timp, pe care ma mira ca domnul Iliescu, la senectutea la care a ajuns, nu gaseste intelepciunea sa o reprime", a declarat Geoana.

D.R.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#recensamant scandal CNP, #Boc ultimatum PDL, #scandal PDL Macovei Preda, #Geoana atac Ion Iliescu , #Ion Iliescu