Ce sanse vede Dancu pentru partidul lui Geoana

Marti, 06 Decembrie 2011, ora 12:25
4231 citiri
Ce sanse vede Dancu pentru partidul lui Geoana

Fostul ministru al Informatiilor Publice, Vasile Dancu, este de parere ca formatiunea politica pe care a anuntat ca o va infiinta fostul presedinte al PSD, Mircea Geoana, are sanse reale pe fondul unui "soc" provocat de criza economica, dar peste 2-3 ani.

Sociologul a declarat pentru Ziare.com ca Geoana mai are un oarecare capital de imagine, insa ii va fi greu sa construiasca un partid, intrucat ii lipsesc structurile locale, iar primarii pot fi dislocati in numar mare doar de Putere, oricare ar fi ea, cu bani de la buget si amenintarea DNA. "Toata lumea vrea sa faca un partid pe ruinele PSD", mai considera Vasile Dancu.

"Cererea pentru un nou partid in Romania e foarte mare. Sigur, o parte din acea cerere nu e foarte serioasa ci este mai degraba un fel de asipratie difuza a oamenilor, o critica emergenta legata de ce se intampla acum cu sistemul de partide. Partidismul e criticat peste tot in Europa - in ultimii 30 de ani, numarul membrilor de partid a scazut de trei ori. E vorba de toate partidele, nu numai de un singur fel, inclusiv de partidele centriste care practica un fel de antipartidism. La noi sunt vreo 40% care cer un nou partid pe care spun ca l-ar vota. Bineinteles ca n-ar fi 40% pentru ca ar fi un partid care sa corespunda aspiratiilor sale.

Geoana are un capital personal politic sau a avut cat timp a fost in PSD, mai nou, nu stiu, nu l-am masurat. El a fost si va ramane un politician cu notorietate buna. Dupa ce a candidat si a ajuns in finala prezidentiala, ramane cu un capital important de notorietate si chiar incredere, intentie de vot", ne-a declarat Vasile Dancu.

Rabdarea lui Geoana si ruinele PSD

Fostul deputat PSD e de parere ca partidul condus de Victor Ponta ramane in picioare, chiar daca toti vor sa construiasca "pe ruinele sale".

"Nu este usor de facut un partid. Daca toata lumea vrea sa faca un partid pe ruinele PSD si PSD ramane in picioare e un lucru mai complicat, nu se poate divide la infinit aceasta dorinta a oamenilor de protectie sociala, de stanga, asa incat nu cred ca imediat Mircea Geoana va putea sa faca acest lucru.

Daca Mircea Geoana ar avea rabdare si, pe fondul dezvoltarilor sociale, politice din Europa, din Romania, viitorul ne va oferi foarte multe surprize si in ceea ceea ce priveste agregarile de partide. Cred ca, in viitor, partidele nu vor exista in actuala structura. In 2-3 ani, daca va fi un soc mai puternic al crizei, s-ar putea sa ne trezim cu partide mai noi, cu tipuri de agregari mai civice.

Atunci, Mircea Geoana ar putea sa intre intr-o masa credala a redistribuirii simpatiei politice. E mai greu de imaginat sa faci partide noi sa le construiesti intr-un an, pana la alegeri, o baza. Exista zona virtuala, unde poti aduce noi forme de comunicare, dar trebuie sa ai oameni peste tot. Inclusiv la fiecare urna de vot trebuie sa ai oameni. E foarte dificil", a mai spus Dancu pentru Ziare.com.

In opinia sa, PSD e greu de rupt acum, intrucat se apropie alegerile, iar alianta din care face parte e pe primul loc in alegeri.

"Nu stiu ce fel de organizari si-a facut Mircea, dar stiu ca parlamentarii nu dezerteaza inainte de alegeri de la partidul care se afla pe primul loc - "cainele nu pleaca de la macelarie", mai spune Dancu.

Intrebat despre eventuale racolari de primari din partea lui Geoana, Dancu a raspuns: "Ma indoiesc. PSD nu este chiar asa de usor de rupt, doar de cei de la Putere, indiferent care. Si PSD cand a fost la putere, si PDL acum fac presiuni asupra primarilor, vedeti studiile facute de IPP despre alocarea de voturi.

Potentialul de a rupe primarii e prin presiunile Puterii - cu DNA-ul sau cu bugetul. Altfel, nu. Daca ar exista o evolutie ascendenta a partidului in alegeri, s-ar putea, dar e putin probabil", a conchis Dancu.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Dancu partid Geoana, #sansa partid Mircea Geoana , #PSD