Ce il poate pierde pe Victor Ponta? Anticoruptia are o cheie de control. Rusii perfizi folosesc bresele. Interviu video cu Mircea Geoana

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 10 Noiembrie 2014, ora 12:46
18977 citiri
Ce il poate pierde pe Victor Ponta? Anticoruptia are o cheie de control. Rusii perfizi folosesc bresele. Interviu video cu Mircea Geoana

Nu exista nicio umbra de intentie si chiar de posibilitate a vreunui lider politic roman de a scoate Romania din matca sa euroatlantica, dar la cat de sofisticati si perfizi sunt rusii, folosesc bresele din sistemul politic si de acolo un risc real de mutare a directiei strategice - afirma senatorul PSD, Mircea Geoana.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Mircea Geoana a apreciat ca Victor Ponta porneste cu prima sansa in turul al doilea, dar "intelegerile politice pe care trebuie sa le faci cu cei care au obtinut voturi in turul I nu-ti garanteaza ca publicul acelor candidati va vota automat cu tine. Trebuie sa castigi tu voturile respective".

Mircea Geoana a comentat sansele lui Calin Popescu Tariceanu de a ajunge premier, acuzatiile de implicare a serviciilor in politica, dar si motivele pentru care anticoruptia nu poate fi oprita.

Sunteti sigur de victoria lui Victor Ponta?

Are prima sansa si diferenta de un milion de voturi e cea mai mare de dupa 1990 intre doi candidati inaintea turului al doilea. Dar nicio batalie nu e castigata pana la numararea ultimului vot.

Ce l-ar putea pierde?

In primul rand, turul al doilea nu inseamna ca trebuie sa uiti de votantii din turul intai. Publicul PSD are un grad de loialitate remarcabil, dar asta nu inseamna ca toti cei 40% din primul tur vor veni la vot. Comunicarea cu acesti oameni nu trebuie uitata incercand sa obtii diferenta de voturi pentru turul al doilea.

Apoi, intelegerile politice pe care trebuie sa le faci cu cei care au obtinut voturi in turul I nu-ti garanteaza ca publicul acelor candidati va vota automat cu tine. Trebuie sa castigi tu voturile respective.

In 2009, 40% dintre alegatorii liberali au votat cu Traian Basescu in pofida indemnului lui Crin Antonescu. Tot atunci UDMR a spus ca ma sustine, dar publicul maghiar a votat 60% cu Traian Basescu.

Exista si o categorie de public suplimentara in turul al doilea, un public putin cunoscut, care vine la vot o data la 5 ani. E o categorie distincta pe care e important sa o cunosti, cu care sa comunici. Uneori ea inclina balanta.

Nu va deranjeaza asocierea campaniei lui Victor Ponta cu C.V. Tudor?

In 2004, cand noi am fost mai principiali si i-am spus NU lui Vadim Tudor, dl Basescu nu a avut nicio ezitare sa bata palma si a castigat inclusiv cu acele voturi. Important este la ce te angajezi: il bagi in Guvern, va influenta politicile publice, va exista vreo consecinta politica, administrativa, guvernamentala? Riscurile sunt mici, PRM nemaifiind un partid parlamentar.

Nu ati pierdut astfel in mod cert voturile maghiarilor?

Probabil ca ele mergeau oricum in cea mai mare masura spre dl. Iohannis si din motive de simpatie minoritara. Daca tragem linie, Victor Ponta e totusi pe plus. Calculul UNPR a fost pragmatic.

Anuntarea dlui Tariceanu ca probabil premier a fost privita de multi ca exclusiv o manevra electorala de refacere a mitului USL. Il vedeti pe Calin Popescu Tariceanu cu adevarat premier?

Victor Ponta e extrem de sincer cand spune ca doreste refacerea USL intr-o forma sau alta. Probabil ca este si un calcul pragmatic electoral, dar sunt convins ca va face tot ce poate ca viitoarea majoritate sa fie cat mai larga. Sunt argumente ca dl Tariceanu, cu experienta domniei sale bogata, sa ajunga premier.

Dar PSD va accepta un premier din afara lui?

A acceptat si in 2009. Eu l-am propus pe dl. Iohannis premier. Nu vad probleme semnificative in PSD sau in majoritatea pe care o vom crea pentru a sustine ce ne va promite Victor Ponta. Asta nu inseamna ca numele enuntate de dl Ponta, domnii Maior si Georgescu, nu reprezinta candidati redutabili.

Vi se pare mai potrivit dl Maior pentru functia de premier?

Nu poti compara entitati care nu sunt comparabile. Toti trei sunt apt combatanti pentru o functie importanta. Politic, decizia va depinde de ingredientele unei majoritati pe care presedintele o va propune.

Francezii vorbesc de o majoritate prezidentiala si intotdeauna presedintele incearca sa creeze punti dincolo de majoritatea care l-a propulsat. Sa speram ca aceasta majoritate va conduce la reforme importante in domeniul economic, institutional, constitutional. Pentru ca intrebarea este ce va face noul presedinte Victor Ponta cu succesul sau si cu majoritatea importanta pe care se va putea baza.

Argumentul pe care eu il dau pentru Victor Ponta este ca Romania are nevoie de coerenta si stabilitate politica. Coabitarea intre un presedinte de o culoare si un premier de alta culoare este un lux pe care nu ni-l putem permite. O victorie a lui Iohannis inseamna automat intrarea intr-o coabitare.

Sau o schimbare de majoritate.

Ea ar dura luni de zile pentru ca majoritatea e consolidata, sudata, nu doar pe hartie.

Vorbeati despre ce va face Victor Ponta. Un blog al The Economist scria recent, "daca Ponta castiga alegerile, e posibil sa reorienteze politica externa a Romaniei spre Rusia si China".

Propaganda ca Victor Ponta ar scoate Romania de pe un ax euroatlantic si transatlantic este cea mai sfruntata minciuna.

Cu Rusia e imposibil. Si sa vrei sa ai o relatie este greu, pentru ca Rusia a intrat intr-o faza care nu se opreste la experimentul ucrainean si care o scoate din orice forma de comunitate internationala care respecta dreptul. S-a autoexclus din asa ceva. O discutie despre schimbarea directiei de politica externa catre Rusia e un non-sens si o jignire pentru inteligenta omului obisnuit.

Cu China exista o suita de actiuni prin care se incearca gasirea unor dimensiuni economice de investitii si comert diversificate. Dar asa ceva face toata lumea de la Obama la cancelarul Merkel. Nimeni nu poate ignora ca zona China plus Asia reprezinta un al doilea plaman al economiei mondiale. Romania e plasata pe Drumul Matasii si ar fi o greseala sa nu profitam.

Dar a spune ca o relatie mai apropiata cu spatiul asiatic ar insemna o schimbare de politica externa e o uriasa exagerare. Nu exista nicio umbra de intentie si chiar de posibilitate a vreunui lider politic roman de a scoate Romania din matca sa euroatlantica.

DNA este intr-o efervescenta fara precedent si multi se intreaba daca Victor Ponta nu va incerca sa ii puna capac? Domnia sa promitea sa faca dreptate pentru condamnatii penal precum Constantin Nicolescu.

Din punctul nostru de vedere, nu va exista nicio forma de interferenta politica in privinta intaririi capacitatii justitiei romanesti de a opera independent si eficace. Nu-l vad pe Victor Ponta numind 4.000 de magistrati, asa cum a facut Traian Basescu. Cand folosesti reforma ca sa-ti pui oamenii tai nu e sanatos.

Imi spuneti ca acum in justitie sunt oamenii lui Traian Basescu?

Nu. Spun doar ca nu va exista din partea lui Victor Ponta tentatia de a ne pune oamenii si a inversa unele situatii. Pana la urma, Victor Ponta a propus echipa actuala din zona DNA si a Parchetului general. Nu vad cum ar putea inversa acest lucru.

Adica a fost duplicitar, pe de-o parte o propunea pe dna Kovesi, pe de alta parte ii promitea dreptate dlui Nicolescu?

Am fost lider de partid si stiu ca exista o anumita solidaritate pe care o ai cu colegii tai. Si dl Iohannis de-abia acum i-a spus timid lui Tudor Chiuariu sa plece din PNL. Exista o presiune de solidarizare cu un coleg care are probleme si trebuie sa ii raspunzi.

Dar exista un element, o cheie de control, care face ca acest efort al justitiei sa devina si mai eficace decat pana acum. E realitatea geostrategica, care face ca dna Nuland si liderii europeni sa spuna tarilor de pe flancul de est al Occidentului, de la Baltice la bulgari, unde noi si polonezii suntem piesele cele mai importante: "atentie ca prea multa coruptie reprezinta o vulnerabilitate strategica". La cat de sofisticati si perfizi sunt rusii, folosesc bresele din sistemul politic cumparand influenta si de acolo un risc real de mutare a directiei strategice.

In Ungaria nu pot sa nu fac legatura dintre linia de credit de 5-10 miliarde de euro data Budapestei si faptul ca in ultima perioada modelul de lider politic pentru Orban e Putin.

Romania e o tara atat de hotarata sa stea pe un drum euroatlantic, viitorul nostru depinde atat de mult de capacitatea noastra de a rezista ca avanpost al Occidentului in aceasta zona, incat trebuie sa mergem la urmatoarea generatie de lupta anticoruptie - trebuie sa fim la fel de duri cu coruptia si cu cauzele coruptiei.

Nu mai exista oameni intangibili si nimeni nu poate opri sistemul de profesionisti. Dar cauzele coruptiei trebuie sa ne preocupe in egala masura. Santierul capacitatii statului de a gestiona in mod eficient si corect natiunea este de-abia la inceput. Aici e principala cauza pentru care Romania e la coada clasamentelor europene.

Serviciile de informatii au fost tema de campanie in primul tur. Am avut un sef de serviciu care a candidat, un altul este pe lista de potentiali premieri. Avertismentul presedintelui ca serviciile sunt prea puternice si prea putin controlate ar putea avea un temei?

Sunt uluit de capacitatea dlui Basescu de a se dedubla. Sa spui in aceeasi fraza, la final de mandat, ca ai intarit serviciile si ca ele sunt prea puternice este fenomenal.

Intotdeauna intr-o democratie problema controlului civil asupra structurilor de forta e foarte importanta. Si in America exista o dezbatere violenta despre echilibrul dintre libertatea cetateanului si interesele statului de lupta impotriva terorismului si a infractionalitatii.

Dupa cazul Snowden au lipsit doar 10 voturi in Congres pentru o limitare dramatica a autoritatii NSA. Dezbaterea e valabila in oricare stat.

Presedintele se referea la implicarea serviciilor in politica. Mi-ati dat ca exemplu SUA, unde insa George Bush a asteptat peste un deceniu intre sefia CIA si candidatura prezidentiala. Nu e necesara o asemenea perioada sanitara de decontaminare a institutiei de suspiciunea de politizare?

Trebuie facuta distinctia intre un lider civil al unei structuri de forta si un ofiter de informatii, un militar. Perioada de decontaminare ar ascunde o suspiciune ca cineva ar putea folosi informatii la care a avut acces, in exercitiul unei functii politice.

Sau invers: ca ar putea folosi influenta asupra serviciului, ca fost director, in noua calitate.

George Maior nu are nevoie de nicio perioada de decontaminare. Problema de fond este echiparea institutiilor democratice ale statului cu privire la controlul parlamentar, unde, intr-adevar, va trebui sa gasim formule ca aceia care ajung in comisiile de control sa fie oameni pregatiti profesional care sa-si pastreze luciditatea democratica in raport cu servicii influente.

Apoi, este obligatorie adoptarea cat mai rapida a pachetului de legi privind securitatea nationala. Le-as face in prima parte a sesiunii parlamentare 2015. Trebuie sa nu privam structurile de informatii de ceea ce fac bine, dar sa fim siguri ca nu exista o putere care sa nu fie controlata de elementul politic si democratic. Conversatia nu este daca un sef de serviciu poate sa fie premier, ci cum asiguram acest echilibru.

Trebuia dl Corlatean demis dupa cele intamplate in primul tur?

Eu am organizat alegeri ca ministru de Externe, ca ambasador si stiu cum functioneaza pravalia. De aceea, sunt convins ca nu a existat vreo premeditare de a impiedica vreun roman sa voteze. Elementul de noutate, care nu a fost bine cuantificat, a fost timpul pe care il consuma declaratia pe proprie raspundere, esentiala pentru inlaturarea abuzurilor. A fost o eroare de calcul care trebuie corectata. Dar oamenii au tot dreptul sa fie suparati ca nu au putut sa voteze.

Revin, dl Corlatean trebuie demis sau trebuie sa primeasca sansa de a mai face o eroare de calcul si in turul al doilea?

Sunt convins ca acest subiect se afla in atentia lui Victor Ponta. A ales calea avertismentului: daca se intampla asa ceva si pe 16, plecati toti acasa. Nu pot spune ca decizia da satisfactie celor care sunt foarte nemultumiti, dar suntem intr-o campanie.

Este posibil ca in jurul acestei chestiuni sa se fi starnit o emotie deosebita si trebuie estimat un numar mult mai mare de votanti in diaspora, dublu, chiar daca masurile se vor dovedi exagerate. Turul al doilea trebuie sa fie impecabil.

Daca va fi un lucru bun dintr-o situatie cu totul nefericita si de neacceptat, acesta ar putea fi inceputul unei conversatii cu mult mai aplicate si ample despre felul in care statul se raporteaza la romanii din strainatate, nu numai in ziua votului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Micea Geoana Victor Ponta, #Ponta Rusia SUA, #Ponta justitie, #Ponta alegeri 2014 , #PSD
Comentarii
Poza Doresc disparitia PSD
Doresc disparitia PSD
rank 5
Pare inteligent Geoana,dar seful lui i-a zis totusi PROSTANAC !