Geoana ameninta Rusia, de la Bruxelles

Duminica, 16 Martie 2008, ora 13:10
3468 citiri
Geoana ameninta Rusia, de la Bruxelles

Supralicitarea politicii energetice de catre Rusia ar putea avea drept consecinta aderarea Azerbaidjanului la NATO, a declarat sambata la Bruxelles presedintele PSD Mircea Geoana. Dupa ce s-a pus de-a curmezisul Rusiei, stiut fiind faptul ca Moscova nu vede deloc cu ochi buni aderarea la NATO a fostelor republici sovietice, presedintele PSD l-a contrazis si pe directorul executiv al Russian World Foundation.

"I-as incuraja pe prietenii rusi sa nu se autoiluzioneze ca extinderea NATO nu va continua, pentru ca nu e asa. Transnistria va fi mai interesanta decat Osetia si Abhazia, din acest punct de vedere", a spus Geoana, prezent la conferinta Brussels Forum organizata de German Marshall Fund.

"Si le-as spune ca, daca supraliciteaza cartea energetica, poate ca vor vedea Azerbaidjanul ca membru NATO mai repede decat se asteapta", a adaugat fostul ministru roman de externe, citat de Newsin.

Pe de alta parte, Geoana a explicat ca NATO are multe de oferit Rusiei. "Nu e vorba de mici bucati de teritoriu, ici si colo, ci de strategia globala. Angajamentul cu A mare de care vorbea secretarul general (al NATO - n.r.) trebuie sa fie despre nonproliferare, aparare antiracheta si multe alte chestiuni comune pe care trebuie sa le rezolvam in secolul 21", a spus liderul social-democrat.

Presedintele PSD l-a contrazis pe Veceslav Nikonov, directorul executiv al Russian World Foundation, care a spus ca NATO nu si-a tinut promisiunea ca nu va desfasura trupe in statele in care se extinde, precum Romania si Bulgaria, facand referire la bazele SUA. "Romania si Bulgaria au facut parte din al doilea val de extindere", a spus Geoana. "Adica daca ne-am inteles asupra unui lucru in primul val de aderare, nu se mai aplica la al doilea?", a replicat Nikonov, care a sustinut pozitia Kremlinului potrivit careia extinderea NATO ar fi o amenintare la adresa securitatii Rusiei.

Relatiile dintre Rusia si NATO s-au deteriorat in ultimii ani, in special dupa decizia Washingtonului de a desfasura elemente ale scutului antiracheta in Europa Centrala, un proiect pe care Moscova il percepe drept o amenintare la granitele sale. Rusia este ingrijorata si de o eventuala aderare la NATO a Ucrainei si Georgiei, foste republici sovietice. Ca urmare, invocand inclusiv bazele din Romania folosite de soldatii americani, Rusia a decis sa se retraga din Tratatul privind armamentul conventional in Europa.

Invitat de NATO sa participe la Consiliul NATO-Rusia organizat cu ocazia summitului NATO de la Bucuresti, din 2-4 aprilie, presedintele Vladimir Putin a produs oarecare surpriza, in februarie, acceptand aceasta invitatie. Ar fi pentru prima data cand Putin, aflat la final de mandat, ar participa la un Consiliul NATO-Rusia, de cand a coprezidat crearea acestui for, in 2002, la Practica di Mare, in Italia. NATO spera sa imbunatateasca relatiile cu Rusia la summit, in pofida dezacordurilor asupra problemelor de securitate din Europa Centrala si Balcani, a declarat saptamana aceasta, la Varsovia, secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer.

Pe agenda summitului de la Bucuresti figureaza, de asemenea, securitatea energetica, un subiect cu atat mai delicat cu cat Rusia a fost adesea invinovatita ca isi foloseste resursele energetice si dependenta statelor europene de ele ca pe un instrument de presiune politica.

Antagonismul Est-Vest se regaseste in plan energetic in gazoductul rus South Stream versus conducta Nabucco, un proiect sustinut de Statele Unite si UE, destinat sa reduca dependenta statelor europene de gazul rus. Scopul proiectului este diversificarea surselor de aprovizionare cu energie ale UE, prin construirea unui gazoduct ce va porni de la Marea Caspica si va ocoli Rusia, transportand gaze naturale din Azerbaidjan si alte state din Asia Centrala inspre tarile din vestul Europei, traversand Austria, Ungaria, Romania, Bulgaria si Turcia.

Azerbaidjanul a semnat saptamana aceasta un acord de colaborare in domeniul energetic cu Romania in intentia de a participa la proiectul european Nabucco, dar si la proiectul oleoductului Constanta-Trieste. Azerbaidjanul nu are insa suficient gaz pentru a umple singur conducta, astfel incat sustinatorii proiectului cauta si alte surse de aprovizionare.

Aliatul lui Putin amenință cu apocalipsa nucleară: "O vorbă necugetată, o singură mişcare ar putea provoca un conflict armat"
Aliatul lui Putin amenință cu apocalipsa nucleară: "O vorbă necugetată, o singură mişcare ar putea provoca un conflict armat"
Dacă Rusia va continua să fie presată de Occident, am putea fi martorii unei apocalipse nucleare, a avertizat joi, 25 aprilie, într-un discurs rostit la Minsk, preşedintele Belarusului,...
Rusia susține că trimiterea de către SUA a rachetelor cu rază lungă în Ucraina este un ”act perfid”. Peskov: ”Nu va schimba rezultatul operațiunii militare speciale”
Rusia susține că trimiterea de către SUA a rachetelor cu rază lungă în Ucraina este un ”act perfid”. Peskov: ”Nu va schimba rezultatul operațiunii militare speciale”
Ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, spune că transferul de rachete balistice cu rază lungă de acțiune către Ucraina este „imposibil de justificat”. Trei oficiali americani au...
#Geoana, #Bruxelles, #Rusia , #PSD