Geoana - un Che Guevara fara revolutie

Autor:
Marti, 26 August 2008, ora 15:16
5379 citiri
Geoana - un Che Guevara fara revolutie
Foto: www.cartoonpress.ro

In cazul in care inca isi mai imagina ca este adevaratul lider al PSD, Mircea Geoana are, incepand de luni, toate motivele sa se razgandeasca.

In orice sistem politic civilizat, un anunt facut de un sef de partid despre un proiect de modificare a Constitutiei reprezinta un eveniment in toata puterea cuvantului, care angajeaza formatiunea politica respectiva cu toate resursele si purtatorii ei de imagine.

In cazul in care intentia de schimbare a Legii fundamentale vizeaza o tema atat de spinoasa precum imunitatea demnitarilor, lucrurile se complica si mai mult: seful de partid nu isi poate asuma un astfel de anunt decat sub garantia ca are sustinerea colegilor sai.

Pentru presedintele PSD, insa, modificarea Constitutiei nu a parut, luni, decat un alt subiect numai bun pentru joaca cu vorbele si replicile in aceeasi parodie de opozitie din care social- democratii nu mai pot iesi.

In loc sa se asigure ca va iesi din Biroul Permanent cu un proiect viabil si sustinut de partid, Geoana parea, luni dupa-amiaza, ca si-a calculat inca o data gresit cadenta.

A intrat la sedinta cu avant revolutionar si a iesit urmarit de protestele lui Ion Iliescu si Adrian Nastase, carora o viata parlamentara fara imunitate si arestari fara stampila Legislativului li se par de neconceput. In cele din urma, Geoana nu a mai avut de ales decat sa dea inapoi, iar din propunerea sa n-a mai ramas decat o incerta dezbatere publica.

Exista, insa, doua explicatii pentru comportamentul lui Geoana: fie nu a prevazut cat ii va deranja initiativa sa pe greii pesedisti cu dosare- problema, precum Adrian Nastase, fie exact asta a urmarit. Este posibil ca adevarata strategie a presedintelui din Kisseleff sa fi fost tocmai de a arata cat de reformist este el si cat de tematori sau retrograzi sunt Nastase si Iliescu. Reactiile celor doi erau, pana la urma, usor de intuit.

In vesnicul sau razboi cu Traian Basescu si cu procurorii, Adrian Nastase nu avea nici un interes sa renunte la plasa de protectie care i-a fost, cu doar doua saptamani in urma, Parlamentul.

Cat despre Ion Iliescu, acesta nu a fost niciodata un mare fan nici al vulnerabilizarii senatorilor si deputatilor, si nici al rasturnarilor revolutionare de Constitutie.

Este posibil ca Geoana sa fi crezut ca a venit si pentru el momentul Che Guevara, clipa in care sa se impuna ca lider de imagine in PSD. Numai ca nici aceasta varianta nu-l face mai viabil ca lider de partid, cata vreme proiectul sau avea o miza personala si nu una comuna cu formatiunea politica pe care ar trebui s-o conduca.

Si in prag de alegeri parlamentare, intr-un moment in care trebuie sa lupti pentru fiecare procent care te poate duce mai aproape de guvernare, liderii adevarati de partide renunta la mizele personale. Pentru ca, asa cum probabil Ion Iliescu stie cel mai bine, revolutiile "adevarate" se fac abia atunci cand ai in buzunar o polita de asigurare pentru ceea ce urmeaza.

Oana Dobre

Școlile de Poliție scot la concurs peste 1.600 de locuri. Probele pe care le vor susține candidații
Școlile de Poliție scot la concurs peste 1.600 de locuri. Probele pe care le vor susține candidații
Sesiunea de admitere se va desfăşura în perioada aprilie - iulie pentru cele 1.340 de locuri de la Şcoala de la Câmpina şi cele 300 de la Cluj-Napoca. Potrivit unui comunicat al...
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
#Geoana, #Iliescu, #PSD, #candidati , #PSD