Mircea Geoana, un Basescu in PSD?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 19 Martie 2009, ora 12:22
3541 citiri
Mircea Geoana, un Basescu in PSD?

Poporul vrea schimbare si de aceea va vota candidatul PSD la prezidentiale, este declaratia avantata pe care Mircea Geoana o face de cate ori are ocazia.

Partial, are mare dreptate: poporul vrea schimbare, numai ca asa cum arata lucrurile acum, aparenta schimbare nu vine de la el, ci, paradoxal, tocmai de la Traian Basescu.

Disputa in jurul acordului cu FMI a fost o mostra pentru repozitionarea celor doi principali competitiori. Asadar, ce joc electoral s-a derulat sub ochii poporului tot mai speriat si afectat de criza?

Pe de-o parte, am avut un Mircea Geoana agresiv, in permanenta ofensiva in numele electoratului de stanga. A acuzat lipsa de comunicare din coalitie, lipsa de informare a PSD, lipsa strategiei anticriza a guvernului din care PSD face insa parte, ineficienta ministrilor PD-L, implicarea nepermisa a lui Traian Basescu in negocierile cu FMI.

Un discurs tipic de lider de opozitie aflat totusi la putere, cam cum era Traian Basescu in raport cu guvernul Tariceanu, va amintiti? Prin acest exercitiu pur electoral, Mircea Geoana nu a facut decat sa intre perfect in rolul liderului care ataca din interior, care in loc sa fie constructiv creeaza galceava intre parteneri, adica axact acuzatiile aduse lui Traian Basescu in ultimii 3 ani.

Acest model a fost grav uzat si are sanse minime sa mai prinda acum, cand sub spectrul crizei, oamenii nu vor instabilitate si scandal, ci au nevoie ca de aer de stabilitate si incredere. Au nevoie de o conducere ferma si calma. Cu instinctul lui politic teribil, presedintele a inteles exact acest lucru si s-a pozitionat perfect in conturul dorit de popor, tot un exercitiu electoral, desigur.

Avem asadar, de partea cealalta, imaginea unui Traian Basescu stapanit, calculat si, cu o singura exceptie, foarte conciliant. Nu a raspuns decat o data atacurilor sustinute si directe dinspre PSD. In interviul de marti acordat lui Emil Hurezeanu si Adrian Ursu a refuzat orice atac la adresa liderilor PSD, a respins, aproape hilar, pana si ideea unei ostentatii in intalnirea dintre PSD si sindicate, organizata simultan cu cea de la Cotroceni cu reprezentantii FMI.

Mai mult decat atat, Traian Basescu a reusit si un remarcabil exercitiu de impartialitate. Mai ca nu le-a ridicat o statuie ministrilor PSD Marian Sarbu si Dan Nica, competenti si inspirati, de altfel singurii membri ai executivului laudati pe tot parcursul interviului. Extrem de abil, presedintele a lasat sa se inteleaga ca imaginea contrarianta oferita reprezentantilor Fondului de criticile lui Mircea Geoana ar fi putut provoca inasprirea conditiilor de acordare a imprumutului, dar sa stam linistiti, a reparat-o el, salvatorul se-ntelege.

Puse fata in fata, cele doua imagini de campanie contrasteaza strident. Mircea Geoana apare in postura politicianului care, din interes electoral, pericliteaza stabilitatea si interesele tarii, pe care, iata, presedintele, ca un adevarat parinte al natiunii, le apara cu pretul inghitirii tututor atacurilor adversarilor. Poporul vede la televizor ca Traian Basescu lupta cu criza, sacrificandu-si orgoliul, iar Mircea Geoana si PSD lupta cu Traian Basescu. O situatie de manual!

Geoana vrea sa fie Basescu

Liderul PSD este pe cale sa cada intr-o capcana uriasa intinsa de Traian Basescu tocmai cu ajutorul obsesiei dezvoltata de social democrati in privinta presedintelui. Energizat cu formule vangheliene de maxima agresivitate, gen "dinti" sau "capatana sfaramata" si consiliat de Cozmin Gusa, Mircea Geoana vrea cu cu orice chip sa fie un fel de Traian Basescu, in acceptiunea de pana acum.

Nu numai ca nu-i iese, pentru ca nu are datele necesare, dar insusi rolul ales nu mai are cum sa fie unul de succes, motiv pentru care insusi Traian Basescu l-a abandonat.

De fapt, liderul PSD il ajuta pe presedinte sa stearga treptat toate etichetele dezavantajoase capatate in anii de conflict cu Tariceanu. In loc sa le exploateze, le preia, dandu-i posibilitatea lui Traian Basescu sa se repozitioneze fara mari eforturi.

Cat despre acuzatiile referitoare la implicarea lui Traian Basescu in treaba executivului, ele sunt gloante oarbe. Electoratul nu traieste cu obsesia separatiei atributiilor.

El vrea o mana forte eficienta si sigura, indiferent a cui e ea, iar Traian Basescu lasa voit impresia controlului, chiar cu pretul sufocarii lui Emil Boc.

Daca nu va gasi rapid o solutie inteligenta care sa-i stirbeasca lui Traian Basescu noua imagine atat de avantajoasa, Mircea Geoana se va duce direct catre un dezastru de proportii.

Cel mai trist e ca acest joc de umbre electorale mascheaza marile intelegeri scandaloase si perfect armonioase intre PSD, PD-L si Traian Basescu.

Ingroparea luptei anticoruptie prin prevederile noului Cod Penal, feudalizarea Romaniei si repolitizarea prefectilor sunt doar trei dintre subiectele despre care nu veti auzi vreo soapta in confruntarile dintre cei doi prezidentiabili.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Mircea Geoana prezidentiale, #Basescu Geoana campanie , #PSD