Presa de azi - Cazul Voicu, faza II: urmeaza soacra lui Geoana

Marti, 04 Mai 2010, ora 07:32
4787 citiri
Presa de azi - Cazul Voicu, faza II: urmeaza soacra lui Geoana
Foto: Romania Libera

Intreaga scena politica a luat foc in urma dezvaluirii facuta de liberali, potrivit carora cota unica ar putea fi marita, fapt care nu a fost negat cu vehementa de cabinetul Boc.

Intre timp, PSD fierbe in suc propriu pentru ca martorul Mircea Geoana le-a sifonat imaginea. In plus se zvoneste ca in fata DNA va mai aparea si soacra fostului lider pesedist, iar la "decaderea" PSD si Gabriel Oprea a promis ca va da o mana de ajutor.

Gandul: Firmele profitabile si salariile mari trebuie impozitate nu cu 16%, ci cu 25%

Desi nu au confirmat, dar nici nu au negat, se pare ca Guvernul cauta sa isi acopere deficitul cu "ajutorul" poporului avand in vedere ca vrea sa modifice cota unica. Cei de la Gandul scriu in editia de marti ca Guvernul vrea sa renunte la cota unica de 16% aplicata profiturilor firmelor si salariilor angajatilor si sa o mareasca pana la 25%, in functie de anumite praguri.

Astfel, la un salariu brut de 5.000 de lei, in loc sa se plateasca 800 de lei, conform cotei unice de 16%, se vor plati 890 de lei, cu 90 de lei mai mult. In cazul firmelor, cota de 25% se va aplica fie la un profit mai mare de 20 sau 40 de milioane de lei, fie la o marja de profit mai mare de 9% sau 15%. Economistii sustin ca liderul PNL, indiferent de autenticitatea documentului, nu s-a exprimat corect cu privire la cota unica.

"Domnul Antonescu a crezut ca l-a prins de picior pe Dumnezeu. Dar nu l-a prins. In Romania nu mai exista cota unica de anul trecut, de la introducerea impozitului minim", a declarat pentru Gandul analistul economic Ilie Serbanescu.

El a precizat ca, daca ar avea de ales, ar majora TVA, cu pana la 5 puncte procentuale, vreo doua pentru mai multi bani la buget, si vreo trei in contrapartida cu reducerea contributiilor sociale ca pondere in salarii.

Evenimentul Zilei: Radu Berceanu propune FMI "taxa pe fata"

Dar nu doar cota unica este vizata. Fiecare ministru e preocupat de "ograda" lui si vrea sa ii aduca cat mai mult bani. Evenimentul Zilei scrie in editia de marti ca Radu Berceanu propune FMI "taxa pe fata". Prins in corzi de FMI, guvernul se fereste sa mareasca taxele actuale, dar face concurs de idei pentru introducerea unora noi. Printre sugestiile venite luni, in discutiile cu delegatia FMI, de la ministrul transporturilor, Radu Berceanu, se numara si ceea ce s-ar putea numi "taxa de fata". Este vorba despre supraimpozitarea masinilor cu o capacitate cilindrica de peste 1.999 cmc, avand ca public-tinta la noi "fatele si toparlanii care umbla, bine-mersi, cu Q7".

O alta idee avansata la intalnirea cu FMI ar fi suprataxarea proprietatilor imobiliare pentru cei care au mai mult de o casa sau un apartament.

Discutiile dure cu FMI au bagat, de altfel, PD-L in sedinta, liderii partidului intrand in priza la gandul costurilor de imagine. Radu Berceanu spune insa ca exista si alte solutii. "Cutitul la os a ajuns deja de mult. Iar solutii miraculoase pe care sa le inventeze acum cineva nu exista. Ori cresti incasarile la buget, ori mai tai din cheltuieli, ori gasesti o sursa de finantare. Eu am spus si azi (ieri - n.r.) la intalnirea cu FMI ca nu poti, pe timp de criza, sa vii cu o marire a taxelor. Dar putem, in primul rand sa colectam mai bine ceea ce se taxeaza deja", a explicat acesta.

Jurnalul National: Educatia ii sufoca pe alesi

Alesii nostrii nu intampina probleme doar cand e vorba de bani, dar si cand e vorba de Educatie. Jurnalul National scrie in editia de marti ca deputatii din Comisia de invatamant mai au doar patru zile la dispozitie pentru a redacta raportul asupra proiectului Legii educatiei, dar pana luni nu reusisera sa dezbata decat 18 din cele 316 articole propuse de Ministerul Educatiei.

Presedintele Comisiei, Cristian Dumitrescu (PSD), ar trebui sa faca o noua cerere de prelungire a termenului de predare a raportului, pentru moment conducerea Camerei Deputatilor decizand doar ca parlamentarii din Comisie sa-si faca, saptamana aceasta, propriul program de dezbatere si sa nu mai fie obligati sa vina la sedintele de plen.

"Probabil insa ca nu va fi suficient sa lucram toata saptamana. Procedura de urgenta nu are nici o ratiune in cazul unei legi atat de complicate precum Legea educatiei. Sunt foarte multe amendamente, o parte venite chiar de la parlamentarii PD-L", a explicat deputatul PNL Adriana Saftoiu. Comisia a avut la dispozitie trei saptamani pentru a elabora raportul, dar sedintele din prima saptamana s-au epuizat cu discutii despre program si procedura de lucru.

Parlamentarii n-au avut a se lupta numai cu multitudinea de articole si cu avalansa de amendamente, ci si cu faptul ca la comisie erau depuse trei proiecte de lege: unul al ministrului Daniel Funeriu (PD-L), altul al PSD, elaborat de Ecaterina Andronescu, si al treilea al PNL, elaborat de fostul ministru Cristian Adomnitei. Raportul final, inaintat plenului Camerei Deputatilor, trebuie sa ia in considerare toate cele trei proiecte, mai ales ca cel al PSD are termen de adoptare tacita la 21 mai.

Elanul deputatilor, care s-au ambitionat sa lucreze si in weekend la proiectul de lege, n-a reprezentat insa solutia de succes, asa ca va fi imposibil ca parlamentarii sa parcurga textele ramase pana la sfarsitul acestei saptamani. Riscul impunerii procedurii de urgenta este acela de a se trece prin textul legii "ca rata prin apa" si de a se face "compromisuri extrem de mari", spune Adriana Saftoiu.

Adevarul: Martorul Mircea Geoana sifoneaza imaginea PSD

Nici in Opozitie lucrurile nu sunt linistite, cel putin nu in PSD. Adevarul scrie in editia de marti ca martorul Mircea Geoana sifoneaza imaginea PSD.

Implicarea presedintelui Senatului in dosar ar putea ridica probleme social-democratilor, cred analistii politici.

Mircea Geoana a stat mai bine de o ora la sediul DNA, declarand la final ca a venit in calitate de martor, fara avocat. El a refuzat sa dea prea multe detalii legate de intrebarile procurorilor, insa a infirmat faptul ca i-ar fi cerut senatorului Catalin Voicu sa intervina in instanta in favoarea Mariei Schutz, vicepresedintele PSD Dolj, pentru ca acesta sa-i "rezolve" un dosar la Tribunalul Bihor. Audierea sa i-a surprins pe liderii social-democrati in sedinta saptamanala a Biroului Permanent National.

Aceasta audiere a lui Mircea Geoana, intens exploatata mediatic, este, de fapt, o strategie a actualei guvernari impotriva PSD. Nu sunt primii care folosesc acest artificiu, si pe vremea lui Adrian Nastase era la fel. Este un atac la imaginea PSD", crede insa analistului politic Zoe Petre. Potrivit acesteia, democrat-liberalii vor reusi "sa faca praf imaginea PSD" numai daca anchetatorii vor descoperi "fapte grave" de care sa se faca vinovat Geoana.

"Faptul ca liderul PSD este prezentat la DNA fara sa se faca distinctia intre martor si acuzat afecteaza clar imaginea partidului, dar nu se stie daca va avea vreun efect electoral. Sunt si oameni care nu se grabesc sa judece, asa se explica succesul electoral al unora precum Gheorghe Falca sau Radu Mazare, care au ajuns primari, chiar daca au trecut pe la DNA", mai spune Petre.

Analistul politic Stelian Tanase este de parere ca audierea lui Mircea Geoana va afecta imaginea PSD numai in conditiile in care nu sunt elemente care sa demonstreze "implicarea serioasa" a presedintelui Senatului in cazul Voicu. "Este foarte important modul in care s-a implicat Mircea Geoana in acest caz. Ceea ce se stie pana in prezent - ca Geoana il cunostea, ca a vorbit cu Catalin Voicu sau povestea cu soacra -nu reprezinta o implicare serioasa", explica Tanase. Potrivit analistului, in cazul in care se va dovedi ca a avut afaceri cu Catalin Voicu sau au facut impreuna trafic de influenta, Mircea Geoana va fi nevoit sa demisioneze din PSD.

Romania Libera: Cazul Voicu, faza II: urmeaza soacra lui Geoana

Cel mai probabil fostul presedinte al PSD va deveni "oaia neagra" a partidului daca tinem cont de faptul ca pe lista martorilor care urmeaza sa fie audiati de DNA va fi si soacra lui, asa cum dezvaluie si Romania Libera in editia de marti.

Se pregateste acum Pantelimon Bostina, procurorul suspectat ca i-ar fi asigurat protectie soacrei lui Geoana. Pantelimon Bostina, fost adjunct al Sectiei Parchetelor Militare, urmeaza a fi audiat la DNA in dosarul in care senatorul PSD Catalin Voicu a fost arestat preventiv pentru ca ar fi facut trafic de influenta in mai multe dosare civile si penale, iar judecatorii Florin Costiniu si Cristian Jipa, de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, au fost pusi sub invinuire alaturi de oamenii de afaceri Costel Casuneanu si Marius Locic, sustin surse judiciare.

Bostina apare in transcrierile convorbirilor senatorului PSD Catalin Voicu, interceptate de procurori la restaurantul Select din Capitala. Potrivit stenogramelor publicate in presa, Catalin Voicu i-a relatat senatorului PSD Alexandru Mazare despre intalnirile sale cu procurorul Bostina, la care a participat si colegul sau de partid Miron Mitrea, pentru a rezolva favorabil dosarul sotiei acestuia, Manuela. Alaturi de Bostina vor fi audiati la DNA si sotii Miron si Manuela Mitrea, beneficiara traficului de influenta, dupa cum se lauda Voicu in convorbirile sale.

Contactat telefonic, Pantelimon Bostina a confirmat ca s-a intalnit de cateva ori cu senatorul Voicu la restaurantul Select. El a negat ca ar fi intervenit in vreun dosar la rugamintea senatorului PSD. "Il cunosc pe Voicu inca de pe vremea cand el a fost numit aghiotantul primului procuror general postdecembrist, Gheorghe Robu. Dupa ce n-a mai lucrat la Parchetul General, a venit in vizita pe la noi. De-a lungul timpului, m-am intalnit de cateva ori cu el la restaurantul Select, dar nu pentru a interveni in dosare", a declarat Bostina.

Potrivit documentelor, Bostina ar fi fost posibil actor in solutionarea dosarului de revolutionar al Margaretei Costea, soacra presedintelui Senatului, Mircea Geoana. Mai precis, in calitate de adjunct al Sectiei Parchetelor Militare, el ar fi trimis dosarul penal al Margaretei Costea la Parchetul Judecatoriei Sectorului 1 al Capitalei, unde soacra lui Geoana a primit neinceperea urmaririi penale.

De asemenea, surse judiciare sustin ca numele lui Bostina ar fi fost vehiculat si in legatura cu Ionut Costea, fiul Margaretei Costea, care a ocupat mai multe functii publice de-a lungul timpului. Bostina si membrii familiei Costea urmeaza a fi audiati de procurorii DNA intr-o parte secretizata a dosarului Voicu, sustin sursele noastre.

Puterea: Misiunea lui Oprea: destructurarea PSD

Si nu ar fi suficient ca se saboteaza singurii, cei din PSD primesc ajutor si din afara atunci cand e vorba de pierderea imaginii. Puterea scrie in editia de marti presedintele Traian Basescu nu uita si nu iarta. In 2001, PSD avea intentia de a destructura PD. Acum, prin interpusi - UNPR - plateste cu aceeasi moneda si incearca destructurarea PSD. In 2001 miza nu era insa eliminarea PD de pe scena politica.

In cadrul dezbaterilor de luni din Senat, de la motiunea simpla inaintata de PSD - "Guvernanti, opriti umilirea pensionarilor si militarilor romani"- ministrul apararii, Gabriel Oprea, totodata lider al nou - infiintatului UNPR a scapat, fara sa-si dea seama, o informatie care explica multe din intamplarile de pe scena politica. Concret, Oprea a spus care este misiunea noului partid care s-a infiintat pe 1 mai. " UNPR va sparge monopolul PSD si il va detrona din pozitia de principal exponent al stangii. (...) Ceea ce parea imposibil a devenit iminent, steaua PSD apune", a declarat fara sa clipeasca Oprea, desi acest subiect nu avea nici o legatura cu textul motiunii simple aflate in dezbatere.

Amenintarea care planeaza asupra PSD nu este singulara. Destructurarea politica a partidelor politice a operat inca din primele luni de dupa caderea comunismului si, in genere, au fost vizate formatiunile politice considerate ca fiind adversare redutabile ale puterii sau ale sefului statului.

Primul partid destructurat a fost PNTCD. Adica principalul partid opozant al FSN si al presedintelui Ion Iliescu. In chiar anul 1990, nu mai putin de cinci partide s-au format cu sprijinul membrilor PNTCD. Nici unul dintre cele cinci partide nu a reusit sa intre vreodata in Parlament, iar astazi mai exista doar unul singur - PNDC - care obtine rezultate doar in doua-trei judete in alegerile locale. In iunie 1997, PDSR (PSD de astazi) devine victima a destructurarii, cand un numar de aproape 30 de parlamentari parasesc partidul dupa congres si formeaza ApR. (La vremea respectiva PDSR se afla in opozitie, dar, din punctul de vedere al numarului de parlamentari, putea incurca socotelile puterii vremii - PNTCD-PD-PNL-UDMR.) ApR, dupa ratarea intrarii in Parlament in anul 2000, a fuzionat cu PNL, o mica parte a membrilor acestei formatiuni indreptandu-se spre PUR (PC-ul de astazi).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#soacra Geoana audiata DNA, #Radu Berceanu taxa fite, #Oprea desfiintare PSD , #PSD