Serban Nicolae, apropiat al lui Iliescu, cere Congres extraordinar in PSD

Marti, 22 Noiembrie 2011, ora 15:09
2546 citiri
Serban Nicolae, apropiat al lui Iliescu, cere Congres extraordinar in PSD
Foto:Romania Libera

Fostul senator Serban Nicolae, cere organizarea unui congres extraordinar al partidului, din cauza dezordinii din partid, mentionand mai ales schimbarea lui Marian Vanghelie din fruntea PSD Bucuresti si schimbarea lui Mircea Geoana din fruntea Senatului.

"Situatia cea mai grava este cea data de organizarea interna a partidului. PSD este intr-o stare de incoerenta organizatorica, improvizeaza si mentine o incertitudine nefireasca atat in ceea ce priveste colaborarea in cadrul USL la nivel local in multe cazuri, cat si in ceea ce priveste rezerva de cadre si criteriile de promovare, mai ales din perspectiva anului electoral 2012 (...)Fac un apel pentru declansarea unui Congres al partidului cat mai curand posibil. Un Congres adevarat, onest, fara festivisme si fara compromisuri de culise", se arata in scrisoarea lui Serban Nicolae, care a ocupat si functia de consilier prezidential in mandatului lui Ion Iliescu.

"Un Congres clarificator, cu toate functiile puse deschis in competitie. Un Congres care sa traseze limpede si ferm liniile politice de actiune ale partidului pentru perioada urmatoare. Un Congres pentru PSD si nu impotriva vreunuia dintre liderii ori membrii sai. Pana atunci, impuneti un moratoriu asupra tuturor deciziilor recente care au generat conflicte si confuzii. Avem nevoie de solidaritate si de claritate. Avem nevoie sa redevenim numarul unu. Eu cred ca si romanii vor aceleasi lucruri", sustine Serban Nicolae.

Fostul senator PSD, ultima data secretar de stat in MAI in 2009, cunoscut fiind ca un apropiat al lui Ion Iliescu, apreciaza ca au fost "doua actiuni recente au torpilat grav demersurile politice ale PSD in spatiul public", respectiv decizia Comitetului Executiv National privind organizatia PSD a Municipiului Bucuresti si cea a Biroului Permanent National privind inlocuirea lui Mircea Geoana din functia de presedinte al Senatului.

"Decizia Comitetului Executiv National nu are baza statutara. Aici nu este loc de nuante. Nici o dispozitie statutara nu permite inlocuirea presedintelui PSD Bucuresti (indiferent cine este acesta!) cu un "comitet coordonator" (indiferent din cine este compus acesta!). Temeiul invocat public viza, eventual, dizolvarea Biroului Permanent al PSD Bucuresti (art. 158 lit. j din Statutul PSD). Indiferent de temei ori de motivatie, decizia s-a luat fara a se face o analiza a activitatii PSD Bucuresti, fara a se convoca vreuna dintre structurile de conducere ale acestei organizatii si fara a determina conditiile si durata interimatului impus organizatiei", remarca fostul senator.

"Decizia BPN in cazul lui Mircea Geoana este la fel de confuza. Diversi lideri au facut afirmatii contradictorii cu privire la ce anume s-a decis - sa fie inlocuit Mircea Geoana la sefia Senatului cu Titus Corlatean, sa i se ceara lui Mircea Geoana sa accepte un schimb de functii cu Titus Corlatean, ori sa se inceapa demersurile de inlocuire dar numai dupa ce se va determina procedura care asigura mentinerea functiei la grupul senatorial PSD.

Ceea ce a urmat, declaratiile lui Victor Ponta in contradictie cu cele ale domnilor Ion Iliescu si Adrian Nastase, solicitarea de excludere a lui Mircea Geoana din PSD, culminand cu unul dintre cele mai penibile momente din istoria PSD, constituit din reuniunea si decizia Comisiei Nationale de Arbitraj si Integritate Morala din 13 noiembrie, a intarit imaginea de partid in degringolada, avand cu totul alte preocupari decat cele ale romanilor si capabil sa aloce incomparabil mai multe resurse reglarilor interne de conturi decat rezolvarii problemelor grave ale societatii (de salutat, totusi, atitudinea rezervata si echilibrata a majoritatii liderilor locali, jenati de intreaga situatie)", mai spune Nicolae, in acelasi document.

"In orice caz, ambele situatii mentionate au aparut surprinzator si nejustificat, nefiind clar nici pana azi de ce a fost nevoie de lansarea acestor teme in spatiul public. Este incredibil ca avem colegi care cred (sau doar pretind) ca aceste actiuni sunt utile partidului si erau necesare. Nu sunt utile partidului si nu pot aduce vreun beneficiu politic. Sunt actiuni profund daunatoare, generatoare de confuzii si amplificatoare de tensiuni interne", mai comenteaza fostul senator actiunile recente.

"La aproape doi ani de la preluarea cvasi-totala a Puterii de catre PDL, partidul nostru este incapabil sa recupereze increderea opiniei publice si statutul de "cea mai importanta forta politica a tarii".

Nu pun sub semnul intrebarii colaborarea cu PNL si PC. Aceasta este una dintre putinele actiuni politice bune din ultima perioada. Dar, situarea PSD pe o pozitie incerta cu privire la capacitatea de a impune masurile economico - sociale asteptate de populatie si specifice principiilor unui partid social - democrat, stabilirea, inca de pe acum, a candidatului pentru alegerile prezidentiale din 2014(!?), mentinerea PSD in siajul temelor politice parazite lansate de Traian Basescu - revizuirea Constitutiei, reducerea numarului de parlamentari, reorganizarea administrativ - teritoriala a Romaniei, comasarea alegerilor etc.) determina, pentru partid, imaginea unei formatiuni care, nu doar ca nu-si poate regasi forta politica de altadata, dar nici nu ar putea iesi vreodata din "balaceala" politica orchestrata de actuala Putere", mai spune el.

USL nu domina

Serban Nicolae mai spune, in scrisoare, si ca e o iluzie faptul ca USL domina in preferintele electoratului, intrucat rezultatele de la alegerile partiale arata altceva.

"Este superficiala si naiva opinia potrivit careia PSD (prin USL) domina in preferintele electoratului. Rezultatele de la alegerile parlamentare partiale, in special cel de la Neamt, arata ca PDL isi mentine capacitatea organizatorica si financiara de a castiga, chiar daca aceasta capacitate se bazeaza exclusiv pe fraude si pe comportament abuziv. Rezultatul de la Maramures are cu totul alte conotatii (pe care, personal, le cunosc foarte bine) si nu este relevant la nivel national", mai afirma Serban Nicolae in scrisoarea adresata CEx.

Fostul senator PSD este de parere ca nu doar Romania se afla in criza, ci si PSD "se afunda incet, dar constant, in propria criza".

El face si o trecere in revista a momentelor importante pentru PSD, in ultimii ani, pornind de la momentul 2004, "ultimul an in care Partidul Social Democrat si-a mentinut, pe date reale, rezultate din vot, statutul de cel mai important si mai puternic partid al tarii".

Serban Nicolae aminteste, rememorand perioada de dupa 2004, "seria de atacuri violente si aberante la adresa domnului Ion Iliescu lansata de unii "colegi", uniti in ceea ce presa a numit mai tarziu "grupul de la Cluj", care a determinat "si victoria lui Mircea Geoana la Congresul partidului din 2005". Social-democratul se refera apoi la " sacrificarea" lui Adrian Nastase prin retragerea sprijinului politic si pierderea functiei de presedinte al Camerei Deputatilor pentru PSD in 2006.

El reclama si "deplasarea importantei functiei de secretar general al partidului catre o predominanta politica, in detrimentul organizarii interne, ceea ce a slabit si, in unele cazuri, a eliminat coeziunea si caracterul unitar al structurilor teritoriale ale PSD, amplificand conflictele personale, faramitarea organizatorica si ineficienta politica; din acest punct de vedere, mandatul lui Titus Corlatean, obtinut prin victoria in fata lui Miron Mitrea, este edificator".

Nicolae se refera si la "incalcarea propriilor decizii privind stabilirea candidatului la Primaria Generala a municipiului Bucuresti avand drept consecinta indepartarea lui Sorin Oprescu din PSD, candidatul victorios din 2008", precum si la intrarea la guvernare alaturi de PDL, ambele aspecte calificate drept greseli.

"Toate aceste decizii si actiuni au determinat, incet dar constant, erodarea PSD, slabirea structurii organizatorice si diminuarea increderii populatiei in capacitatea partidului de a asigura o alternativa actualei Puteri. Inconsistenta si inconstanta au caracterizat si, din pacate, inca mai caracterizeaza actiunea politica a PSD.

Suspendarea lui Traian Basescu in 2007 nu a fost sustinuta de intreg partidul, lideri cu functii la nivel national manifestandu-si public scepticismul sau chiar critica fata de acest demers. Cam aceiasi au mentinut permanent o relatie "personala", atat cu Traian Basescu, cat si cu unii lideri ai PDL, fie pe fata, fie pe ascuns, sub diverse pretexte (revedeti, in acest sens, zambetele largi si gesturile amicale la depunerea juramantului de catre ministrii PSD din guvernul Boc)", se mai precizeaza in scrisoarea semnata de Serban Nicolae.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Edilul general, Nicuşor Dan, afirmă că PSD începe să se delimiteze de Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei la Primăria Capitalei, şi susţine că acest lucru corespunde cu orientarea...
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
#Serban Nicolae congres extraordinar, #Nicolae congres extraordinar PSD , #PSD