Cum se va redesena scena politica dupa excluderea lui Geoana si vanatoarea DNA (Opinii)

Joi, 24 Noiembrie 2011, ora 00:35
7352 citiri
Cum se va redesena scena politica dupa excluderea lui Geoana si vanatoarea DNA (Opinii)
Foto: Arhiva (Antena3)

Evenimentele din aceasta perioada, in primul rand excluderea lui Mircea Geoana din PSD si ofensiva DNA asupra principalului partid de guvernamant, ar putea marca inceputul unor transformari spectaculoase pe scena politica, transformari care ne-ar putea aduce la alegerile din 2012 in fata unui peisaj politic complet diferit de cel actual.

Cu siguranta, Mircea Geoana nu se va duce la manastire dupa ce Victor Ponta l-a dat afara din partid. A anuntat de la inceputul scandalului ca eventuala plecare din PSD nu va echivala cu incheierea vietii sale politice. Si are la dispozitie cateva variante.

Fie se duce la UNPR, acolo unde insa nu il asteapta chiar prieteni, ci oameni care au plecat din PSD din cauza lui sau chiar dati afara de el, cum este chiar Gabriel Oprea. E drept ca Mircea Geoana are un obraz foarte gros si o coloana de contorsionist, dar chiar si asa nu ii va fi prea comod sa-i aiba sefi pe fostii sai dusmani.

Are si posibilitatea sa faca o formatiune politica noua, alaturi de cei care il vor urma, ceea ce insa depinde de numarul lor. Caci multi au promis sa-i fie alaturi la bine si la rau, insa la o adica, nu stiu cati dintre ei vor si trece la fapte. Vom vedea zilele acestea cate demisii si cat de grele vor fi puse pe masa lui Victor Ponta.

O a treia cale ar fi sa rebranduiasca o formatiune deja existenta si aflata in conservare, gen PIN.

Indiferent care va fi, pana la urma, solutia aleasa, Mircea Geoana va lua cateva procente ale USL dupa el. Cate anume, depinde de dimensiunea bucatii pe care o va lua din PSD. Procentele acestea vor intari o alternativa de centru stanga la USL, caci si daca nu va intra in UNPR, este foarte probabil ca formatiunea lui Mircea Geoana sa se alature platformei lansate de Marian Sarbu, USP, menita tocmai sa rontaie din electoratul de stanga al USL, pe "un proiect national important", desigur, dupa cum anticipa deja Ion Bazac, un aliat al fostului presedinte PSD.

In mod normal, pierderea catorva procente nu e chiar un capat de lume, dar pentru USL, diferenta intre 51% si 49%, de exemplu, ar putea fi demolatoare, caci aceste doua mici procente ar face de fapt diferenta dintre Putere si Opozitie.

Deja USL este la limita si, daca in urmatoarea perioada va scadea sub 50%, acolo unde unele sondaje o plaseaza deja, este posibil ca uniunea sa nici nu supravietuiasca pana la alegeri, caci o va spulbera panica provocata de spectrul prelungirii opozitiei.

Excluderea lui Mircea Geoana ar putea crea mari probleme si pentru Sorin Oprescu, daca printre cei care-l vor urma va fi si Marian Vanghelie. UNPR are deja doi primari de sector puternici, Niculae Ontanu si Catalin Popescu Piedone. Daca si sectorul 5 defecteaza din zona USL, nu stiu in ce masura victoria actualului primar general va mai fi asa de sigura.

Dar nici PDL nu se simte bine. Actiunile DNA scot la iveala un partid corupt pana in maduva oaselor. Dar nu numai imaginea e in suferinta. Procurorii DNA destructureaza retele importante ale partidului, retele pe care se intemeia si finantarea acestuia, dar si logistica pentru castigarea alegerilor. E drept, PDL parea sa se afle pe un trend usor crescator in sondaje facute inainte de socurile recente, dar este posibil ca el sa se spulbere, cu atat mai mult cu cat cazul Apostu a aruncat suspiciuni serioase si asupra lui Emil Boc.

Daca vor mai fi cateva astfel de lovituri, iar Traian Basescu anticipa ca ele sunt iminente, este posibil ca PDL sa se destructureze. Dar Noua Republica este in pozitie de start, tocmai pentru a prelua partea buna a democrat liberalilor. N-as ignora potentialul acestui proiect pe care Traian Basescu nu s-a sfiit sa-l salute, la nivel de principiu. Si cum sa nu-l salute cand la el lucreaza cu sarg tocmai fostul sau consilier, Sebastian Lazaroiu? De asta sa fi fost ejectat el cu atat violenta din Guvern (cam ca Mircea Geoana din PSD)?

Adaugati noul partid al maghiarilor, asa-numit al lui Laszlo Tokes, la vremea lui exclus din UDMR), adaugati faptul ca este foarte probabila schimbarea sistemului de vot, adaugati redesenarea colegiilor. Nu-i asa ca alegerile din 2012 ar putea deveni, pana la urma, foarte interesante?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
O campanie de susținere pentru candidatura lui Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO, a fost demarată în online. Inițiativa, care se recomandă drept o „platformă...
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
#mircea geoana exclus psd, #mircea geoana partid nou, #DNA coruptie PDL sondaje , #PSD