Cum va scapa PSD de Geoana

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 18 Decembrie 2009, ora 22:55
6939 citiri
Cum va scapa PSD de Geoana
Foto-montaj: Ziare.com

Sau nu. Daca PSD se va descotorosi de Mircea Geoana..., caci inca jocurile nu sunt facute, atunci in partidul social-democrat se va dezlantui cea mai sangeroasa lupta pentru putere.

Ar fi simplu daca in PSD ar exista doar doua grupari - cei care sa il sustina in continuare pe Geoana si cei care isi doresc schimbarea liderului partidului. Insa partidul s-a descompus, a devenit luptelor de gherila intre tot atatea grupari cate nume sunt vehiculate in presa cu sanse de a accede la sefia PSD.

Alegerile nu au fost pierdute doar din cauza prostiilor si gafelor facute de Geoana in ultima saptamana. Traian Basescu a castigat alegerile prezidentiale si pentru ca "sistemul si mecanica" de partid portocalie au functionat mai bine si mai organizat in ziua alegerilor decat cele ale partidului social-democrat. Insa Geoana a pierdut alegerile si pentru ca gasca din spatele sau s-a napustit la putere in decembrie 2008, intrand la guvernare alaturi de PD-L, in ciuda multor voci din partid care avertizau ce pericol poate sa insemne acest compromis.

Cat de mult au pierdut PSD si Mircea Geoana prin aceasta miscare s-a vazut pe 6 decembrie, cand nu au reusit sa castige cu tot cu Crin Antonescu in spate si cu partidul liberal.

Pierzand alegerile pe mana lor, Geoana si sustinatorii sai stiu foarte bine ca ar trebui sa isi dea demisia si sa lase locul liber in grup. In acelasi timp, ei stiu foarte bine ca inca nu a venit momentul sa faca acest pas, caci puterea celorlalte tabere si factiuni inca nu a crescut atat de mult incat sa poata sa isi impuna vointa. Din punctul de vedere al calcularii pasilor pe care fiecare tabara ii face, gruparea lui Mircea Geoana, cu Hrebenciuc, Vanghelie, Nica si restul inca mai poate sta linistita. Nici gruparea de la Cluj nu are forta sa atace decisiv acum, nici mini gruparea fostilor Ion Iliescu si Adrian Nastase, nici cei din spatele lui Diaconescu si Mitrea, iar marii baroni din teritoriu inca nu stiu pe cine sa aleaga dintre acestia.

Geoana in fruntea PSD inca reprezinta, pe de alta parte, un confort pentru majoritatea factiunilor care abia acum isi aduna munitiile de atac si isi fac planurile de atac. Ei stiu cu totii ca cel care va veni la sefia partidului trebuie sa reprezinte o garantie ca partidul dupa pribegiul prin pustietatea opozitiei trebuie sa loveasca fara gres puterea peste trei ani.

Acesta ar trebui sa fie singurul principiu care ar trebui sa ii determine sa actioneze. Mircea Geoana a dat o lectie negativa partidului pe care nu ar trebui sa o uite viitorul lider: daca nu ai carisma si forta necesara sa covingi prin tine insuti, oricat de puternic ar fi partidul, oricat de multe voturi ar aduce "masinaria" din tara, nu ai nicio sansa sa castigi alegerile in fata unui PD-L tot mai puternic si a unui partid liberal in crestere vizibila de la an la an in spatele lui Crin Antonescu.

Pana acum, dintre toata numele vehiculate pentru sefia PSD, niciunul nu intruneste toate calitatile care sa il recomande pentru aceasta pozitie. Singurul care ar putea deveni un astfel de lider pentru PSD este Sorin Oprescu. Cine se va alege castigator, atunci cand timpul lui Geoana se va fi terminat, inca nu se poate nici macar banui. Dar se stie sigur ca, daca PSD va juca atunci din nou pe o carte falsa la cacialma, nu va avea niciodata sansa sa se bata de la egal la egal nici cu PNL-ul, nici cu PD-L-ul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Mircea Geoana sefie PSD, #conducere PSD, #lupta politica PSD , #PSD