Cum vede Mircea Geoana sistemul fiscal?

Luni, 11 Octombrie 2010, ora 12:42
1128 citiri
Cum vede Mircea Geoana sistemul fiscal?

Fostul presedinte al PSD, Mircea Geoana, sustine ca solutia cotei unice a fost una de moment si ca, in prezent, Romania trebuie sa gaseasca o alta forma de impozitare.

"Cota unica a fost o versiune buna, intr-o perioada relativ primitiva a dezvoltarii capitalismului in Europa emergenta.

Pentru etapa respectiva a fost o solutie, desi eu cred ca in 2005 cand a fost introdusa, in conditiile in care economia romaneasca deja avea o cota de crestere de 9%, acea reducere de fiscalitate a condus la supraincalzire si, intr-o maniera directa, la criza pe care o traversam astazi", a declarat Mircea Geoana, intr-un interviu pentru Bloombiz.ro.

Din punctul sau de vedere, este nevoie de scaderea poverii fiscale, dar pentru o economie dezvoltata si pentru dirijarea resurselor din societate catre zone mai competitive sau pentru protectie sociala, o cota diferentiata este mai utila si mai flexibila.

"Este o problema de timp pana cand toate tarile vor trece la ceea ce se intampla in Germania, in Franta si Marea Britanie. Nici o tara dezvoltata nu are cota unica, ci numai tarile care sunt la inceput de drum adopta o astfel de solutie", continua Geoana.

In ceea ce priveste taxarea capitalului, Geoana este de acord ca Romania trebuie sa fie mai competitiva, sa creeze facilitati fiscale pentru a atrage capital si pentru a diversifica investitiile in economia romaneasca.

"Nu cred ca o competitie catre uniformitate in politica fiscala reprezinta o solutie pntru viitor. E ca si cum ai canta la pian cu o singura clapa. O cota diferentiata permite stimularea investitiilor private in sanatate sau educatie prin deductibilitati si permite incurajarea cercetarii-dezvoltarii-inovarii prin avantaje fiscale pentru firme.

Pentru familiile din clasa mijlocie inseamna o sansa de a-si plasa economiile si eventualele intentii antreprenoriale catre zone mai interesante, in zone in care nu pot concura marile corporatii si marile banci", sustine fostul lider PSD.

Mircea Geoana vede lipsa de incredere a romanului in capacitatea statului de a folosi eficient taxele si impozitele drept o mare problema.

"Adevarata problema nu este nivelul fiscalitatii, ci este capacitatea ca banii din taxe si impozite sa se regaseasca in infrastructura, in educatie, in sanatate, in protectia mediului, in ordine publica de mai buna calitate in Romania. In paralel cu regandirea sistemului de fiscalitate trebuie regandit si rolul statului si eficienta acestuia", continua el.

Seful Senatului vede in cota unica a fost o versiune care a fost buna intr-o perioada relativ primitiva a dezvoltarii capitalismului in Europa emergenta.

"Pentru etapa respectiva a fost o solutie, desi eu cred ca in 2005 cand a fost introdusa, in conditiile in care economia romaneasca deja avea o cota de crestere de 9%, acea reducere de fiscalitate a condus la supraincalzire si, intr-o maniera directa, la criza pe care o traversam astazi.

Se putea merge fara probleme cu cote mai reduse. Nimeni nu se plangea de impozitarea diferentiata in anul 2003-2004, pentru ca era un sistem predictibil si transparent. Cred ca mai multe instrumente de stimulente fiscale si de reduceri fiscale ar permite societatii romanesti sa fie mai diversificata in ceea ce face. Cred ca ar fi mai mult castig pentru IMM-uri si chiar si pentru cei care sunt in acest moment intr-o situatie mai dificila a nivelului de trai si al veniturilor", conchide el.

Citeste si:
Kelemen Hunor, despre încrederea între membrii coaliției: ”Suntem pe un drum bun, dar nu așteptați minuni”
Kelemen Hunor, despre încrederea între membrii coaliției: ”Suntem pe un drum bun, dar nu așteptați minuni”
Liderul UDMR Kelemen Hunor susține că relația între membrii coaliției de guvernare este la început de drum. Președintele UDMR a spus marți seara că a propus coaliției instituirea unei...
Kelemen Hunor neagă scandalul din coaliție și spune că Iohannis „a vrut să ştie care sunt priorităţile pentru perioada următoare”
Kelemen Hunor neagă scandalul din coaliție și spune că Iohannis „a vrut să ştie care sunt priorităţile pentru perioada următoare”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, afirmă că reprezentanţii partidelor din coaliţie nu s-au "certat", însă au întâlniri dese pentru a discuta pe teme de actualitate. În ceea ce...