Dorintele si "putirintele" lui Mircea Geoana (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 16 Ianuarie 2015, ora 08:47
5266 citiri
Dorintele si "putirintele" lui Mircea Geoana (Opinii)

Mircea Geoana, cu Marian Vanghelie in spate, mi se pare tot mai avantat.

Cei doi au anuntat ca un grup consistent de parlamentari PSD, fara numar exact si cu atat mai putin nume concrete, este gata sa voteze o motiune de cenzura impotriva Guvernului Ponta si ca in cateva saptamani vom avea un nou guvern.

Apoi, la Adevarul Live, Mircea Geoana a dat un si mai bun contur ideii: "Daca facem o chestiune, vreau sa fiu liderul noului PSD, al stangii. (...) In 10-12 zile, un grup de initiativa pentru PSD va fi lansat oficial. Acest lucru va fi oferit in primul rand colegilor din PSD.

Noul PSD poate lua contur prin doua modalitati - fie prin refondarea din temelie a PSD, ceea ce e o alternativa pentru mine sau, daca din motive sinucigase, lumea se agata de Ponta, Dragnea - asta este! Varianta unui nou produs politic este la fel de activa si posibila."

Este normal ca orice politician sa isi doreasca sa ajunga in varful ierarhiei. Dl Geoana a si fost acolo, a fost si foarte aproape sa ajunga la cel mai inalt nivel in ierarhia statului. Dar nu inteleg cum vede dl Geoana in mod concret punerea in practica a planurilor domniei sale.

Pentru ca a discuta despre o mare coalitie PSD-PNL, de care vorbeste dl Geoana, adica de un echilibru cu PNL, bloc mare de dreapta, PSD trebuie sa ramana in forma actuala, adica un partid intreg. Daca ramane un partid intreg nu prea vad cum ar putea in mod concret dl Geoana sa ajunga liderul lui. Pana una alta, dl Geoana este in afara PSD. A fost exclus. La fel ca dl Vanghelie.

Congresul din martie ar putea fi amanat. Si alta cale de schimbare a conducerii partidului nu exista.

Dar sa zicem ca nu va fi amanat, dupa cum vrea Victor Ponta. Simplul fapt ca ar avea in spate un grup de parlamentari dispusi sa-l rastoarne pe Victor Ponta nu e suficient pentru ca dl Geoana sa si devina presedintele PSD. Cum sa ajunga dl Geoana din afara partidului presedinte al partidului?

Ar trebui sa fie intai macar reprimit, ceea ce nu cred ca Victor Ponta va accepta. Si daca nu e primit, trebuie sa aiba un reprezentant care sa candideze pentru el, cum ar veni, care sa castige sa il reprimeasca rapid si sa-i inmaneze puterea.

Nu vad acest reprezentant puternic al lui Mircea Geoana in acest moment. Si chiar daca e atat de puternic pentru a castiga, oare de ce i-ar ceda apoi puterea lui Mircea Geoana?

Mai degraba pare ca dl Geoana incearca, din afara, un fel de lovitura de palat, sugerandu-le social democratilor ca, daca forteaza demiterea lui Victor Ponta, le garanteaza ramanerea la guvernare sub sceptrul lui, altfel ii trimite in opozitie.

Dar fara sa rastoarne Guvernul, nu vad cum il poate submina pe Victor Ponta, pentru ca vrabia din mana e intotdeauna mai importanta decat cioara de pe gard, iar Victor Ponta are guvernarea acum in mana.

Iar daca il rastoarna totusi, nu cred ca Romania poate astepta cuminte fara guvern congresul PSD si instalarea unei noi conduceri pentru ca tot PSD sa dea eventual premierul, poate chiar dl Geoana. In timp ce liberalii dorm, nu?

In plus, daca PSD actual si PNL actual guverneaza impreuna intr-o coalitie mamut, intram intr-o aberatie politica extrem de periculoasa. Cine mai e in opozitie? Care mai e alternativa? PMP, PP-DD si UDMR? Ar fi noaptea politicii.

Intr-un interviu pentru Ziare.com, Ioan Mirca Pascu spunea ca situatia de acum nu e noua, a mai vazut-o in 1997:

"Pierdusem alegerile, a fost un grup de oameni din PSD, in frunte cu dnii Melescanu si Cosea care au incercat sa preia conducerea partidului. N-au reusit, au spart partidul si au facut ApR. (...) La congres un grup de oameni care ii reprezinta (pe M. Geoana si M. Vanghelie - n.red), nu ei pentru ca nu mai sunt membri de partid, vor incerca sa obtina conducerea. Daca nu vor reusi, e de astepat sa incerce crearea unei noi forte politice."

Si cred ca are dreptate. Pe o minima logica politica, nu prea vad cum noul PSD al lui Mircea Geoana ar putea fi actualul PSD pe care domnia sa-l innoiasca.

Mai degraba, ar putea fi o noua formatiune politica de tip UNPR sau PLR, care sa se desprinda. Ceea ce si dl Geoana avanseaza ca a doua varianta de lucru.

Dar aceasta pozitie de lider al unui partid balama, care o vreme va avea si un statut juridic incert, nu-l face pe dl Geoana nici lider al stangii si cu atat mai putin premier, dupa cum mi se pare ca lasa sa se intelega ca nu i-ar displacea.

In plus, una e sa pui o sigla de partid pe o cladire si alta e sa faci cu adevarat un partid, cu structuri functionale in teritoriu. De fapt, sansa dlui Geoana ar fi sa preia bucata cu bucata structurile PSD pe care sa le reorganizeze. Si nu poate asta decat daca este intr-o pozitie favorabila. Adica la guvernare in timp ce restul PSD e in opozitie.

Si ca sa fie in pozitia aceasta cred ca ar trebui sa negocieze, fara conditii maximale, alipirea la o majoritate in jurul PNL si intrarea intr-un guvern dominat de PNL, intr-o pozitie cat mai buna si mai vizibila, de exemplu de ministru de Externe, care chiar cred ca i s-ar potrivi.

Si da, din aceasta pozitie, dl Geoana si noul sau PSD pot, teoretic, ajunge sa aspire consistent dintr-un PSD debusolat.

Sigur ca dl Geoana nu poate defila deocamdata oficial sub acest steag. Dar cred ca este suficient de experimentat incat sa intelega ca, realist vorbind, mai mult nu prea se poate.

Citește și:
Partidele de la putere, scădere ușoară, în timp ce USR și AUR câștigă procente. Ce formațiune a reușit să treacă pragul SONDAJ
Partidele de la putere, scădere ușoară, în timp ce USR și AUR câștigă procente. Ce formațiune a reușit să treacă pragul SONDAJ
CURS a publicat un nou sondaj de tip omnibus, realizat pentru luna martie, din care reiese că principalele partide aflate la putere, PSD și PNL, se află într-o ușoară scădere, punctele...
Alianța PSD-PNL ar urma să domine scena politică în viitor: ”Nu există voci care să spună că preferă altă soluție”
Alianța PSD-PNL ar urma să domine scena politică în viitor: ”Nu există voci care să spună că preferă altă soluție”
Decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti, Cristian Preda, a afirmat că este mai probabil ca înţelegerea PSD-PNL să continue, precizând că nu există vreo voce...
#Mircea Geoana Marian Vanghelie PSD, #guvern Ponta PSD , #PSD