Editorial: Geoana. Oarecum eliminat, dar inarmat

Autor: Cristian Mihai Chis
Marti, 14 Decembrie 2010, ora 23:59
2592 citiri
Editorial: Geoana. Oarecum eliminat, dar inarmat

Filmul in care l-au plasat colegii pe Mircea Geoana, dupa ce el insusi s-a cerut cap de afis deoarece nu si-a gasit echilibrul dupa noaptea in care a ajuns la Cotroceni pentru a pleca dimineata, ilustreaza principiul romanesc al paradoxului, cel care in a doua parte a constructiei contine sintagma "si cu sufletul in Rai".

Marturisesc ca nu pricep ce inseamna ca l-au suspendat din partid pe sase luni. Am senzatia ca temporar nu se mai afla in partid, in timp ce perceptia zice contrariul. Ma raportez, fireste, la ipostaza de presedinte al Senatului, functie pe care a obtinut-o datorita calitatii de membru PSD. Pe o logica simpla mergand, daca nu mai e membru, fie si temporar, timp de sase luni ar trebui numit in fruntea celei de-a doua institutii ca importanta din Romania alt fruntas socialist. Dar procedura nu prevede asemenea situatii. Daca ar fi legiferate toate aberatiile din societatea romaneasca, ar avea cate o biblioteca pentru fiecare materie juridica.

Totodata, motivatia conducerii PSD pentru suspendare este cusuta cu ata alba: Nerespectarea unei decizii privind exprimarea in public a opiniilor contrare pozitiei oficiale a partidului, un moratoriu incalcat de nenumarate ori, fara consecinte asemanatoare, de Miron Mitrea, Vasile Dincu, Ion Iliescu, Marian Vanghelie, Madalin Voicu sau Adrian Paunescu - doar cateva nume care-mi vin iute in minte.

Este limpede pentru toata lumea ca adevaratul motiv este postura de Gaga pe care a dorit fostul candidat al PSD la presedintie sa o lipeasca de imaginea lui Victor Ponta. Prestatie care a inceput cu critici usoare, de incalzire, si a culminat cu povestea legata de vizita la SOV, despre care, spune Mircea Geoana si confirma Cozmin Gusa, actualul lider l-a sfatuit sa minta.

Desigur ca Ponta s-a mulat cu bucurie si avant pe o tendinta existenta in partid, de rezolvare a "problemei Geoana". Cred ca sunt putini cei care s-au impacat cu vizita care a intors pe dos clasamentul alegerilor prezidentiale. Dar am senzatia ca suspendarea reprezinta o greseala.

Poporul pesedist stie ca Geoana a ramas cu o slabiciune, si ar fi trebuit sa-l ajute sa o depaseasca. Sa-l recupereze - n-o fi presedintele Senatului elementul cel mai indezirabil din partid, atata vreme cat la butoane mai exista indivizi care au tras puternic in jos, in toate alegerile, imaginea PSD.

Sa discute cu el, sa-i dea impresia ca nu este a cincea roata la caruta (in ciuda functiei sale), ca expertiza sa, in materie de relatii internationale, de pilda, poate fi valorificata, sa puna umarul pentru ca Geoana sa lase in urma momentul care l-a destabilizat emotional.

Ar fi fost o demonstratie de maturitate politica. Ceea ce Victor Ponta inca nu poate arata. Si e riscant. Dupa ce Mircea Geoana se va dezmetici, s-ar putea ca sedimentarea informatiei, cuplata cu labilitatea netratata, sa determine o reactie extrema. Si sa paraseasca partidul, generand un scandal pe care PSD nu si-l poate permite. Cauza precede si determina efectul. In situatia de fata, cauza ar putea fi lipsa de discernamant a lui Victor Ponta.

Citeste si:
USR cere demisia ministrului Energiei. Amenință cu moțiunea simplă în caz contrar
USR cere demisia ministrului Energiei. Amenință cu moțiunea simplă în caz contrar
Parlamentarii USR vor depune o moţiune simplă împotriva ministrului Energiei, Virgil Popescu, în cazul în care acesta nu îşi va da demisia, a informat, luni, purtătorul de cuvânt al...
Culmea demagogiei! Rareș Bogdan își reclamă colegii din PNL lui Macron
Culmea demagogiei! Rareș Bogdan își reclamă colegii din PNL lui Macron
Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a declarat duminică, 16 decembrie, că va merge în plenul Parlamentului European, unde va fi prezent și președintele Franței Emmanuel Macron, pentru a...