Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Geoana: 50.000 de locuinte se pot construi prin garantia statului

Sambata, 23 Mai 2009, ora 18:43
993 citiri
Geoana: 50.000 de locuinte se pot construi prin garantia statului

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat sambata, la Constanta, ca se pot construi prin programul "Prima Casa" 50.000 de locuinte.

"In estimarea noastra, se pot construi prin garantia statului spre 50.000 de unitati de locuinte, care pot sa insemne cateva zeci de mii de locuri de munca noi sau pastrate, ceea ce evident reprezinta un titlu prioritar al nostru", a spus liderul social democrat.

"De aceea, saptamana viitoare vom lansa la Bucuresti o intalnire specializata cu bancile specializate in credit ipotecar si cu asociatiile de constructori din Romania, pentru a putea sa vedem impreuna cu autoritatile locale care sunt pasii de urmat pentru a face dintr-un proiect de constructii de locuinte probabil cel mai important program pe care l-a avut Romania in investitii publice de foarte mult timp", a mai adaugat Geoana.

Geoana a spus ca discutiile viitoare pe aceasta tema vor avea in vedere doua probleme. Prima vizeaza TVA-ul, care in opinia sa trebuie sa fie cat mai mic pentru constructia de locuinte, iar cea de-a doua se refera la posibilitatea transferului de terenuri, din domeniul public catre autoritattile locale, cu titlu gratuit, pentru dezvoltarile imobiliare.

Mircea Geoana a vizitat sambata cartierul de locuinte pentru tineri care se construieste in Constanta, dupa ce a participat la lansarea candidatilor pentru PE in piateta Cazinoului din Constanta.

Ce este "Prima Casa"?

Ministerul Finatelor Publice (MFP) a invitat, saptamana trecuta, CEC Bank si alte cinci banci sa le prezinte proiectul Prima Casa, a declarat, vineri, vicepresedintele CEC Bank, Mirela Iovu, la The Money Channel Business Tour de la Bacau.

Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea, a anuntat, miercuri, la finalul sedintei de guvern ca executivul a aprobat prin memorandum programul "Prima Casa", prin care va garanta 80% din valoarea unui imprumut pentru cumpararea unei locuinte de catre persoanele fizice. Programul se adreseaza in special familiilor tinere, care nu au avut niciodata o casa in proprietate si nici nu au luat pana acum un credit ipotecar.

Resursele fondului vor fi asigurate dintr-un imprumut de 100 milioane euro, care va fi garantat de stat in proportie de 80%, prin Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, caruia ii va fi extins obiectul de activitate, putand garanta inclusiv creditele ipotecare ale bancilor.

Potrivit premierului Emil Boc, proiectul "Prima Casa" ar urma sa devina operational in cel mult 60 de zile.

Premierul a precizat ca "valoarea maxima a creditului ce va fi garantata este de 60.000 de euro" si ca bancile vor fi incluse in program doar daca solicita un avans de maximum 5% si daca au dobanzi scazute. El a precizat ca bancile vor fi selectate in urma unei licitatii organizate de Ministerul Finantelor.

Premierul a spus ca, prin alocarea celor 100 milioane pentru acest program prin Fondul de Garantare, ar putea fi achizitionate in 2009 locuinte in valoare de un miliard de euro.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#Geoana locuinte, #Prima Casa, #credite garantate stat , #PSD