Geoana: Acest buget pune samanta de razboi civil in Romania

Miercuri, 13 Ianuarie 2010, ora 15:04
4577 citiri
Geoana: Acest buget pune samanta de razboi civil in Romania

Presedintele PSD Mircea Geoana a afirmat miercuri ca ar trebui ca guvernantii sa dea dovada de mai multa "intelepciune" si mai putina "incapatanare" in privinta unor amendamente ale opozitiei care ar avea sustinerea inclusiv a unor parlamentari PD-L.

"Vom fi in favoarea amendamentelor care au bun-simt si, daca ar fi un pic mai multa deschidere si pana la urma mai multa inteligenta politica din partea guvernantilor, ar intelege ca o parte din amendamentele noastre sunt si in interesul lor, pentru ca nu cred ca este normal ca cineva sa-si doreasca ca in Romania sa inceapa un adevarat razboi civil, cu pensionarii in greva, cu salariatii din bugetari in greva, cu sectorul privat si-asa innebunit de taxe si de impozite.

Cred ca in acest moment ar trebui sa existe putin mai multa intelepciune politica si dorinta de a iesi dintr-un fel de puritanism: nu se poate modifica nimic fata de proiectul transmis de Guvern in Parlament Ce e Parlamentul, un fel de casuta postala in care pui timbru si dupa aia speri ca ai scapat de aceasta dezbatere? Va spun ca sunt parlamentari PDL care sunt de acord cu noi. De aceea, eu fac apel la putina luciditate", a comentat Geoana.

Liderul PSD a precizat ca parlamentarii partidului sau vor avea o "atitudine combativa" in Parlament, isi vor sustine in continuare amendamentele si vor vota impotriva proiectului de buget.

In privinta motivului intrunirii grupurilor, anume neintelegerile cu puterea privind echilibrarea bugetelor locale, presedintele social-democrat a calificat drept "cel putin neserios" ca membri ai PDL, inclusiv ministri, sa fie de acord cu anumite chestiuni, pentru ca apoi sa se revina asupra acelei conventii.

"Este nemaiintalnit in 20 de ani de democratie, schioapa cum este ea la noi in tara, ca o conventie si un lucru batut in cuie in Parlament sa fie rasturnat in cateva secunde, doar pentru ca undeva, intr-un for de partid, s-a decis niciun fel de deviere de la proiectul de buget prezentat de catre Guvern.

E absolut stupid, niciodata nu s-a procedat asa in Parlament. E pacat ca aceasta guvernare (...) a venit si cu aceleasi moravuri nenorocite. Acest buget pune samanta unui adevarat razboi civil in Romania (...) Nu se da dovada de tarie politica, ci de prostie politica", a sustinut liderul PSD.

Mircea Geoana a mentionat ca PSD nu doreste sa fie "Gica-contra" si "sa tergiverseze din motive tactice" adoptarea bugetului, dar ar fi "pacat de Dumnezeu" sa nu se accepte acele amendamente "de minim bun-simt" care ar fi inclusiv in avantajul guvernantilor. "Este un fel de incapatanare copilareasca. Dau cu capul in zid si o sa se mire dupa aceea ca o tara intreaga va fi in emotie sociala si-n nemultumire generalizata (...) Nu e normal sa sacrificam atatia romani pentru niste oameni incapatanati care nu inteleg, ca atunci cand vin idei bune, pe care inclusiv oamenii lor le sustin, sa nu le pui in practica. E mare pacat", a sustinut el.

Liderul PSD a fost intrebat daca s-a discutat in cadrul sedintei de grup despre sanctionarea cu excluderea a celor care nu vor vota corespunzator cu deciziile partidului. "Este un lucru elementar, in clipa in care se ia o decizia impotriva unui buget prost construit si care agraveaza criza, e firesc ca un partid social-democrat sa voteze impotriva, este un lucru elementar de disciplina de partid si sunt convins ca acest vot va fi masiv impotriva acestui buget", a spus Geoana.

Viceliderul grupului deputatilor PNL, Eugen Nicolaescu, a declarat miercuri, ca PD-L nu a respectat intelegerea politica privind repartizarea sumelor defalcate de la buget pentru echilibrarea bugetelor locale si ca, in aceste conditii, nu se asteapta ca bugetul sa fie votat pana vineri.

Dupa prima pauza de consultari, solicitata de PSD, viceliderul grupului social-democratilor din Camera, Aura Vasile, a precizat ca nu s-a ajuns la niciun rezultat si a acuzat PDL ca nu a respectat intelegerea politica de marti seara privind articolul 4. "In conditiile in care parlamentarii PDL nu au respectat intelegerea politica, grupul nostru solicita pauza de jumatate de ora sa discutam cu grupurile parlamentare cum vom actiona mai departe", a spus Aura Vasile.

Parlamentarii din comisiile reunite de buget finante au suspendat miercuri discutiile despre amendamentul aprobat initial de comisii legat de repartizarea sumelor defalcate din veniturile de la bugetul de stat pentru echilibrarea bugetelor locale, in lipsa reprezentantilor MFP la discutii.

Citește și:
Adevărata miză din spatele comasării alegerilor parlamentare și locale din 2024: ”Era gândită ca o modalitate de a se pune la adăpost”
Adevărata miză din spatele comasării alegerilor parlamentare și locale din 2024: ”Era gândită ca o modalitate de a se pune la adăpost”
Comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale în anul 2024 este un scenariu care a apărut pe agenda publică de când Florin Cîțu era încă liderul liberalilor, iar pe măsură ce se...
Mesajul lui Traian Băsescu de Ziua Națională a României: ”Oamenii politici responsabili trebuie să se gândească la un proiect de unificare cu Republica Moldova”
Mesajul lui Traian Băsescu de Ziua Națională a României: ”Oamenii politici responsabili trebuie să se gândească la un proiect de unificare cu Republica Moldova”
Fostul președinte Traian Băsescu a vorbit joi, 1 decembrie, despre beneficiile pe care le-ar avea cetățenii Republicii Moldova dacă țara s-ar uni cu România, potrivit tv8.md Fostul...