Geoana: Aderarea Ucrainei si Georgiei ar incuraja prooccidentalii din R.Moldova

Miercuri, 02 Aprilie 2008, ora 14:19
1419 citiri
Geoana: Aderarea Ucrainei si Georgiei ar incuraja prooccidentalii din R.Moldova

Presedintele PSD Mircea Geoana a declarat, miercuri, ca acordarea Planului de Actiune pentru Integrare - Membreship Action Plan (MAP) Ucrainei si Georgiei ar trebui sa incurajeze fortele prooccidentale din Republica Moldova sa se afirme, informeaza, miercuri, NewsIn.

"Nu putem vorbi despre MAP pentru Georgia si sa nu luam in discutie si Republica Moldova", a declarat Geoana, la Conferinta organizata de The German Marshall Fund.

Geoana a atras atentia ca nu poate fi ignorata "strategia inversa" dusa de Rusia recent si ca nu se poate trece cu vederea nici "pericolul transformarii Republicii Moldova intr-un stat confederal, o zona-tampon la granitele UE si NATO".

MAP este ultima etapa pe care o tara candidata trebuie sa o parcurga inaintea aderarii la NATO. Etapele anterioare sunt, in ordine, Partnership for Peace (Parteneriat pentru pace) si Intensified Dialog (Dialog Intensificat).

"MAP pentru Ucraina si Georgia trebuie sa incurajeze fortele proeuropene sa se manifeste si sa se impuna", a subliniat Mircea Geoana, presedintele Comisiei pentru afaceri externe a Senatului.

"Romania ar trebui sa insiste ca o prevedere explicita despre Moldova sa fie cuprinsa in comunicatul final al summit-ului", a adaugat Geoana.

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, la postul public de televiziune, in contextul discutiei despre extinderea NATO, ca obiectivul de politica externa a Romaniei este ca, pentru prima data in istorie, tara noastra sa fie inconjurata de state aliate. Basescu a precizat ca, pe langa invitarea Croatiei, Albaniei si Macedoniei si includerea Georgiei si Ucrainei in Planul de Actiuni in vederea aderarii la NATO, este nevoie de "o solutie globala pentru regiune".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Comandantul trupelor NATO în Europa a dezvăluit amploarea pierderilor forțelor aeriene ruse în Ucraina
Comandantul trupelor NATO în Europa a dezvăluit amploarea pierderilor forțelor aeriene ruse în Ucraina
Rusia a pierdut aproximativ 10% din aeronavele sale în mai bine de doi ani de război în Ucraina, a declarat șeful forțelor europene ale Statelor Unite, cu câteva săptămâni înaintea unei...
Avertisment sumbru al unui cunoscut istoric: ”Putin va ataca un stat NATO. Vă dau în scris”
Avertisment sumbru al unui cunoscut istoric: ”Putin va ataca un stat NATO. Vă dau în scris”
Istoricul Armand Goșu, expert în istoria politică a Rusiei, a declarat într-un interviu că nu are „nicio îndoială” că Putin va ataca un stat membru NATO, singurele necunoscute fiind...
#NATO, #Chisinau, #Moldova, #summit, #Mircea Geoana, #PSD , #PSD