Geoana contra PSD

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 13 Ianuarie 2010, ora 23:57
8957 citiri
Geoana contra PSD

Geoana nu are de luptat doar impotriva lui Mitrea, Diaconescu, Iliescu, Adrian Nastase si cine s-a mai fi inscris in tabara care vrea sa il vada disparut pe actualul lider al PSD. Geoana are o problema cu intreg partidul.

Mircea Geoana a dovedit ca nu poate fi niciodata un motor pentru partid, ba chiar, daca se incordeaza putin, se constituie intr-o frumoasa si amuzanta frana electorala pe trendul general al partidului. Pe langa asta, Geoana a demonstrat ca promisiunea lui, de la inceputul mandatului de presedinte al PSD, legata de reformarea si curatirea partidului, nu s-a materializat nici macar in intentie.

Ca nu a putut sa reformeze, ca nu a avut cu cine, ca nu a putut creste in popularitate peste partid, ca l-a inghitit "haita lu' Vanghelie", ca este artificial ca un cyborg pe orice scena ar urca, in fine, ca este inadecvat si inoportun in orice context politic...asta Geoana inca nu a constientizat.

Geoana a uitat si ca a promis in urma cu jumatate de an ca, daca va fi sa piarda alegerile prezidentiale, isi va depune mandatul in fata partidului. Acum declara ca oricine este liber sa se bata pentru sefia partidului, insa el nu cedeaza nimic. Mircea Geoana se preface ca nu vede ce masa solida a nemultumitilor s-a format peste tot in jurul sau. PSP este, poate mai mult decat oricare alta formatiune politica, un partid sfasiat si dezmembrat in cateva fractiuni, stranse in jurul a tot atator personalitati.

Ceea ce are nevoie cel mai mult in acest moment Partidului Social Democrat este un lider, un politician care sa urce partidul in sondaje, care sa il consolideze si sa ii stranga toti membrii in jurul unei idei. PSD trebuie sa se reuneasca in jurul catorva personalitati pentru a-si consolida un singur nucleu dur, care sa il faca sa reziste de-a lungul celor trei ani de Opozitie pe care ii are de petrecut de acum. In acelasi timp, noul lider al PSD va trebui sa fie capabil sa pregateasca partidul in Opozitie pentru a reveni in forta la viitoarele alegeri parlamentare. Mircea Geoana a avut tot timpul sa demonstreze ca nu poate realize nimic din toate acestea.

Din nefericire pentru soarta partidului cei care ar avea o sansa sa implineasca aceasta misiune nu au, din diverse motive, prea multi sorti de izbanda la conducerea PSD. Partidul Social Democrat ar avea nevoie acum de o personalitate precum cea a lui Ion Iliescu, incarcata insa cu forta pe care acesta a avut in anii '90, de o mana forte si o autoritate ca cea a lui Vanghelie si de o inteligenta precum cea a lui Nastase. Insa niciunul dintre aceste nume nu mai prezinta acum o garantie pentru relansarea partidului.

Ion Iliescu este depasit din toate punctele de vedere si nu mai are autoritatea de alta data in partid, plus ca fostul presedinte este dezavantajat si de varsta biologica in lupta cu valurile imense din PSD. Marian Vanghelie... ei bine, despre dansul mai bine sa nu vorbim deocamdata ca despre o posibilitatea de a ajunge vreodata la conducerea partidului. Sa ne limitam doar la glumele si ironiile in legatura cu garantiile sale.

Adrian Nastase a fost terminat de procesele si anchetele penale, iar dosarele pe care le taraie dupa el inca ii vor atarna in permanenta ca o ghiulea, iar miturile legate de averea sa, care inca mai supravietuiesc din perioada in care a fost premier, nu ii vor da niciodata alura unui lider credibil. Oferta lui Miron Mitrea pentru preluarea conducerii in PSD nu are insa nici sprijinul, nici forta de a atrage suficient de multi adepti.

In lupta pentru putere din PSD ar ramane astfel doar Mircea Geoana cu Cristian Diaconescu. O confruntare intre doua personaje oarecum identice, croite la aceeasi scoala a diplomatiei si facute pentru a nu fi niciodata abile in intalnirile politicii de strada, cu oamenii vii sau in dezbateri incordate de platou. Cu o incredere poate mai mare decat cea pe care o mai are Geoana, Cristian Diaconescu ramane un candidat la sefia PSD de la care nu se poate astepta niciodata sa fie un motor al partidului. Cel mult Diaconescu poate porni o reconstructie a PSD, la fel de necesara ca si pe vremea cand Geoana prelua sefia social-democratilor.

Peste toti contracandidatii sai posibili sau imposibili, Geoana ramane favoritul viitoarelor alegeri din cadrul PSD, tocmai pentru ca este cel mai puternic dinte cei slabi si cel mai bine infipt intre grupurile de interese din cadrul partidului.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Mircea Geoana presedinte PSD, #Presedinte PSD, #Miron Mitrea PSD, #Adrian Nastase PSD, #Cristian Diaconescu PSD, #Ion Iliescu PSD , #PSD