Geoana: Din banii de la FMI, doar 7 miliarde de euro vor fi folositi (Video)

Luni, 23 Martie 2009, ora 15:05
1837 citiri
Geoana: Din banii de la FMI, doar 7 miliarde de euro vor fi folositi (Video)

Presedintele PSD Mircea Geoana a explicat luni ca, din imprumutul de 20 de miliarde de euro de la Fondul Monetar International, doar 7 miliarde vor fi folositi, iar restul de 13 vor sta "in asteptare" la Banca Nationala si vor fi gestionati de aceasta.

"In acest moment, apare destul de clar ca acest imprumut extern este necesar si riscul de a nu avea acest imprumut este mare. (...) Este evident ca atat tinta de crestere economica se va modifica, dar este la fel de evident ca si deficitul bugetar va fi modificat in consecinta.

Un deficit bugetar de 4% sau mai mult va trebui sa reprezinte o garantare ca sursele pentru pensii si salarii vor fi neafectate", a spus presedintele PSD.

Geoana a explicat ca Guvernul are nevoie de 4-5 miliarde de euro pentru finantarea deficitului bugetar.

"Pentru a acoperi deficitul bugetar, aici ne indreptam catre o suma intre 4 si 5 miliarde de euro care merg la buget si finanteaza deficitul cheltuielilor de stat", a explicat presedintele Senatului.

Sindicatele cer modificarea legii salarizarii, pentru FMI

Presedintele PSD a spus ca o chestiune foarte importanta ramane pastrarea unei relatii constructive cu sindicatele, precizand ca fara contractarea acestui imprumut ar putea fi puse in pericol pensiile si salariile.

De cealalta parte, sindicalistii care au pichetat luni sediile PSD, PD-L si ministerului Muncii au declarat, dupa intalnirea cu ministrul Marian Sarbu, ca legea salarizarii trebuie rescrisa urgent, deoarece FMI nu este de acord cu unele sporuri salariale.

"Sporurile reprezinta o problema si mai mult ca niciodata avem nevoie sa rescriem legea de salarizare in sectorul public pe care sa o aplicam neintarziat. Solutia noastra: scriem grila salariala si punem la vedere toate categoriile salariale. Corectiile trebuie facute la cei care se afla sub grilele pe care noi le vom negocia si le vom stabili cu guvernul", a declarat Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical.

El a mai precizat ca, in ce priveste dimensionarea institutiilor, ar trebui ca fiecare sa fie analizata in parte, nu sa fie tratate la comun.

"In ceea ce priveste dimensionarea institutiilor, resursele umane, fiecare institutie trebuie luata caz cu caz. Nu poti sa aplici o formula unica la toata lumea, e o nebunie", a mai spus Dumitru Costin.

Sindicalistii au pichetat luni sediul PD-L, sediul PSD, dar si sediul Ministerului Muncii.

Sindicalistii nu sunt de acord cu ordonanta de urgenta care taie sporurile salariale. Concret, nu vor sa renunte la salariul de merit, la fondul de premiere si la indemnizatia de conducere.

Imprumutul nu va taia din salarii si pensii

Conditiile de acordare a unui imprumut extern, negociate in prezent de Romania cu FMI si Comisia Europeana, pentru reducerea cheltuielilor si cresterea veniturilor, vor fi aplicate gradual, intr-un interval de 3-6 ani.

Guvernul nu va dispune, in urma negocierilor cu FMI si CE, reducerea salariilor de baza si a pensiilor, asa cum s-a intamplat in Letonia si Ungaria, si nici masuri impotriva sistemului de protectie a familiilor cu venituri reduse.

Romania va trimite Fondului Monetar International, dupa finalizarea negocierilor de la Bucuresti, o scrisoare de intentie pentru incheierea unui acord de tip stand-by pe o perioada de doi ani, cu o scadenta de cinci ani pentru rambursarea imprumutului.

PSD se intalneste separat cu FMI

Geoana a mai anuntat ca o delegatie a ministrilor PSD, condusa de el, se va intalni in cursul zilei de luni cu reprezentantii FMI.

Din delegatia PSD va face parte vicepremierul Dan Nica, ministru al Admininstratiei si Internelor, ministrul Muncii Marian Sarbu, ministrul pentru IMM Constantin Nita si ministrul Sanatatii Ion Bazac.

De asemenea, delegatia FMI se va intalni azi cu liderii principalelor confederatii sindicale si isi va incheia vizita in Romania pe 25 martie.

FMI a luat in considerare unele masuri avansate de PSD

La sfarsitul discutiilor cu reprezentantii Fondului, Geoana a declarat ca acestia au fost de acord cu unele masuri avansate de PSD, masuri sociale ce ar veni in sprijinul celor cu venituri mici si foarte mici.

"Propunerile avansate de PSD au fost acceptate de FMI, printre care,

pentru pensionarii Romaniei, sa continue sa existe o politica legata de punctul de pensii, o politica de dirijare a unor resurse catre pensionarii cu venituri foarte mici in continuare", a declarat liderul PSD.

Geoana a explicat ca reprezentantii FMI au dat curs solicitarilor PSD pentru ca au inteles ca nu sunt cereri populiste, ci doar o protejare a romanilor cu venituri modeste.

"Reprezentantii FMI au inteles ca nu venim cu conditii populiste sau de tip electoral. Credem cu tarie ca nu trebuie sa sacrificam aici angajatii cu venituri foarte mici. Cei saraci nu trebuie sa plateasca la fel cu cei bogati costul acestui imprumut", a mai spus Geoana.

Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că nu se află în căutarea unui alt job internaţional după o poziţie atât de importantă la NATO. El a precizat că,...
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
#Mircea Geoana, #PSD, #sindicate, #imprumut FMI, #sporuri salariale, #legea salarizarii , #PSD