Geoana, doborat de monstruoasa coalitie condusa de... Geoana (Opinii)

Sambata, 12 Noiembrie 2011, ora 23:58
9939 citiri
Geoana, doborat de monstruoasa coalitie condusa de... Geoana (Opinii)
Foto: Arhiva

Mircea Geoana e un om la pamant. Aproape sa piarda sefia Senatului si la un pas sa fie exclus din partid. Cine l-a pus la pamant? O monstruoasa coalitie. Nu cea condusa de Victor Ponta. Din contra, cea condusa de el. Da, ati citit bine. Ajuns in fruntea PSD, acum cativa ani, in loc sa reformeze, chiar si timid partidul, Geoana a preferat sa se alieze cu o gasca de-a dreptul dubioasa, incepand cu Marian Vanghelie, trecand pe la "combinatorul" Hrebenciuc si ajungand la senatorul manuitor de judecatori, Catalin Voicu.

Astfel, si-a tras singur un glonte in picior, minandu-si sanse sa castige o alegere prezidentiala pe care, cu o strategie mai buna si cu oameni fara acuzatii grave pe langa el, le-ar fi castigat. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca ar fi dat dovada de curaj in partid, prin inlaturarea sau marginalizarea personajelor din categoria asta. Lucru pe care nu l-a facut, dand impresia ca e un oportunist care s-ar alia cu oricine. Lucru care il costa acum.

Mircea Geoana a ratat, in presedintia lui, o sansa exceptionala. Aceea de a "face treaba" si de a se departa de "caile vechi".

Intai cu reformistii, apoi cu "smecherii"

Mircea Geoana a fost presedinte al PSD, in 2005, rasturnandu-l, intr-o schimbare senzationala, pe insusi patriarhul partidului, Ion Iliescu. Cine erau principalii sai sustinatori, pe atunci? Oamenii din grupul de la Cluj. Adica o grupare de tipi, in general, inteligenti, decenti si bine intentionati. Si, mai ales, realmente reformisti si cunoscatori ai lucrurilor de care are nevoie Romania. Ei bine, grupul asta ii includea, printre altii, pe Vasile Dancu - un sociolog si un strateg de exceptie, pe un specialist precum Vasile Puscas, sau pe foarte apreciatul George Maior, actualul director al SRI. Pe atunci, seful sau de cabinet.

Sigur, majoritatea voturilor nu au venit de la acestia, insa o mare parte a strategiilor, da. Precum si incercarea de imbunatatire a imaginii de atunci. Sa ne amintim, printre altele, ca PSD a fost primul partid care a sustinut decis votul uninominal. Paradoxal, pentru o formatiune care adusese, anterior, pe liste, cele mai dubioase personaje posibile in Parlament.

Treptat, Mircea Geoana s-a reorientat. Si-a facut noi aliati, indiferent daca il terfelisera sau nu mai inainte. Cea mai vizibila alianta a fost cea cu Marian Vanghelie, care il numise "maimutoi implementat" la Congresul din 2005. O alianta pe care a pastrat-o chiar in conditiile in care ii afecta grav imaginea. Prin asocierea cu un om banuit de coruptie, cu dosare al DNA, care nu se sfia sa afiseze o imagine de smecher care manevreaza lucrurile. Si care dadea impresia ca il manevreaza chiar si pe Geoana.

Se putea si mai rau? Da. Geoana s-a aliat cu oameni si mai dubiosi din partid. Ca Mitica Iliescu si Catalin Voicu. Negustori de coruptie la nivel inalt. Mai tine cineva minte ce vorbea ultimul, conform stenogramelor justitiei? Bineinteles, Geoana stia cine e omul si nu se sfia sa-l foloseasca. La fel cum nu se sfia sa se sprijine pe "marele combinator", Viorel Hrebenciuc.

Cu cine a fost nevoie, Geoana s-a aliat. Pentru a-si pastra puterea. Fara stres, fara sa se tina de nas. Fara scrupule. Sigur, putem spune ca predecesorul sau in fruntea PSD, Adrian Nastase a facut la fel, avandu-i si pe Serban "Miky Spaga" Mihailescu, Rodica Stanoiu sau Octavian Cozmanca. Doar ca Geoana a avut o sansa de schimbare mai mare decat Nastase. Putea s-o faca. A ales sa nu. Ori n-a fost in stare.

Geoana plateste acum

Sigur, acum Victor Ponta pare personajul mai antipatic. Mai ales ca decizia de excludere din partid a lui Geoana, pe care o propune, pare mult, mult exagerata.

Doar ca Mircea Geoana n-ar fi ajuns in situatia asta daca nu ar fi facut alegerile gresite. Daca nu ar fi luat-o pe caile cele mai proaste, alaturi de oameni alaturi de care nu e bine sa te tii de mana. Chiar si in politica.

#Mircea Geoana PSD, #Geoana monstruoasa coalitie , #PSD