Geoana: Guvernul PD-L - PSD a fost unul al suspiciunilor

Luni, 14 Iunie 2010, ora 08:02
1107 citiri
Geoana: Guvernul PD-L - PSD a fost unul al suspiciunilor

Presedintele Senatului Mircea Geoana sustine ca nu a cunoscut, in 2009, dimensiunile pe care le va lua criza economica, aratand ca guvernarea comuna PDL-PSD a fost una a suspiciunii, in care informatiile economice relevante nu ajungeau la social-democrati.

"Nu, n-am stiut dimensiunea a ceea ce urma sa vina. Stiam ceea ce stiam din zona informarii generale pe care un om politic modern o are: evolutii internationale, rapoarte", a spus fostul presedinte al PSD, Mircea Geoana, chestionat in legatura cu o afirmatie a liderului PD-L Vasile Blaga, care a spus ca stia ca Romania se afla intr-o perioada economica dificila inca de la inceputul lui 2009.

"Nu vreau sa apar colegii mei care au fost in Guvern, dar tineti minte ca pe zona economica niciun ministru social-democrat, cu exceptia ministrului comertului si IMM-urilor, nu a avut acces la zona de decizie economica si acel Guvern care s-a nascut dintr-o dorinta initial, cred eu, onesta de a infiinta o mare coalitie s-a dus de fapt intr-o zona de suspiciune reciproca in care cred ca si evolutiile cele mai importante au fost tinute la piept, au fost tinute cartile la piept de catre cele doua parti si intr-un fel a fost un dialog al surzilor", a explicat Geoana, la Realitatea TV.

Fostul presedinte al PSD din perioada guvernarii comune cu PD-L a subliniat ca Guvernul PD-L-PSD a fost un Guvern al suspiciunii si "un guvern in care din pacate informatiile relevante nu circulau nici macar pe trepte la ministrul de Finante".

"Deci era un circuit Presedintie-BNR-delegatiile FMI, nu spun ca ne exoneram, e si zona noastra de culpa", a afirmat Geoana.

Liderul PSD a admis insa ca au existat si factori economici pe care nici organismele internationale nu i-au prevazut si care au accentuat criza, in conditiile in care chiar FMI prognozase, la inceputul lui 2009, o crestere economica pentru Romania. In plus, a aratat Geoana, si campania prezidentiala a fost un factor care a intarziat o serie de masuri de austeritate ce ar fi putut fi luate mai devreme.

Daca motiunea trece, Basescu nu mai poate refuza unei majoritati dreptul sa formeze Guvernul

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a mai spus ca PSD si PNL ar trebui sa ofere o alta optiune de guvernare cetatenilor, inainte de 2012 si a opinat ca, daca Guvernul Boc va fi demis, presedintele Basescu nu mai este "in situatia" politica de a refuza dreptul unei majoritati sa formeze Cabinetul.

"Eu stiu cum a trecut motiunea din toamna trecuta, atunci a existat o majoritate explicita. Am venit cu o motiune de cenzura pentru a pregati o noua guvernare. Sansa pe care motiunea de toamna trecuta a avut-o fata de actuala motiune era ca se stia, de bine, de rau care este pasul politic urmator dupa caderea Guvernului. Si aici si PSD si PNL au obligatia de a da un raspuns putin mai clar, poate nu pana marti, poate in perioada urmatoare.

Din punct de vedere al ecuatiei politice cred ca opozitia trebuie sa dea un raspuns mai coerent: 'Bun, si daca astia pica, si trebuie sa pice, si lumea asteapta sa pice Guvernul Boc, ce punem in loc?'", a declarat Mircea Geoana.

El a opinat ca exista o sansa "corecta ca motiunea" sa treaca, subliniind insa ca sansele acesteia ar fi fost mai mari daca ar fi existat un efort clar de constructie a unei majoritati explicite pentru dupa eventuala cadere a Guvernului.

Geoana a subliniat si ca, din punct de vedere al mult disputatului termen pentru dezbaterea si votul Constitutiei, primul ministru nu ar avea nicio cale legala de recurs in cazul in care Parlamentul se va exprima, majoritar, in favoarea motiunii.

Citeste si:
Mesajul Maiei Sandu, de Ziua României: ”Mulțumim pentru prietenie și pentru toate lucrurile bune pe care le-am făcut și le vom face împreună!”
Mesajul Maiei Sandu, de Ziua României: ”Mulțumim pentru prietenie și pentru toate lucrurile bune pe care le-am făcut și le vom face împreună!”
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis miercuri, 1 decembrie, un mesaj pentru România, cu ocazia Zilei Naționale. ”De Ziua Națională a României, mulțumim pentru...
Marcel Ciolacu, despre Laura Vicol, avocata interlopilor ajunsă șefa Comisiei Juridice: „Avem darul de a judeca oamenii imediat”
Marcel Ciolacu, despre Laura Vicol, avocata interlopilor ajunsă șefa Comisiei Juridice: „Avem darul de a judeca oamenii imediat”
Președintele PSD și al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a declarat într-o emisiune la TVR că ca discuta în partid situația Laurei Vicol, avocata interlopilor ajunsă șefa Comisiei...