Geoana: Nu am stiut sa profitam de prezenta militarilor nostri in Irak

Marti, 07 Iulie 2009, ora 14:39
1180 citiri
Geoana: Nu am stiut sa profitam de prezenta militarilor nostri in Irak

Mircea Geoana, liderul PSD, a declarat marti ca Romania nu a stiut sa fructifice din punct de vedere economic prezenta militarilor in Irak, iar beneficiile banesti nu au existat.

"Acordul prevedea ca Romania sa primeasca niste bani daca trimitea militarii in Irak. Se pare inca ca datoria a fost prescrisa si din pacate prezenta noastra in Irak nu a fost fructificata", a mai declarat Geoana.

Liderul PSD a mai spus ca Romania trebuie sa isi recalibreze relatiile internationale, mai ales cea cu SUA, pentru ca am ramas intr-o zona politica "de tip administratia Bush", iar noua administratie are un interes dincolo de zona noastra.

"Legat de evolutiile pe scena internationala asistam la o resetare a butonului relatiilor intre o super putere si o mare putere. Este vorba de amplu proces de redefinire geopolitica care afecteaza si Romania.

Intr-un fel politica externa romaneasca a ramas intr-o zona de politica de tip administratia Bush. Suntem obligati in acest moment sa recalibram si ne putem astepta la lucruri importante sau mai putin importante", a declarat marti Geoana la o conferinta despre Relatiile dintre Rusia si SUA.

Presedintele PSD a declarat ca intalnirea dintre presedintele american si cel rus in care vor discuta despre armamentul nuclear si garantarea accesului catre Afganistan, despre Iran, Georgia si Ucraina, afecteaza indirect interesele tarii noastre.

"Avem nevoie de o revizuire a modului in care vedem tarile internationale, iar cele din imediata vecinatate trebuie sa fie o prioritate. Sa aplicam o noua politica la rasarit si sa exploatam acest spatiu important, fie ca e vorba de Rusia, Ucraina, Georgia sau spatiul Caucazian", a mai spus liderul social democrat.

Mircea Geoana a mai spus ca "din pacate administratia Obama pare sa aiba un interes dincolo de zona Romaniei".

"Zona Marii Negre extinse nu este o piesa de interes cum a fost in cazul administratiei Bush. Trebuie sa o transpunem in asa fel incat sa devina o piesa in relatia catre Orientului Mijlociu extins. Vom iesi astfel dintr-o capcana in relatia cu Rusia si o administratie americana care este interesata de Afganistan", a mai declarat acesta.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Mircea Geoana, #relatii SUA Romania, #administratia Obama , #PSD