Geoana: Nu democratia e prea multa in PSD, ci disciplina e prea putina

Miercuri, 10 Februarie 2010, ora 23:19
2571 citiri
Geoana: Nu democratia e prea multa in PSD, ci disciplina e prea putina

Presedintele PSD, Mircea Geoana, promite, in programul sau politic, castigarea urmatoarelor alegeri cu minim 40% si intrarea la guvernare fie si intr-un Guvern de uniune nationala, propunand totodata colaborarea si incheierea unei aliante parlamentare cu PNL.

In programul politic al lui Geoana, intitulat "Impreuna, spre viitor", obtinut de NewsIn, se precizeaza ca in calitatea de partid de opozitie PSD "are toate premisele unei consolidari accelerate si accentuate din punct de vedere politic si electoral".

"Avem sansa reala de a deveni pana la finalul lui 2010 primul partid in optiunile romanilor, cu peste 40% din intentia de vot. Acesta este obiectivul pe care trebuie sa-l urmarim, astfel incat sa fim pregatiti in orice moment sa oferim o alternativa solida si serioasa la actuala guvernare.

Regimul Basescu-Boc nu este credibil in fata populatiei, coalitia PD-L - UDMR se clatina, iar realitatile economice si sociale reclama o voce puternica si un mesaj de stanga. in acest moment, PD-L se erodeaza tot mai accentuat. PSD trebuie sa fie cel care capitalizeaza electoral acest declin si care se impune ferm si consecvent principiilor sale pe scena politica romaneasca", sustine presedintele PSD.

In document se precizeaza ca "obiectivul fundamental al PSD este castigarea alegerilor, cu un scor care sa permita asigurarea guvernarii si numirea unui prim-ministru din PSD". "Concret, PSD isi propune sa obtina minim 40% din voturi la urmatoarele alegeri, locale sau parlamentare", se arata in programul lui Geoana.

Mai mult, el afirma ca "PSD este oricand capabil sa isi asume guvernarea, intr-un guvern de uniune nationala daca actuala coalitie nu va rezista pana in 2012". "Modul haotic si neprofesionist in care este condusa Romania, nemultumirile sociale tot mai mari cauzate de scaderea dramatica a nivelului de trai al romanilor, alaturi de probabilitatea unor masive proteste sindicale sunt semnale importante ca Guvernul Boc nu va rezista pana la finalul mandatului", mai spune liderul PSD.

Opozitia nu poate fi decat unita

In virtutea crearii unei contraponderi a actualului regim, opozitia "nu poate fi decat puternica si unita", se mai arata in text.

"In acest sens, coordonarea cu PNL in privinta marilor axe ale opozitiei se impune ca responsabilitate politica pe care PSD trebuie sa si-o asume. Relatiile cu PNL au fost oneste si continuarea lor poate fi benefica pentru ambele partide. Interese comune ale PSD si ale liberalilor pot fi identificate in privinta reformei Constitutiei si a modificarii Codului Electoral, pentru eliminarea fraudei electorale si pentru transparentizarea finantarii partidelor, in zona de critica a Executivului si de aparare a comunitatilor locale in fata tratamentului discriminator pe care il aplica Guvernul", se mai precizeaza in programul lui Geoana.

Liderul social-democrat mai sustine ca "PSD doreste pastrarea majoritatilor locale si judetene cu PNL, incurajand formarea unor noi astfel de majoritati". "Mentinerea majoritatilor locale PSD - PNL si o buna colaborare in opozitie creeaza premisele unei posibile Aliante parlamentare a celor doua partide pentru alegerile din 2012. Pana la momentul unei astfel de decizii, PSD si PNL pot semna un acord de colaborare parlamentara in conditii strict determinate si cu respectarea identitatii celor doua partide", scrie presedintele PSD.

PSD trebuie sa decida daca merge inainte, cu mine, sau face un pas inapoi

in ceea ce priveste alegerea pe care social-democratii urmeaza sa o faca la congres, Geoana face o referire la indirecta la contracandidatii sai, Adrian Nastase si Miron Mitrea.

"PSD trebuie sa decida daca merge inainte, pe drumul pe care l-am deschis in ultimii ani, sau daca face un pas inapoi in timp. Acest congres va fi o optiune intre PSD - asa cum trebuie sa fie, sau PSD - asa cum a fost. Intre curajul de a construi viitorul si nostalgia trecutului. Putem reveni la anii in care cei de la centru luau decizii in numele celor din teritoriu. Sau putem continua procesul de democratizare in care ne-am angajat in ultimii ani", sustine Geoana. Pe de alta parte, el afirma ca in mod "contrar unor opinii inspirate din practicile altor partide, nu democratia este prea multa in PSD, ci disciplina este prea putina".

De asemnea, PSD trebuie sa-si "apere" si sa-si "confirme" statutul de partid cu maxima competenta administrativa si guvernamentala si din acest motiv, profesionalizarea si consolidarea aparatului de formulare a politicilor economice si sociale reprezinta o "prioritate strategica a partidului".

"Se impune o coordonare mai eficienta intre acest aparat si conducerea executiva a partidului, pe de-o parte, dar si intre specialistii PSD si grupurile parlamentare ale partidului. In acest sens, Departamentele partidului trebuie sa fie coordonate de Comitetul Executiv National pentru a-si indeplini in conditii mai bune decat pana acum rolul pentru care au fost infiintate. PSD are nevoie de un Guvern alternativ robust si competent, capabil sa propuna nu doar masuri punctuale ci si politici publice extinse si bine articulate", sustine programul, vizand modificarea statutului si trecerea coordonarii departamentelor din subordinea presedintelui CN in cea a CEx.

Geoana mai afirma ca pentru "a asigura conducerea eficienta a partidului, Biroul Permanent National va fi ales de Congres si va fi compus din vicepresedinti, un Prim Vicepresedinte si secretari executivi nationali, coordonatorii departamentelor Comitetului Executiv National si presedintii organizatiilor de tineret, de femei si de seniori".

"Comitetul Executiv National, in format exstins in anumite situatii, va ramane structura executiva centrala a deciziilor PSD. Secretarul general va coordona nemijlocit structurile organizatorice si de resurse umane. Consiliul National va continua sa fie principalul for de consultare intre Congresele partidului, cu o convocare bianuala obligatorie in anii neelectorali", se mai precizeaza in programul politic al liderului PSD.

Citeste si:
Kelemen Hunor, atac la Kovesi pe tema avertizorilor de integritate. „Doamna ar fi fost mai înţeleaptă dacă făcea această declaraţie după ce legea este promulgată”
Kelemen Hunor, atac la Kovesi pe tema avertizorilor de integritate. „Doamna ar fi fost mai înţeleaptă dacă făcea această declaraţie după ce legea este promulgată”
Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat marți, 5 iulie,, referindu-se la declaraţiile Laurei Codruţa Kovesi despre felul în care a fost transpusă Directiva UE privind avertizorii de...
Cât va fi valabilă măsura compensării prețurilor la carburanți „astfel încât să nu afecteze bugetul”
Cât va fi valabilă măsura compensării prețurilor la carburanți „astfel încât să nu afecteze bugetul”
Compensarea cu 50 de bani a preţului la carburanţi este o măsură care va funcţiona trei luni, luată astfel încât să nu afecteze bugetul, în condiţiile în care în România nu mai...