Geoana: Nu e in regula ca unii romani sa-si faca palate din ajutoarele din Anglia

Joi, 14 Februarie 2013, ora 16:32
2782 citiri
Geoana: Nu e in regula ca unii romani sa-si faca palate din ajutoarele din Anglia
Foto: Mircea Geoana

Extinderea restrictiilor pentru romani si bulgari in Marea Britanie "nu ar trebui sa fie posibila", din punct de vedere al Dreptului european. Totusi, autoritatile romane trebuie sa fie sincere si sa previna situatiile in care romani cu "zece Mertane in fata casei" cer ajutor social in tari occidentale, este de parere senatorul PSD, Mircea Geoana, fost ministru de Externe.

Mircea Geoana spune ca "britanicii vor trebui sa se conformeze Dreptului european, daca nu vor opta sa iasa secvential sau complet din UE in urmatorii ani de zile. Deci din punct de vedere strict juridic, strict legal, acest lucru (extinderea restrictiilor - n.red.) nu ar trebui sa fie posibil".

Fostul ministru de Externe declara insa ca "daca e vorba sa fim sinceri cu noi insine si daca vrem intr-adevar sa rezolvam pe fond acest tip de problema de reputatie a Romaniei (...), noi trebuie sa intelegem ca a apara dreptul romanilor de a munci, de a calatori, de a beneficia de drepturi de cetateni europeni in toate statele UE este o obligatie a statului roman".

"Dar aceasta obligatie a statului roman este corelativa, este legata si de dreptul si de obligatia pe care o avem ca acei romani care abuzeaza de drepturile europene, pentru ca ce spun englezii, ce spun britanicii, ce spun autoritatile britanice, ce spune publicul britanic este ca unii pe acolo sunt pe ajutor social si-si fac palate, eventual cu turnulete sau de alte feluri acasa, din banii de ajutor social din Anglia.

(...) Trebuie sa fim si noi mai precisi atunci cand unii dintre ai nostri abuzeaza de dreptul de ospitalitate si de drepturile sociale din anumite tari. Nu poti sa ceri ajutor social si sa ai zece Mertane in fata casei! Nu poti sa spui ca traiesti din ajutor de somaj sau din ajutor de familie intr-o tara europeana sau in Romania si sa ai o casa cu 30 de camere, pentru ca asta spun britanicii sau italienii sau germanii sau francezii, ca exista o zona in care se abuzeaza de aceste drepturi", spune fostul ministru de Externe, la RFI Romania.

Geoana, despre un acord de liber schimb intre SUA si UE: Am putea exporta vinuri in America

Intentia anuntata de Barack Obama de a incheia un acord de liber schimb intre SUA si UE este "o veste extraordinar de buna", spune senatorul Mircea Geoana. Fostul ministru de Externe declara ca Romania ar putea exporta in SUA vinuri, textile sau echipamente industriale.

In opinia lui Mircea Geoana, "aceasta forma de a crea un spatiu transatlantic, care pe langa dimensiunea de securitate in Alianta Nord-Atlantica, sa aiba si o componenta economica si comerciala mai puternica este o veste extraordinar de buna".

"Ea nu va fi usor de indeplinit, pentru ca exista in Congresul american o anumita reticenta in a merge catre acorduri de liber-schimb, pentru teama ca locurile de munca din America sa nu migreze catre tari care au costul fortei de munca mai mic decat cel american", a spus Mircea Geoana.

Senatorul PSD considera ca "in sine, faptul ca intr-un astfel de moment, in discursul despre starea natiunii, acest subiect a fost pus in mod oficial pe tapet este una din cele mai bune vesti, care depaseste dimensiunea strict comerciala".

Intrebat ce poate exporta Romania in SUA, fostul ministru de Externe a raspuns: "Practic, orice".

"Din punct de vedere al structurii exporturilor noastre si de la echipamente si instalatii industriale, de la produse petro-chimice, din punct de vedere al vinului romanesc, este o piata foarte mare si este mai mare decat cea chineza", a afirmat Mircea Geoana.

Citeste mai multe despre Geoana: Nu e in regula ca unii romani sa-si faca palate cu turnulete, din banii de ajutor social din Anglia!, pe RFI Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Mircea Geoana romani turnulete, #Geoana romani ajutoare sociale Anglia, #Mircea Geoana liber schimb SUA UE, #acord liber schimb SUA UE, #Romania exporturi America , #PSD