Geoana nu vrea alt sef la DNA pana in august

Sambata, 26 Iulie 2008, ora 14:43
1237 citiri
Geoana nu vrea alt sef la DNA pana in august

Presedintele PSD, Mircea Geoana, vrea amanarea numirii unui nou sef al DNA pana la sfarsitul lunii august, cand Senatul ar putea adopta legea potrivit careia inlocuitorul lui Daniel Morar sa fie propus de CSM, si nu de ministerul Justitiei, ca pana acum, pentru a se "depolitiza actul de justitie".

Geoana a precizat, sambata, la o intalnire cu studentii, ca este posibila si varianta avansata de vicepresedintele PSD Victor Ponta, aceea a depunerii unei motiuni simple in cazul in care nu se ajunge la adoptarea legii. El spune ca Senatul s-ar putea reuni intr-o sesiune parlamentara extraordinara in ultima saptamana a lunii august pentru a adopta proiectul care prevede numirea sefilor de parchete la propunerea CSM si nu a Ministerului Justitiei. in conditiile in care mandatul lui Morar expira, iar numirea succesorului ar trebui facuta la 15 august, Geoana considera ca o decizie privind seful DNA ar trebui amanata cu cateva zile pana ce Senatul adopta legea. "Daca ( Senatul, nr) aproba aceasta lege, noul procuror de la DNA si alti procurori sa fie desemnati de CSM. Nu este Morar in sine problema, ci Morar ca personificare a politizarii justitiei", a declarat liderul PSD.

Geoana considera ca numirea procurorului-sef al DNA de catre CSM, si nu de Ministerul Justitiei raspunde nevoii de depolitzare a actului de justitie in Romania. "Raportul de tara, indiferent cum il comentam, din unghiul Guvernului, opozitiei, presedintiei sau al CSM sau al Bruxelles-ului singurul element pe care nu putem sa-l negam este acuzatia de politizare a justitiei. Vina probabil este impartita intre institutiile mari ale statului", a spus Geoana.

"Daca depolitizam actul de justitie si spunem ca procurorii sunt numiti politic, Traian Basescu a numit cateva mii de procurori pe criterii politice. Daniel Morar este un procuror desemnat pe criterii politice, nu profesionale si daca spunem ca vrem sa adoptam in Parlament legea care a trecut de Camera Deputatilor si este in Senat (...), Daniel Morar intra la parchet cu o reforma extrem de importanta a modului de desemnare a procurorilor din Romania", sustine presedintele social-democratilor.

De altfel, Geoana a aratat ca PSD a avut curajul, pe vremea cand Cristian Diaconescu era ministru al justitiei, sa spuna ca magistratii trebuie numiti de CSM. "Noi am avut curajul, Diaconescu era ministrul justitiei, si a avut curajul impotriva unor voci din partid, destul de influente, inclusiv a unor fosti ministri ai justitiei, a avut curajul sa spuna ca judecatorii si cariera judecatorilor este dictata de CSM.

A fost o retragere a politicului din justitie, dar a fost doar pe jumatate, acum vine cealalta jumatate mai dificila, in care ti-e greu, ca presedinte de stat cand numesti procurorii, ti-e greu ca ministru al justitiei sau prim-ministru sa lasi din mana o parghie atat de influenta", a precizat Geoana, care a mai adaugat ca trebuie luata "jucaria justitiei din mana politicului" in Romania.

Citeste si:
Cine este noul șef al Gărzii Naționale de Mediu, numit de premierul Florin Cîțu: inginer silvic și fiu de primar PNL
Cine este noul șef al Gărzii Naționale de Mediu, numit de premierul Florin Cîțu: inginer silvic și fiu de primar PNL
Octavian Berceanu a anunțat luni, 20 septembrie, că a fost eliberat din funcția de comisar general al Gărzii Naționale de Mediu. Berceanu a ocupat timp de jumătate de an funcția de șef...
Doi foşti inspectori antifraudă de la Direcţia Regională Antifraudă Fiscală Suceava, trimişi în judecată de DNA Iaşi pentru luare de mită
Doi foşti inspectori antifraudă de la Direcţia Regională Antifraudă Fiscală Suceava, trimişi în judecată de DNA Iaşi pentru luare de mită
Doi foşti inspectori antifraudă de la Direcţia Regională Antifraudă Fiscală Suceava au fost trimişi în judecată de DNA pentru mai multe fapte de corupţie, între care luare de mită, fals...
Sursa: Ziare.com