Geoana propune schimbarea sistemului electoral pentru europarlamentare

Sambata, 20 Iulie 2013, ora 22:27
1766 citiri
Geoana propune schimbarea sistemului electoral pentru europarlamentare
Foto: Ziua News

Fostul presedinte al PSD Mircea Geoana considera ca Romania ar trebui sa modifice modalitatea prin care sunt alesi europarlamentarii, sustinand ca aceste alegeri nu sunt suficient de motivante pentru electorat si trebuie facute mai atractive.

"Modul in care noi organizam alegerile (n.r. - europarlamentare) in Romania nu este suficient de motivant si de atractiv si pentru public, dar si pentru propriul nostru electorat.

Ma uitam pe cateva analize comparative cu privire la modul in care alegerile europarlamentare se deruleaza in Europa. Noi avem in acest moment o singura circumscriptie electorala, Romania, si avem o lista inchisa de partide, cu sistem proportional si cu 5 la suta prag minim. In 12 tari din Uniunea Europeana sistemul este similar cu cel romanesc.

Dar 15 tari au un sistem cred eu mai atractiv si mai competitiv pe care eu cred ca ar trebui sa-l analizam si sa decida la nivel de conducere de partid daca este o idee buna sau nu. Cincisprezece tari folosesc sisteme mai competitive pentru ca cetateanul sa poata alege", a declarat Mircea Geoana, sambata, in cadrul discursului pe care l-a sustinut la Scoala de Vara a PES Activists Romania, de la Mamaia.

El a precizat ca un model este cel al listei deschise in care alegatorul voteaza partidul, dar si un candidat propus de formatiunea politica respectiva, iar cei care primesc cele mai multe voturi merg in Parlamentul European.

Mircea Geoana a mai spus ca alt sistem este cel al listei semi-deschise si ca acesta i se pare cel mai potrivit pentru tara noastra.

"Mai este sistemul de lista semi-deschisa in care se pune o ordine oarecare pe care partidul o stabileste, lumea voteaza numele din acea lista care este preordonata de partid si poti sa modifici lista propusa de catre partid, adica faci un salt in interiorul listei respective", a explicat Mircea Geoana.

De asemenea, o alta propunere a fostului presedinte al PSD este ca alegerile europarlamentare sa nu mai aiba loc intr-o singura circumscriptie electorala, Romania, ci sa existe circumscriptii electorale in functie de numarul regiunilor.

"Vorbim despre regionalizare si nu vad de ce nu am incerca pe cele opt regiuni de care se discuta. Vreau sa va spun cat de greu era sa motivam organizatii din zonele din tara care nu aveau candidati suficient de bine plasati pe lista. O idee de a avea opt circumscriptii regionale nu ar fi una rea, acest sistem cu circumscriptii multiple exista in Europa", a mai afirmat Mircea Geoana.

El a fost prezent, sambata, la Scoala de Vara a PES Activists Romania care a avut loc in Mamaia.

PES Activists Romania este o organizatie compusa din membrii si simpatizantii PSD interesati sa activeze la nivelul politicii europene prin intermediul Partidului Socialistilor Europeni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Partidul Mişcarea Populară (PMP) a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Cristian Diaconescu şi, prin urmare, ”a fost validat...
#sistem electoral europarlamentare, #Mircea Geoana alegeri europarlamentare , #PSD
Comentarii