Geoana: PSD a votat propunerea de eliminare a imunitatii pentru demnitari

Marti, 19 August 2008, ora 14:12
1239 citiri
Geoana: PSD a votat propunerea de eliminare a imunitatii pentru demnitari

PSD a votat, marti, in unanimitate, propunerea de eliminare a imunitatii pentru demnitari, a anuntat presedintele partidului Mircea Geoana la finalul sedintei Biroului Permanent al PSD.

"PSD a decis redactarea unui proiect de lege si prezentarea in Parlament, saptamana viitoare, a aunui text care sa se refera la regimul de imunitati din republica noastra in ceea ce privete eliminarea imunitatii de la seful statului pana la ministru", a declarat liderul PSD.

Mircea Geoana a adaugat ca la situatia actuala din Romania este necesara luarea unei masuri radicale, "ruperea nodului gordian" in ceea ce priveste imunitatea parlamentarilor.

Despre alegerile parlamentare, Geoana a spus ca PSD reia dezbaterile nationale. "Am decis ca finalizarea desemnarii candidatilor PSD pentru toate colegiile uninominale sa se inchideoe pana la sfarsitul lunii", a mai spus social-democratul.

Liderii PSD au apreciat ca declaratiile lui Mircea Geoana despre elimininarea imunitatii demnitarilor intentionau sa declanseze o dezbatere generala despre acest subiect.

"Va trebui sa ne gandim daca imunitatea e buna doar pentru Traian Basescu si el are dreptul sa spuna ca pentru ceilalti este o prostie si trebuie respectata. Asta e una din variante. Alta e daca nu luam imunitatile in serios si trebuie sa li se spuna parlamentarilor cum sa voteze atunci cand ei trebuie sa se pronunte in legatura cu o chestiune care vine dintr-o prerogativa din Constitutie. Daca lucrul asta nu e bun, atunci trebuie schimbata Constitutia", a sustinut presedintele CN al PSD, Adrian Nastase.

Propunerile lui Geoana de eliminare a imunitatii pentru toti demnitarii au vrut de fapt sa atraga atentia asupra aplicarii, pe nedrept, a unor standarde diferite de la politician la politician, mai ales ca imunitatea demnitarilor este o traditie menita sa apere de abuzuri si ca eliminarea acesteia nu ar fi un lucru potrivit, a adaugat Adrian Nastase.

Si presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a spus ca Geoana a vrut sa atraga atentia de fapt asupra necesitatii unei dezbateri pe marginea formelor de imunitate.

"Presedintele Geoana s-a referit ca, daca este de ridicat total imunitatea, trebuie facuta pentru toata lumea, inclusiv pentru presedinte", a declarat el.

Vacaroiu a admis insa ca nu exista aproape nicio tara in care imunitatea penala pentru demnitari sa nu existe deloc.

"Din cate stiu eu nu exista asa ceva in nicio tara din lume", a mai spus el. Si Nastase si Vacaroiu au recunoscut insa ca nu a avut loc la partid o discutie despre eliminarea totala a imunitatii.

Primarul sectorului cinci, Marian Vanghelie, a fost mai ferm in a sustine oportunitatea propunerii lui Geoana. El a spus ca propunerea liderului PSD este "corecta".

"Atata timp cat Traian Basescu a distrus flota Romaniei si are imunitate si se ascunde in spatele imunitatii cred ca ar trebui schimbata Constitutia", a declarat el.

PSD va propune eliminarea oricarei imunitati sau proceduri speciale prevazute de legislatia actuala in materie de drept penal in privinta demnitarilor statului roman, respectiv presedinte, parlamentari si membri ai Guvernului, a anuntat duminica presedintele formatiunii, Mircea Geoana.

Citeste si:
Reglare de conturi la vârful PSD Iași. Președintele organizației îl acuză pe fostul secretar general că l-a agresat
Reglare de conturi la vârful PSD Iași. Președintele organizației îl acuză pe fostul secretar general că l-a agresat
Reglări de conturi la vârful PSD Iași. Preşedintele Maricel Popa îl acuză pe Vasile Cîtea că l-ar fi strâns de gât, obţinând schimbarea acestuia din funcţia de secretar general al...
Cioloș susține că a avut ”discuţii neconcludente” cu premierul desemnat: ”Nu ni s-a cerut sprijinul sau ajutorul”
Cioloș susține că a avut ”discuţii neconcludente” cu premierul desemnat: ”Nu ni s-a cerut sprijinul sau ajutorul”
Preşedintele USR, Dacian Cioloş, solicită PNL şi PSD să propună "rapid" un program de guvernare şi o echipă cu care să vină în Parlament, precizând că nu s-a cerut sprijinul partidului...
Sursa: Ziare.com