Geoana: PSD ramane la guvernare, dar Guvernul nu este al lui Basescu

Vineri, 19 Iunie 2009, ora 16:20
1802 citiri
Geoana: PSD ramane la guvernare, dar Guvernul nu este al lui Basescu
Foto: Antena 3

PSD ramane la guvernare, alaturi de PD-L, in cadrul "Parteneriatului pentru Romania", in principal din cauza cuvantului dat, dar si din cauza situatiei economice actuale a Romaniei, insa Mircea Geoana a atras atentia ca Guvernul Romaniei nu este Guvernul presedintelui Basescu.

"Am intrat cu buna-credinta in alianta pentru ca suntem convinsi ca putem aduce solutii pentru tara si oameni intr-un moment dificil. Credem in continuare ca aceasta coalitie este posibila si necesara intr-un momnt de criza, dar a sosit momentul unei clarificari nete, fara ambiguitate, cu privire la imixtiunea nepermisa a domnului Basescu in activitatea Executivului roman si a nerespectarii separarii puterilor in stat.

Nu putem sa nu constatam maniera destabilizatoare, perturbatoare si generatoare de instabilitate pe care domnul Basescu o aduce in functionarea acestei coalitii, dar nu este Guvernul lui Basescu. Este vorba de aservirea completa a guvernarii PD-L catre un tert. Noi avem o relatie simetrica si egala cu cei de la PD-L, nu cu domnul Basescu", a declarat Geoana la sfarsitul sedintei CEX.

"Basescu incalca repetat principiul separatiei puterilor in stat. Basescu este un factor de instabilitate, care acentueaza criza. Avem o relatie cu PD-L. N-avem nicio datoria fata de Basescu", a adaugat presedintele PSD.

Geoana a atras atentia ca in ciuda hotararii de a ramane la guvernare, solicita celor de la PD-L "o discutie clarificatoare" si le-a amintit, in caz ca au uitat, ca desi lideri importanti ai PSD s-au opus apropierii de pedelisti, desi era evident ca o colaborare va fi dificila, au intrat la guvernare.

"PSD a intrat in aceasta coalitie care, de la inceput, se anunta a nu fi usoara, intr-un moment dificil pentru Romania, in care criza economica si sociala se dezvolta si care a adus necesitatea participarii unui mare partid in aceasta coalitie. Au existat voci pentru o actiune mai rapida, dar cred ca, in acest moment, pentru interesul Romaniei e necesara stabilitatea politica", a subliniat liderul social-democrat.

Nu in ultimul rand, Mircea Geoana a atras atentia partenerilor de guvernare ca pentru PSD "acesta este un subiectiv decisiv si, in absenta unui raspuns clarificator si public" obligatiile lor vor trebui sa faca obiectul unei decizii la nivelul conducerii partidului.

"Basescu trebuie indepartat. Pentru binele Romaniei"

Tocmai pentru ca "Basescu este un factor de destabilizare in coalitia guvernamentala", liderul social-democrat Mircea Geoana a cerut indepartarea presedintelui pentru ca "este un obstacol in alegerea unui nou curs pentru Romania".

"Suntem absolut convinsi ca indepartarea lui Basescu de la conducerea Romaniei reprezinta nu doar o necesitate politica a PSD-ului si a lui Mircea Geoana, ci reprezinta un obiectiv care trebuie sa adune un larg front de iubitori ai democratiei si ai unei noi directii pentru Romania.

Romania are nevoie de un curs nou iar Basescu este un obstacol in acest drum. Inca cinci ani de regim Basescu inseamna prea mult si riscuri mult prea grave pentru interesul national romanesc", a avertizat Geoana.

Ion Iliescu, care a fost ceva mai dur la adresa presedintelui Traian Basescu - "Cum isi permite sa spuna ca putea sa cheme Guvernul la Cotroceni?" -, a subliniat ca atat mesajul sau de vineri, cat si cel al lui Mircea Geoana poate fi inteles ca un ultimatum.

Geoana a cerut, in cadrul sedintei PSD de la Magurele, sa se analizeze, pana in septembrie, daca participarea la guvernare este buna din punct de vedere electoral si a vorbit si despre "ruperea simbolica de CSAT" in contextul subiectului privind relatia cu seful statului.

"Va trebui sa facem o evaluare serioasa pana in septembrie, daca participarea noastra in cadrul guvernarii e buna din punct de vedere electoral", le-a spus Mircea Geoana membrilor PSD prezenti la reuniunea CEx.

El a atras atentia totodata ca PSD nu exista ca "structura distincta" in interiorul Guvernului, in timp ce premierul Emil Boc "comunica" in numele intregului Guvern. "Nu existam ca structura distincta, nu stim sa comunicam, suntem o masa amorfa, in care Boc comunica in numele intregului Guvern", a mai spus Geoana potrivit acelorasi surse.

Mircea Geoana a vorbit si despre relatia cu presedintele Traian Basescu, despre care a spus ca e un "om care ne face rau". "(...)Relatia mea cu Basescu, am incercat o rupere simbolica de CSAT, de acest om care ne face rau", a mai afirmat Geoana.

Presedintele de onoare al PSD Ion Iliescu a intervenit si el in discutie, in contextul strategiei pentru alegerile prezidentiale, si a atras atentia ca sunt organizatii PSD, in unele judete, in care "cam bate vantul" si ca partidul ar trebui sa-si curete randurile" birourile judetene... sunt multe judete unde cam bate vantul (..) sa scoatem din prima linie oameni vulnerabili, care au niste caracteristici... cum s-au imbogatit, ca au relatii dubioase", le-a spus Iliescu, potrivit unor participanti la reuniunea CEx.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Mircea Geoana PSD, #Basescu indepartare, #PSD ramane guvernare , #PSD